Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική ημερίδα για τις «Γαλάζιες Σημαίες» στη Ζάκυνθο, με στόχο την ευαισθητοποίηση και την παροχή χρήσιμων πληροφοριών για την απόκτηση και την διατήρηση αυτού του σημαντικού περιβαλλοντικού σήματος. Η ημερίδα, που οργανώθηκε από τον Δήμο Ζακύνθου σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, είχε στόχο να αναδείξει την αξία της καλής οργάνωσης στις παραλίες του νησιού ως απαραίτητο στοιχείο για την απόκτηση της «Γαλάζιας Σημαίας».
Διατήρηση προϋποθέσεων
Η κα Αγγελική Αυγουστίνου, Αντιδήμαρχος Τουρισμού, μίλησε κατά την ημερίδα για την απόκτηση των «Γαλάζιων Σημαιών» και είπε τα εξής:
«Ο Δήμος μας έχει σκύψει πολύ κοντά στο θέμα των Γαλάζιων Σημαιών. Έχουμε, ήδη, πραγματοποιήσει με τους πρόεδρους άλλη μια συνάντηση ώστε να ενημερωθούν όσο τον δυνατόν καλύτερα. Είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε τις υπάρχουσες σημαίες. Έχουμε 6 Γαλάζιες Σημαίες και 1 από τον κ. Αντώνη Νικολουδάκη.
Πραγματικά, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους προέδρους για όλους αυτού τους μήνες. Δώσατε τον καλύτερο σας εαυτό. Ήταν δύσκολο και για εμάς να σας βοηθήσουμε, ειδικά τους πρώτους μήνες που αναλάβαμε ως νέα Δημοτική Αρχή.
Η Δημοτική Αρχή έχει συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Προστασία της Φύσης. Νομίζω ότι μόνο έτσι θα μπορέσουμε να καταφέρουμε τα μέγιστα αποτελέσματα, τα οποία είναι στο τέλος της θητείας μας να έχουμε όσο τον δυνατό περισσότερες Γαλάζιες Σημαίες στις ακτές μας. Πρέπει να δημιουργήσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις ώστε να μπορέσουμε να τις διατηρήσουμε και για να μην ξανά ζήσει το νησί μας αυτά που έζησε κάποια χρόνια πριν.
Οπότε καταλαβαίνουμε ότι είναι μια δουλειά όπου απαιτεί συνεργασία τόσο από την Δημοτική Αρχή όσο και σε τοπικό επίπεδο».
Η Ζάκυνθος, με τις μαγευτικές ακτές και τα καταγάλανα νερά της, αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Η εξαιρετική ποιότητα των θαλάσσιων νερών της Χώρας μας, συγκριτικά με άλλες χώρες, έχει βοηθήσει την Ελλάδα να αποκτά τις περισσότερες «Γαλάζιες Σημαίες» στην Ευρώπη. Ωστόσο, οι παρευρισκόμενοι τόνισαν πως η απόκτηση και διατήρηση του σήματος δεν είναι κάτι δύσκολο, αλλά απαιτεί σωστή και προσεκτική οργάνωση για να πληρούνται τα περιβαλλοντικά κριτήρια που απαιτούνται.
Λιβάδια της ποσειδωνίας
Η κα Μαρία Βουρδουμπά, εκπρόσωπος της εταιρείας Προστασία της Φύσης, έκανε την παρουσίαση του προγράμματος για την απόκτηση των «Γαλάζιων Σημαιών» και είπε: «Είναι ένα εθελοντικό πρόγραμμα, περιβαλλοντολογικής εκπαίδευσης, αυτή είναι η αρχή. Είναι ένα σήμα ποιότητας, το παλαιότερο που αφορά ακτές και Μαρίνες. Μας ενδιαφέρει να προωθούμε τις καλές πρακτικές και κυρίως αυτές που συμβάλουν καλύτερα στην αειφόρο ανάπτυξη με μειωμένες περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις.
Διεθνώς το πρόγραμμα ξεκίνησε το 1985 και στην Ελλάδα ξεκίνησε το 1987. Εμείς αναλάβαμε το 1992. Το 2000 η Γαλάζια Σημαία έγινε ένα διεθνές πρόγραμμα.
Χρειαζόμαστε περιβαλλοντολογική διαχείριση, ποιότητα υδάτων όπου είναι ένας απαράβατος όρος, ασφάλεια και υπηρεσίες, περιβαλλοντολογική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση.
Στον τομέα της περιβαλλοντολογικής διαχείρισης δίνουμε μεγάλη σημασία στο να εφαρμόζονται σωστές πρακτικές και διαχείριση του παράκτιου χώρου. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια βλέπουμε πάρα πολλές σημαντικές παραβάσεις σε όλη την Χώρα γι’ αυτό γίνεται σημαντική προσπάθεια ώστε να διατηρηθεί το επίπεδο και να μην υπάρχουν πολλές παραβάσεις.
Θέλω να σταθώ στο παράδειγμα της ποσειδωνίας γιατί είναι θεωρούμε ότι είναι ένα παρεξηγημένο είδος. Είναι πολύ σημαντική η αξία της και ως προς την ποιότητα του ύδατος γιατί και μόνο που έχουμε ξεβρασμένα φύκια στην ακτή σημαίνει ότι είναι καλή η ποιότητα των υδάτων. Δυστυχώς, οι περισσότεροι νομίζω ότι είναι βρωμιά αλλά δεν είναι έτσι. Τα λιβάδια της ποσειδωνίας είναι ένα φίλτρο που καθαρίζει το νερό και δεσμεύει το διοξείδιο του άνθρακα. Επίσης αποτρέπει την διάβρωση των ακτών και προστατεύει τις παραλίες».
Στην ημερίδα συμμετείχαν εκπρόσωποι από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, η οποία αποτελεί τον βασικό αρωγό και θεσμικό υποστηρικτή του προγράμματος των «Γαλάζιων Σημαιών» στην Ελλάδα. Η εταιρία υλοποιεί πολλαπλά προγράμματα για την προστασία της φύσης και του περιβάλλοντος, παρέχοντας συνεχώς καθοδήγηση και στήριξη στους διαχειριστές των παραλιών, ώστε να βελτιώσουν την περιβαλλοντική ποιότητα και τις υποδομές.
Ομιλητές και συμμετέχοντες συζήτησαν καλές πρακτικές για τη διαχείριση των παραλιών, την ανακύκλωση, την διατήρηση της καθαριότητας, αλλά και την ανάγκη για ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και των επισκεπτών. Μέσα από την ενημερωτική ημερίδα τονίστηκε η ανάγκη για συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και για την εκπαίδευση του κοινού σε θέματα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, προκειμένου να διατηρηθεί η φυσική ομορφιά των παραλιών της Ζακύνθου και η υψηλή ποιότητα των νερών της.
Το μήνυμα της ημερίδας ήταν ξεκάθαρο. Η διατήρηση των «Γαλάζιων Σημαιών» δεν είναι ένα δύσκολο εγχείρημα αν υπάρξει η κατάλληλη οργάνωση και δέσμευση από όλους. Η Ζάκυνθος, όπως και κάθε περιοχή στην Ελλάδα, μπορεί να συνεχίσει να διακρίνεται στον τομέα της περιβαλλοντικής ποιότητας, αρκεί να υπάρχει συνέπεια και συλλογική δράση προς αυτή την κατεύθυνση.
ΟΛΓΑ ΓΚΟΥΣΚΟΥ