Στο θέμα του νερού έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον του ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΖ Σπύρος Φαραός, ο οποίος μίλησε στην εφημερίδα ΕΡΜΗΣ για τις δυσκολίες που εντείνονται από τη λειψυδρία και ζήτησε από τους συμπολίτες μας να κάνουν οικονομία και να περιορίσουν τις σπατάλες. Ο κ. Φαραός περιέγραψε το πλάνο και το σχεδιασμό που υπάρχει αλλά σημείωσε πως το πρόβλημα δεν θα λυθεί.

«Τα πράγματα είναι δύσκολα αλλά έχουμε τη θέληση και την όρεξη για να τα καταφέρουμε. Η ευθύνη μας είναι τεράστια και προσπαθούμε καθημερινά να δώσουμε λύση στα προβλήματα των πολιτών.
Στη ΔΕΥΑΖ είμαι Αντιπρόεδρος και στο θέμα του νερού έχουμε πολλά προβλήματα. Εδώ και τρία χρόνια δεν έχει βρέξει ικανοποιητικά και υπάρχει θέμα λειψυδρίας. Η στάθμη του νερού έχει κατέβει στον υδροφόρο ορίζοντα κι αυτό το βλέπουν στις γεωτρήσεις οι αρμόδιοι υπάλληλοι» είπε ο Αντιπρόεδρος.
Οι βλάβες
Για τις βλάβες στο δίκτυο της ύδρευσης ο κ. Φαραός είπε ότι «εργάζονται υπερεντατικά και γίνεται τεράστια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν, ενώ υπάρχουν έξω τρία με τέσσερα συνεργεία που δουλεύουν σε αυτό τον τομέα. Συγκεκριμένα υπάρχει ένα συνεργείο στις νέες παροχές, ένα συνεργείο στις διακοπές ενώ έχουν βοήθήσει πολύ και οι συμβασιούχοι μαζί με το μόνιμο προσωπικό.
Η άντληση είναι μειωμένη κι αν δεν επισκευάζαμε τις βλάβες δεν θα είχαμε καθόλου νερό. Φθάσαμε να έχουμε καταγεγραμμένες 580 βλάβες που έχουν επισκευαστεί και έχουν μείνει άλλες 120 προς επισκευή. Όμως έχουμε και νέες βλάβες. Επίσης οι αγωγοί του νερού είναι παλιοί και καθημερινά βγάζουν βλάβες. Έχουν περάσει το όριο ζωής τους και προκύπτουν θέματα».
Ο Πλάνος
Ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΖ έκανε γνωστό ότι από τις τουριστικές περιοχές έχει μεγάλο θέμα με το νερό ο Πλάνος.
«Το πιο μεγάλο πρόβλημα με το νερό είναι στον Πλάνο. Καθημεριμνά προσπαθούμε και τώρα θέλουμε να εντάξουμε στο δίκτυο τις δύο νέες γεωτρήσεις που καθαρίσαμε. Αν τα καταφέρουμε και τις βάλουμε στο δίκτυο θα βελτιώσουμε την κατάσταση κι αυτό γιατί υπάρχει επιπλέον ζήτηση για νερό λόγω της τεράστιας ανοικοδόμησης».
Νέες γεωτρήσεις
Απαντώντας σε ερώτημα για τις νέες γεωτρήσεις ο κ. Φαραός είπε ότι «είναι στην Αγία Μαρίνα και στη Λιθακιά και τώρα βρισκόμαστε στη διαδικασία της ένταξής τους στο δίκτυο. Γίνεται προμήθεια αντλητικών συστημάτων, προσπαθούμε να πάει κοντά το ηλεκτρικό ρεύμα για να γίνει η σύνδεση και μετά το νερό τους θα πέσει στο δίκτυο.
Υπάρχουν 8 με 9 γεωτρήσεις εκτός λειτουργίας γιατί έχουν βλάβες, αναμένουμε υλικά για την επισκευή τους.
Όμως το πρόβλημα του νερού της Ζακύνθου δεν θα λυθεί. Εμείς θέλουμε να κρατάμε σταθερή την πίεση του νερού στο δίκτυο κι αν εντάξουμε το νερό από τις νέες γεωτρήσεις θα το πετύχουμε. Επίσης θα παίρνουν νερό περισσότερα χωριά».
Για τα έργα ο κ. Φαραός ανέφερε: «Τα φράγματα δεν τα προωθούν στις σεισμογενείς περιοχές για λόγους ασφαλείας αλλά μπορούμε να κάνουμε μικρά φράγματα που εμπλουτίζουν τον υδροφόρο ορίζοντα. Επίσης οι λιμνοδεξαμενές είναι καλά έργα. Έχουμε το master plan ως μπούσουλα για να ξεκινήσουμε.
Βασική μας σκέψη είναι η αντικατάσταση των δικτύων, ήδη στην ορεινή Ζάκυνθο με τα έργα του Αγαλά θα καταφέρουμε να υδροδοτήσουμε τη Βολίμα με σταθερή ποσότητα νερού. Αυτό τον αγωγό που είναι σιδερένιος και παλιός τον επισκευάζουμε σχεδόν κάθε μέρα».
Τέλος ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΖ έκανε έκκληση στους Ζακυνθινούς λέγοντας: «Ζητώ από τους συμπολίτες μας να χρησιμοποιούν το νερό με σύνεση και να προσέχουν για να μην γίνεται σπατάλη».