Τα σοβαρά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν και είναι συνυφασμένα με τον τουρισμό, αναδείχτηκαν προχθές το βράδυ στην ετήσια εκδήλωση που πραγματοποίησαν οι Σύλλογοι Ξενοδόχων σε αίθουσα του ξενοδοχείου «ΠΑΛΑΤΙΝΟ».
Η εκδήλωση γίνεται σε ετήσια βάση για να βρεθούν οι επιχειρηματίες του τουρισμού και να κόψουν την πρωτοχρονιάτικη πίτα και παράλληλα να ανταλλάξουν πληροφορίες για την επερχόμενη τουριστική σεζόν.
Αρχικά μίλησε ο οικοδεσπότης και Πρόεδρος του Συλλόγου ξενοδόχων της Δημοτικής Ενότητας Ζακυνθίων Γεώργιος Μάργαρης, ο οποίος αναφέρθηκε σε μια καλή χρονιά στον κλάδο με την επισήμανση ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε από τώρα τα οικονομικά αποτελέσματα. «Εκεί που λέγαμε πως ξεμπερδέψαμε με την πανδημία, ήλθε ο πόλεμος στην Ουκρανία και βιώνουμε τα αποτελέσματα της αύξησης των τιμών, τα μεγάλα ενεργειακά κόστη κλπ. Δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσουν όλα αυτά. Ευελπιστούμε σε μια καλή χρονιά και επισημαίνουμε τα προβλήματα» είπε ο κ. Μάργαρης ο οποίος εξειδίκευσε στο θέμα του Ναυαγίου και στο ραντάρ του αεροδρομίου.
Ο εκπρόσωπος των ξενοδόχων αναρωτήθηκε δημόσια για το πόσο ακόμα το ναυάγιο θα βρίσκεται εκεί και για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ανέφερε ότι ήταν καλύτερο το αρχικό σχέδιο του υπουργείου τουρισμού με την ίδρυση ΑΕ για τη διαχείρισή του. Για την Επιτροπή που λειτουργεί τώρα είπε ότι έχει μπλέξει με τη γραφειοκρατία και ζήτησε να γίνουν πράξη αυτά που περιμένουν ώστε το ναυάγιο να είναι ανοιχτό και προσβάσιμο στους τουρίστες.
Για το ραντάρ του αεροδρομίου ο κ. Μάργαρης ανέφερε πως αν δεν γίνει η προμηθεια του καινούργιου, το αεροδρόμιο της Ζακύνθου δεν μπορεί να δεχτεί περισσότερες από 4 πτήσεις την ώρα. Υπάρχουν πολλές αιτήσεις για να γίνουν πτήσεις αλλά αυτές δεν γίνεται να ικανοποιηθούν.
«Για την προμήθεια του νέου ραντάρ μένει η δημοπρασία, η εγκατάσταση και η εκπαίδευση του προσωπικού» συμπλήρωσε ο κ. Μάργαρης και στη συνέχεια μίλησε για τα προβλήματα του λαγανά τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν από την Αστυνομία και μάλιστα άμεσα γιατί το ζήτημα δυσφημίζει όλη τη Ζάκυνθο.
Ο κ. Μάργαρης αναφέρθηκε ακόμα στις προσλήψεις ναυαγοσωστών στις παραλίες και στην ανάγκη για επέκταση των αποχετευτικών δικτύων και αναβάθμισης του βιολογικού. Ακόμα αναφλέρθηκε στα προβλήματα της πόλης που δεν είναι φιλική προς τους επισκέπετες αλλά και στο Αργάσι για το οποίο είπε ότι έχει κολλήσει το έργο της ανάπλασης της παραλίας.
«Εμείς είαμστε εδώ για να συνεργαστούμε» κατέληξε ο κ. Μάργαρης.
Από το Σύλλογο ξενοδόχων Λαγανά μίλησε ο κ. Ν. Θεοδωράκης καθώς η Πρόεδρος Χριστίνα Τετράδη απουσίαζε για προσωπικούς λόγους.
Ο κ. Νικολουδάκης είπε ότι υπάρχουν καλές προοπτικές για το 2023 αλλά υπάρχουν και αστάθμητοι παράγοντες. «Τα πρώτα μηνύματα μας φέρνου χαμόγελα και καλύτερη εικόνα θα έχουμε μετά την έκθεση του Βερολίνου. Το θέμα είναι η ωρίμανση της Ζακύνθου ως προορισμού και η μεταφορά καλών εντυπώσεων από τους επισκέπτες μας» είπε ο κ. Νικολουδάκης.
Ο εκπρόσωπος του Συλλόγου ξενοδόχων στις Αλυκές Άκης Ποταμίτης είπε ότι η κατάσταση στην περιοχή τυ είναι τραγική και το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουν τα παλιά Τηγάνια Αλυκών που υπάρχουν 200 στρέμματα με υγειονομικά ζητήματα. Ανέφερε πως η εντομοκτονία και η μυοκτονία γίνονται άκαιρα, δηλαδή σε ακατάλληλες εποχές και σημείωσε ότι το κλοκαίρι δεν θα προλάβουμε να έχουμε εξοντώσει τις πρώτες γενιές των τρωκτικών.
Ο κ. Ποταμίτης έβαλε στο τραπέζι για πολλοστή φορά το ζήτημα της φέρουσας ικανόιτητας που έχει η Ζάκυνθος στον τουρισμό και της επιτακτικής ανάγκης να γίνουν έργα από το κράτος το οποίο εισπράττει κάθε χρόνο εκατομμύρια από φόρους. Το ποσό πρέπει να είναι 350 εκ. € που λαμβάνει από τη Ζάκυνθο ο κρατικός κορβανάς ως φόρους και δεν επιτρέπεται να μην έχουμε ούρτε μία διε΄θυνση τουρισμού, συμπλήρωσε ο κ. Ποταμίτης.
Ο εκπρόσωπος του Συλλόγου ξενοδόχων Αρκαδίων Νίκος Γκλαβάς αναφέρθηκε στο σοβαρό θέμα έλλειψης προσωπικού και στην ανάγκη να γίνουν στο νησί μας σεμινάρια κατάρτισης των εργαζομένων.
Ακολούθησαν το0ποθετήσεις κι άλλων επιχειρηματιών και στο τέλος οι ξενοδόχοι έκοψαν την πίτα τους.