Επίσκεψη σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα οποία γίνονται ή προγραμματίζονται εργασίες επισκευής και συντήρησης έκανε ο Βουλευτής Διονύσης Ακτύπης ο οποίος δήλωσε τα ακόλουθα για την αναβάθμιση των σχολικών υποδομών:
«Η αναβάθμιση των σχολικών υποδομών στη Ζάκυνθο αποτελεί για εμένα σταθερή και ουσιαστική προτεραιότητα. Δεν πρόκειται για μια γενική και αόριστη θέση, αλλά για έναν στόχο που υπηρετώ με σχέδιο, επιμονή και πράξεις, από την πρώτη ημέρα της κοινοβουλευτικής μου θητείας.
Με μεγάλη ικανοποίηση όπως ήδη έχω ανακοινώσει είχαμε την ένταξη δύο σχολικών μονάδων του νησιού μας, του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ρίζας και του Γυμνασίου Κατασταρίου, στην πρώτη φάση του Εθνικού Προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου» που αφορά την αναβάθμιση σχολικών κτιρίων σε ολόκληρη τη χώρα.
Οι παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν στα δύο αυτά σχολεία περιλαμβάνουν πλήρη ενεργειακή αναβάθμιση, ενίσχυση της στατικής επάρκειας, ανακαίνιση των τουαλετών, αναμόρφωση των αύλειων χώρων, τοποθέτηση νέου εξοπλισμού και συνολική αισθητική και λειτουργική βελτίωση.
Πρόκειται για παρεμβάσεις που θα μεταμορφώσουν ουσιαστικά την καθημερινότητα των παιδιών και των εκπαιδευτικών, δίνοντάς τους το σχολείο που τους αξίζει. Και αυτή είναι μόνο η αρχή, καθώς στη δεύτερη φάση του προγράμματος, που ήδη προετοιμάζεται, πρόκειται να ενταχθούν και άλλα σχολεία της Ζακύνθου, ώστε ακόμη περισσότερες σχολικές μονάδες να επωφεληθούν από αυτή την εμβληματική παρέμβαση.
Παράλληλα με το παραπάνω, υλοποιούνται μια σειρά από σημαντικά έργα αναβάθμισης και συντήρησης σε σχολικές υποδομές του νησιού μας. Επιπλέον, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη παρεμβάσεις συνολικού ύψους 550.000 ευρώ σε σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στο Κερί ανακαινίζεται το νηπιαγωγείο, στον Άγιο Λέοντα προχωρούν οι εργασίες στα δύο σχολικά συγκροτήματα, στους Αμπελόκηπους σχεδόν έχει ολοκληρωθεί η παρέμβαση στο σχολείο και στη δημιουργία παιδικής χαράς, ενώ στο Μουζάκι ξεκινούν τώρα οι εργασίες ανακαίνισης.
Οι παρεμβάσεις αυτές δεν είναι αποσπασματικές. Αποτελούν μέρος ενός συνολικού σχεδιασμού για την αναβάθμιση όλων των σχολείων μας, και καλύπτουν ουσιώδεις ανάγκες που για χρόνια είχαν μείνει πίσω: επισκευές, βελτίωση της προσβασιμότητας, παρεμβάσεις ασφάλειας, ανανέωση των υποδομών.
Την ίδια στιγμή, σημαντικά έργα εξελίσσονται και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στο 2ο Λύκειο Παναγούλας ολοκληρωθήκαν οι μελέτες για εκτεταμένες παρεμβάσεις στον αύλειο χώρο και στις τουαλέτες, με προϋπολογισμό 145.000 ευρώ. Αντίστοιχα, στο Γυμνάσιο Λιθακιάς δημιουργούνται νέες αθλητικές εγκαταστάσεις, έργο συνολικού ύψους 135.000 ευρώ, που έρχεται να καλύψει ένα διαχρονικό κενό για τους μαθητές της περιοχής.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε και στην Ειδική Αγωγή, γιατί η Παιδεία οφείλει να είναι συμπεριληπτική και δίκαιη. Έχουμε εξασφαλίσει τις πολιτικές δεσμεύσεις και χρηματοδοτήσεις, για να υλοποιηθούν όλες οι αναγκαίες παρεμβάσεις στις αυλές και τα κτίρια του ΚΔΑΠ ΑμεΑ και του ΕΝΕΕΓΥΛ, ενώ ήδη έχουν τοποθετηθεί τέσσερις προκατασκευασμένες αίθουσες για την κάλυψη άμεσων αναγκών.
Παράλληλα, ένα ξεχωριστής σημασίας έργο, η ανακαίνιση του πρώην νηπιαγωγείου Αγαλά και η μετατροπή του σε Πολιτιστικό Κέντρο, με προϋπολογισμό 260.000 ευρώ, προχωρά, συνδέοντας έμπρακτα την εκπαίδευση με τον πολιτισμό στις μικρότερες τοπικές μας κοινότητες.
Όλα αυτά τα έργα δεν είναι ούτε τυχαία ούτε ευκαιριακά. Είναι το αποτέλεσμα ενός σχεδίου που χτίζεται μεθοδικά, με συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, με διεκδίκηση πόρων και με σαφή προτεραιότητα στην Παιδεία και το μέλλον των παιδιών μας.
Όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να μειώσουν την αξία αυτών των παρεμβάσεων, η αλήθεια είναι ότι επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, στη Ζάκυνθο γίνονται έργα που δεν είχαν ποτέ στο παρελθόν δρομολογηθεί. Για πρώτη φορά το νησί μας αποκτά συγκεκριμένο αναπτυξιακό αποτύπωμα στον τομέα των σχολικών υποδομών. Και όσοι δεν έχουν ούτε σχέδιο ούτε όραμα, περιορίζονται στο να προσπαθούν να απαξιώσουν τη δουλειά που γίνεται, γιατί απλώς δεν έχουν κάτι δημιουργικό να προτείνουν, γιατί γνωρίζουν ότι η ίδια η κοινωνία τους έχει απορρίψει.