Σε μια ευρεία τηλεδιάσκεψη κυβερνητικών παραγόντων με τέσσερις Περιφερειάρχες και 20 Δημάρχους, συμμετείχαν η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων και ο Δήμαρχος Ζακύνθου Νικήτας Αρετάκης το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας και στο επίκεντρο βρέθηκαν τα σοβαρά ζητήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία της περασμένης εβδομάδας.
Θέμα ήταν οι «Κατευθύνσεις για την καταγραφή και αποκατάσταση ζημιών από την πρόσφατη κακοκαιρία» και εκεί παρουσιάστηκαν όλα τα δεδομένα από τις ζημιές που επέφερε η πρόσφατη κακοκαιρία σε Κρήτη, Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία και Ιόνια Νησιά.Από την κυβέρνηση συμμετείχαν οι: Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Καραμανλής, Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Άκης Σκέρτσος, Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Θεόδωρος Λιβάνιος, Υφυπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Σκρέκας, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Στρατάκος, ΓΓ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Τριαντόπουλος, ΓΓ Οικονομικής Πολιτικής και Γεώργιος Καραγιάννης, Γ.Γ. Υποδομών.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Στ. Κακολύρη που ήταν επίσης παρόν στην τηλεδιάσκεψη από την πλευρά του Δημάρχου εκτέθηκαν τα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία και οι ανάγκες που υπάρχουν σήμερα στο νησί.

Η κατεύθυνση που δόθηκε από την πλευρά των κυβερνητικών στελεχών είναι οι Δήμοι να καταγράψουν όσο το δυνατόν πιο άμεσα τις ζημιές και τα αναγκαία έργα αποκατάστασης μέσα από Τεχνικά Δελτία, τα οποία θα υποβληθούν προς έγκριση.
Δέσμευση της Κυβέρνησης είναι να χρηματοδοτηθούν όλοι οι Δήμοι και οι Περιφέρειες που επλήγησαν και αυτό που αναμένεται να ξεκαθαριστεί είναι το ύψος της χρηματοδότησης, μια οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για το ποσό του ενός εκ. ευρώ.
Την τηλεδιάσκεψη ακολούθησε σύσκεψη του Δημάρχου με τους συνεργάτες του προκειμένου τα αναγκαία έργα να κατηγοριοποιηθούν σε τομείς, όπως αυτά που αφορούν τα οδικά έργα, τα σχολικά κτήρια, τις αθλητικές εγκαταστάσεις κ.α. ανά Δημοτική Ενότητα.
Σήμερα το απόγευμα ο Δήμαρχος θα ταξιδέψει στην Αθήνα προκειμένου να επισκεφτεί τα συναρμόδια Υπουργεία και να ενημερωθεί συγκεκριμένα για τα χρήματα που μπορούν να δοθούν.
Μεγάλος αριθμός αιτήσεων για αποζημίωση από την 1η ημέρα
Μεγάλη ήταν η προσέλευση πολιτών τόσο στο δημαρχείο της Πόλης όπου εργάζονται πολλοί από τους αντιπροσώπους του ΕΛΓΑ, όσο και στο Βανάτο αλλά και στο μικρό Διοικητήριο όπου γίνονταν οι δηλώσεις για τις ζημιές στην πρώτη κατοικία αλλά και την οικοσκευή.
Από την πρώτη κιόλας ημέρα συγκεντρώθηκαν δεκάδες αιτήσεις, καθώς δε φαίνεται να υπάρχει σπίτι στη Ζάκυνθο που να μην επλήγη σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό.
Θυμίζουμε πως η προθεσμία εκπνέει στις 18 Οκτωβρίου και οι αιτήσεις μπορούν να γίνουν και ηλεκτρονικά για διευκόλυνση των πολιτών αλλά και αποφυγή του συνωστισμού.