Σοβαρά θέματα που αφορούν τους αγρότες ελαιοπαραγωγούς του νησιού αλλά και τα παραγόμενα προϊόντα έθεσε ο γεωπόνος Γ. Κεφαλληνός που ζήτησε προσοχή στη χρήση των φυτοφαρμάκων γιατί εντοπίστηκαν υπολείμματα στο ελαιόλαδο και έχουμε θέμα με την εμπορία του.
Ο κ. Κεφαλληνός έδωσε οδηγίες στους παραγωγούς για τα χρονοδιαγράμματα της χρήσης των φυτοφαρμάκων και για τις ασθένειες που υπάρχουν αυτή την εποχή στα ελαιόδεντρα.
Για τα καιρικά φαινόμενα, ο κ. Κεφαλληνός είπε: «Ελπίζουμε αυτός ο μήνας να είναι καλύτερος από τους προηγούμενους γιατί περάσαμε αρκετά με ξηρασίες, με πυρκαγιές, με πλημμύρες. Καλό θα είναι τώρα να έχουμε ωφέλιμες βροχές και η τελευταία βροχή ήταν πολύτιμη γιατί οι ελιές από την ξηρασία είχαν αρχίσει να έχουν πρόβλημα. Ελπίζω η βροχή που έπεσε να βελτιώσει λίγο την κατάσταση. Η βροχή χρειάζεται οπωσδήποτε για να ποτιστεί η γη καθώς το προηγούμενο χρονικό διάστημα υπήρχε ξηρασία και για να επανέλθουν τα δέντρα στην κανονικότητα. Αυτό είχε δημιουργήσει ειδικά στην καλλιέργεια της ελιάς που τώρα είναι στην περίοδο της συγκομιδής, ένα μεγάλο πρόβλημα.
Είχαμε ήδη σχινοκαρπία και οι ελιές είχαν συρρικνωθεί. Θέλω να επιστήσω την προσοχή στους παραγωγούς ότι από εδώ και πέρα λόγω της βροχόπτωσης και της υγρασίας που είχαμε θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί».
Για τις ασθένειες ο κ. Κεφαλληνός ανέφερε: «Οι μυκητολογικές ασθένειες στην ελιά όπως το γλοιοσπόριο και το κυκλοκόνιο είναι οι πιο σοβαρές ασθένειες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.
Γι’ αυτό θα πρέπει στους ψεκασμούς που θα γίνονται από εδώ και πέρα (για τους παραγωγούς που έχουν παραγωγή και θα κάνουν την συγκομιδή αργότερα) να χρησιμοποιήσουν κατάλληλα μυκητοκτόνα και χαλκούχα σκευάσματα και διασυστημικά για να αντιμετωπίσουμε την ασθένεια του γλοιοσπορίου και να μην έχουμε το περσινό φαινόμενο. Το γλοιοσπόριο προκαλεί σαπίλα στον καρπό και υποβαθμίζει την ποιότητα του ελαιολάδου.
Άρα, στους επόμενους ψεκασμούς που θα γίνουν για το δάκο γιατί όντως ο δάκος συνεχίζει να έχει προσβολές στην ελιά και πρέπει όσοι έχουν φέτος παραγωγή (γιατί φέτος είναι μειωμένη) να κάνουν ψεκασμούς και με μυκητοκτόνα για τον δάκο και το γλοιοσπόριο, κυρίως χαλκούχα αυτή την εποχή».
Ο κ. Κεφαλληνός για τις καιρικές συνθήκες είπε ότι «από εδώ και πέρα όσο περισσότερη υγρασία έχουμε και με υψηλές θερμοκρασίες γιατί παρόλο που έχουμε βροχές, συνεχίζονται οι υψηλές θερμοκρασίες κι αυτές είναι οι ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη των ασθενειών και κυρίως του γλοιοσπορίου. Δεν πρέπει να εφησυχάζουν οι παραγωγοί.
Πρέπει τουλάχιστον αυτοί που έχουν παραγωγή λαδιού να κάνουν τώρα ψεκασμός για την αντιμετώπιση των ασθενειών. Μετά, δηλαδή όταν εμφανιστεί η ασθένεια είναι πολύ αργά και δεν θα μπορούμε να κάνουμε κάτι».
Η χρήση των φυτοφαρμάκων
Οι αγρότες πρέπει να επιδείξουν σοβαρότητα και έλεγχο στη χρήση φυτοφαρμάκων, θέμα για το οποίο ο κ. Κεφαλληνός είπε: «Κάνω θερμή παράκληση στους αγρότες που χρησιμοποιούν τα φυτοφάρμακα και τα εντομοκτόνα για τον δάκο γιατί υπάρχει θέμα στην Ζάκυνθο με τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων που έχουν εντοπιστεί στο λάδι. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί οι αγορές πλέον έχουν γίνει πολύ πιο αυστηρές όσον αφορά τα υπολείμματα των φυτοφαρμάκων και κυρίως των εντομοκτόνων στο ελαιόλαδο. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί αναφορικά με τις ουσίες που χρησιμοποιούμε, πρέπει τα φάρμακα να είναι εγκεκριμένα από το Υπουργείο και να τηρούμε ευλαβικά τις δοσολογίες αλλά και τις ημέρες που πρέπει να αφήσουμε, από την ημερομηνία του ψεκασμού μέχρι την συγκομιδή του καρπού. Πολλές φορές οι παραγωγοί μπορεί να βάζουν λίγη παραπάνω δόση από την συνιστώμενη για να αντιμετωπίσουν το δάκο. Όταν αυξάνουμε την δόση στο εντομοκτόνο τότε πρέπει να αυξηθούν και οι μέρες που αφήνουμε μέχρι την συγκομιδή. Διασπάται πολύ πιο δύσκολα η ουσία μέσα στο ελαιόλαδο αν βάλουμε περισσότερο φάρμακο. Καλύτερα είναι να κάνουμε πιο συχνούς ψεκασμούς και με τις συνιστώμενες δόσεις».
Ο δάκος
Ερωτηθείς για τον τρόπο που γίνεται η καταπολέμηση του δάκου στο νησί μας, ο κ. Κεφαλληνός είπε: «Η δακοκτονία γίνεται με τους δολωματικούς ψεκασμούς. Οι ψεκασμοί που γίνονται από το Υπουργείο αφορούν μόνο κάποιες συγκεκριμένες κοινότητες. Στις υπόλοιπες περιοχές γίνεται με πρωτοβουλία των παραγωγών και με ψεκασμούς καλύψεως. Δεν υπάρχει δακοκτονία για όλη την Ζάκυνθο μέσω του προγράμματος του Υπουργείου και το σωστό είναι να γίνεται οργανωμένα για όλο το νησί.
Επίσης οι ελαιοπαραγωγοί δεν πρέπει να αφήνουν τον καρπό πολλές ημέρες μέσα στα τσουβάλια κι όσο πιο γρήγορα γίνει η παραγωγή του λαδιού τόσο καλύτερα και ανά δεύτερη ημέρα να γίνονται γιατί αλλιώς έχουμε μεγάλη οξύτητα και κακή ποιότητα ελαιολάδου».
Για τα άλλα είδη όπως τα κηπευτικά, ο κ. Κεφαλληνός είπε πως θα πρέπει οι αγρότες να κάνουν ψεκασμούς φυτοπροστασίας για τον περονόσπορο κλπ.