Το «καμπανάκι» για να καθαριστούν εγκαίρως οι λεκάνες απορροής ομβρίων γύρω από την πόλη, χτυπά η Πολιτική Προστασία καθώς ο χειμώνας ήλθε και δεν γνωρίζουμε πότε θα έχουμε επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και καταρρακτώδεις βροχές.
Συγκεκριμένες περιοχές περιμετρικά της πόλης χρειάζονται καθαρισμό σε χάνδακες ομβρίων, διαδικασία που πρέπει να γίνεται μία φορά το χρόνο.
Για θέματα Πολιτικής Προστασίας μίλησε στην εφημερίδα ΕΡΜΗΣ η Προϊσταμένη της υπηρεσίας Μαρία Μουζάκη η οποία αναφέρθηκε και στην ιδιαιτερότητα που έχει το νησί μας λόγω της γεωγραφικής του θέσης.
«Μέχρι στιγμής κι αν εξαιρέσουμε την κακοκαιρία DANIEL, πηγαίνουμε σχετικά καλά, παρά τις προβλέψεις που έχουμε κατά καιρούς από τους μετεωρολόγους αλλά και από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.
Για την ανομβρία που υπάρχει μέχρι τώρα είναι κάτι περίεργο και μας το έχει τονίσει ο καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου Αναστάσιος Καλημέρης. Τα τελευταία χρόνια κανείς δεν θυμάται να υπάρχει τέτοια ανομβρία και για τόσους συνεχόμενους μήνες» είπε αρχικά η κ. Μουζάκη, η οποία στη συνέχεια απάντησε στα ερωτήματα της κοινής γνώμης για τις ανακοινώσεις που αναστατώνουν για επικείμενη μεγάλη κακοκαιρία και που τελικά δεν επιβεβαιώνονται.
«Κάθε φορά που βγαίνουν τα έκτακτα δελτία με τα έντονα κι επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος πως στη μετεωρολογία η Ζάκυνθος υπάγεται στο βόρειο Ιόνιο, δηλαδή είμαστε στο τμήμα από την Κέρκυρα έως το νησί μας. Μετά τη Ζάκυνθο είναι το νότιο Ιόνιο. Όμως εμείς έχουμε την εξής ιδιαιτερότητα, είμαστε σε ένα σημείο όπου συναντιώνται οι θερμές αέριες μάζες που έρχονται από την Αφρική με τις ψυχρές αέριες μάζες που κατεβαίνουν από την βόρεια Ευρώπη. Γι΄αυτό στο νησί μας, ειδικά τα τελευταία χρόνια, έχουμε περίεργα φαινόμενα όπως ανεμοστρόβιλους, μεσογειακούς κυκλώνες, δυνατές βροχοπτώσεις κλπ. Επίσης αυτά είναι κατά τόπους έντονα και αναφερόμαστε σε ανέμους και βροχές.
Υπάρχουν προβλέψεις από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία που μας εντέλλουν να βγάλουμε τις ανακοινώσεις. Μπορεί να μην πέφτουν πάντα μέσα στις προβλέψεις τους, αλλά φυλάμε τα ρούχα μας για να έχουμε τα μισά και να μην γελάει ο κόσμος ούτε να νευριάζει αν δεν έλθουν τα ακραία φαινόμενα. Μπορεί ένα καιρικό φαινόμενο να μην χτυπήσει τη Ζάκυνθο με πολύ μεγάλη ένταση που την περιμένουν οι μετεωρολόγοι, αλλά εμείς προειδοποιούμε για να προλάβουμε» είπε η κ. Μουζάκη.
Οι προβλέψεις
Σε ερώτημα για τη δυνατότητα που έχουμε να προβλέψουμε σε βάθος χρόνου καιρικά φαινόμενα, η κ. Μουζάκη είπε: «Για φέτος δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση για πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα αυτό το χειμώνα, αλλά δεν μπορεί να γίνει μακροχρόνια πρόβλεψη του καιρού, τουλάχιστον στη χώρα μας.
Σε συναντήσεις μας με κυβερνητικά στελέχη έχουμε μάθει πως θέλουν να προμηθευτούν τα κατάλληλα ραντάρ και άλλα μηχανήματα για να έχουμε την όσο πιο σωστή πρόβλεψη. Έχουμε ένα έλλειμμα και τώρα βρισκόμαστε σε ένα καλό δρόμο, δηλαδή το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.
