Έκθεση κειμηλίων και αντικειμένων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, με τίτλο: “Ψηλαφώντας το ηρωικό έπος του 1821” πρόκειται να ανοίξει τις επόμενες ημέρες στην Δημόσια Βιβλιοθήκη Ζακύνθου.
Η έκθεση θα περιέχει όπλα και χρηστικά εξαρτήματα της εποχής, σπάνια έγγραφα, λιθογραφίες, προσωπογραφίες αγωνιστών, καθώς και ιστορικές σημαίες των επαναστατών από την προσωπική συλλογή του κ. Αναστασίου Λιάσκου, τ. υπουργού, βουλευτή και προέδρου του Πολεμικού Μουσείου.

Η έκθεση θα είναι μια ζωντανή εμπειρία ιστορικής μνήμης και θα προσφέρει τη δυνατότητα στους μαθητές και στους επισκέπτες να «ψηλαφίσουν» και να κατανοήσουν βαθύτερα τους αγώνες των προγόνων μας, οι οποίοι ύψωσαν το ανάστημά τους ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και με τις θυσίες τους μας χάρισαν την ελευθερία μας.
Παράλληλα, θα αναδειχθεί η συμβολή της Ζακύνθου στην Επανάσταση του 1821, η οποία υπήρχε καθοριστική (Φιλική Εταιρεία, Κολοκοτρώνης, Σολωμός, Ρώμας, κλπ).
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης στις 7 μ.μ.
Oμιλητές της βραδιάς θα είναι οι:
- Φίλιππος Συνετός με θέμα: “Ζάκυνθος και Επανάσταση. Η διαχρονική συμβολή των γραμμάτων στην εθνική ιδέα“.
- Φιλιππίτσα Μάργαρη με θέμα: «Η Μουσειοπαιδαγωγική Επιστήμη ως εργαλείο Εκπαίδευσης και Αγωγής των νέων Πολιτών».
- Αναστάσιος Λιάσκος με θέμα: “Επανάσταση του 1821: Τα όπλα και τα αντικείμενα των Αγωνιστών και η σημασία τους“