Αν πάρουμε παράδειγμα κι άλλες προηγμένες χώρες, βλέπω την Αμερική, τη Μ. Βρετανία και τη Γερμανία όπου γίνονται μεγάλες καταστροφές και πνίγονται από τις δυνατές βροχές. Αυτές οι χώρες είναι σε καλύτερη κατάσταση από εμάς στον εξοπλισμό, αλλά και σε αυτές γίνονται καταστροφές. Μήπως τελικά η κλιματική αλλαγή είναι από πάνω μας και δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί την επόμενη στιγμή και πως θα εξελιχθεί ο καιρός;» αναρωτήθηκε η κ. Μουζάκη.
Τα Συντονιστικά
Η υπεύθυνητη Π. Προστασίας μίλησε για τις συνεδριάσεις που γίνονται στο νησί μας και για τη συμβολή του Ι. Πανεπιστημίου και είπε: «Για τη Ζάκυνθο θέλω να σας πω πως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο έχει κάνει πολύ σοβαρή δουλειά και έχει τέσσερις σταθμούς πρόβλεψης καιρού που μας δίνουν εικόνα. Γι’ αυτό και το τελευταίο διάστημα καλούμε τον καθηγητή κ. Καλημέρη στα έκτακτα και στα τακτικά Συντονιστικά που συνεδριάζουν πριν από μία ενδεχόμενη μεγάλη κακοκαιρία. Όσο πιο κοντά είναι το κάθε καιρικό φαινόμενο τόσο πιο κοντά είναι και η πρόβλεψή του. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Καλημέρη γιατί είναι πολύ σημαντικός σύμβουλος δίπλα μας».
Για τις επαφές με το αρμόδιο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, η κ. Μουζάκη είπε πως «αυτό γινόταν πάντα πριν την έλευση κάποια κακοκαιρίας και οι ίδιοι παίρνουν τηλέφωνο στη Ζάκυνθο. Δεν αρκούνται σε ένα μέιλ, αλλά παίρνουν τηλέφωνο από το Κέντρο Επιχειρήσεων ότι ώρα κι αν είναι για να προετοιμαστούμε να αντιμετωπίσουμε ότι προκύψει. Επίσης επικοινωνούν μαζί μας και κατά τη διάρκεια μιας κακοκαιρίας. Με την κακοκαιρία DANIEL με έπαιρναν τηλέφωνο κάθε μία ώρα μέσα στη νύχτα και με ρωτούσαν για την εξέλιξη του καιρού. Ήθελαν χαρτογράφηση του νησιού και ζητούσαν σημεία που υπάρχουν κάμπινγκ, κατασκηνώσεις κλπ., για να τα εκκενώσουμε. Υπάρχει κινητοποίηση σε όλη τη διάρκεια εκός επικίνδυνου καιρικού φαινομένου από το υπουργείο Πολιτυικής Προστασίας. Εμείς παρεμβαίνουμε μόνο την ώρα του συμβάντος και όχι προληπτικά. Αυτά αναμένουμε να αλλάξει και να μπορούμε να κάνουμε παρέμβαση και πριν, όμως προς το παρόν η νομοθεσία είναι σαφής και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι από πριν. Επίσης υπάρχουν οι Τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέριας που ασχολούνται με τα ποτάμια, τα ρέματα και τις επαρχιακές οδούς ενώ για τα υπόλοιπα έχει την ευθύνη ο Δήμος.
Αν δεν έχουμε μηχανήματα ο νόμος δίνει τη δυνατότητα να ενοικιάσουμε. Αν προκύψει κάτι εγώ επικοινωνώ με τον υπεύθυνο της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου με τον οποίο έχω πολύ καλή συνεργασία».
Για τις απόλυτα μεγάλες ανάγκες του χειμώνα η Προϊσταμένη της Πολιτικής Προστασίας υπενθύμισε: «Τώρα ήλθε ο χεμώνας και δεν έχουν γίνει οι βασικοί καθαρισμοί τουλάχιστον στην πόλη της Ζακύνθου. Δεν έχουν γίνει καθαρισμοί ούτε στα χωριά μας.
Δεν έχουν καθαριστεί ακόμα, η λεκάνη του Λέντζερη, το ρέμα του Πανάγου που καταλήγει στο 1ο Δημοτικό σχολείο, πάνω από το υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο και σε μία μεγάλη βροχή τα πρανή θα πέσουν μέσα στην πόλη.
Τα φρεάτια έχουν καθαριστεί από τη ΔΕΥΑΖ αλλά δεν αρκεί μία φορά γιατί χρειάζεται συνέχεια μέσα στην πόλη».
Τέλος έγινε γνωστό από το υπουργείο ότι μία νέα έκτακτη χρηματοδότηση 26,9 εκ. € δίνεται στους ΟΤΑ για την αντιμετώπιση και για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές.