Tις αναφορές που έγιναν τον περασμένο Σεπτέμβριο από τον Σύλλογο “Υλήεσσα” του Δημήτρη Κλάδη στην Εισαγγελία και αφορούσαν την κατάσταση που επικρατεί στην παραλία του Ναυαγίου, κυρίως σε σχέση με την πρόσδεση των τουριστικών πλοίων, έθεσε με ερώτηση του στα Υπουργεία Τουρισμού, Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη, ο Βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Απ. Αβδελάς.
Στην ερώτηση του, ο Βουλευτής Θεσσαλονίκης σημειώνει πως «Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους της Ζακύνθου και σύμφωνα με αναρτήσεις σε τοπικές ιστοσελίδες του Διαδικτύου, τοπικός περιβαλλοντικός Σύλλογος προέβη σε ενημέρωση στην Εισαγγελία για την κατάσταση στην περιοχή του όρμου του «Ναυαγίου», όπου συμβαίνει διάφορα σκάφη να «δένουν» στο σκουριασμένο σκαρί του ναυαγισμένου γραφικού πλέον και ημικατεστραμμένου σκάφους: «Παναγιώτης». Ως γνωστόν, η επιβαρυμένη κατάσταση οξείδωσης του εν λόγω πλοίου επιδεινώνεται, έτι περαιτέρω με τα χρόνια, σε τέτοιον βαθμό, ώστε να αποσυντίθεται το εν λόγω σκαρί, σταδιακά και να διαλύεται. Συνέπεια αυτού του γεγονότος είναι να ελλοχεύει ο κίνδυνος πρόκλησης σοβαρού ατυχήματος ή και δυστυχήματος. Εκατοντάδες άτομα, καθημερινά, πλησιάζουν το ως άνω ναυάγιο και βάζουν τα κεφάλια τους μέσα στις τρύπες του κουφαριού του ναυαγισμένου πλοίου, κάτι που είναι άκρως επικίνδυνο, αφού οι λαμαρίνες έχουν σαπίσει και αποσπώνται εύκολα κομμάτια τους. Παρατηρημένο επιπρόσθετα είναι το ότι, πλοιάρια που μεταφέρουν τουρίστες, δένουν με διαγώνια πρόσβαση τα σχοινιά τους επί του ανωτέρω ναυαγισμένου σκάφους, ώστε καθώς αυτά ταλαντεύονται από τον κυματισμό, να υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να αποκοπούν μεγάλα τμήματα σαπισμένου σίδερου του ανωτέρω ναυαγίου»
Η απάντηση του κ. Θεοδωρικάκου, Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, περιορίζεται στο ότι την αρμοδιότητα για την επιτήρηση της περιοχής έχει το Λιμεναρχείο .
Πιο συγκεκριμένα αναφέρει: «Σε απάντηση του ανωτέρω μέσου κοινοβουλευτικού ελέγχου και σε ό,τι μας αφορά, σας γνωρίζουμε ότι η διαλαμβανόμενη σε αυτό θαλάσσια περιοχή εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Λιμεναρχείου Ζακύνθου.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, στο πλαίσιο της αστυνόμευσης της άνωθεν αυτής χερσαίας περιοχής -που αποτελεί σημείο θέασης και φωτογράφισης του υπόψη αξιοθέατου και προς το σκοπό της ασφάλειας των επισκεπτών, από την κατά τόπον αρμόδια υφιστάμενη Υπηρεσία της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ζακύνθου (Αστυνομικό Τμήμα Αλυκών) εκδηλώνονται όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για την αντιμετώπιση τυχόν ανακυπτόντων ζητημάτων που δύναται να θέσουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητά τους, ενημερώνοντας, σε συντρέχουσα περίπτωση, τους/τις συναρμόδιους/ιες Φορείς και Υπηρεσίες, για τις δικές τους περαιτέρω, κατά λόγο αρμοδιότητας, ενέργειες»
Ο Υπουργός Τουρισμού Β. Κικίλιας σημειώνει πως το θέμα της ασφάλειας και φύλαξης της περιοχής εκφεύγει της αρμοδιότητας του Υπουργείου, ωστόσο στόχος του υπό σύσταση φορέα διαχείρισης είναι και «η υλοποίηση των αναγκαίων υποδομών και νόμιμων παρεμβάσεων ασφαλείας, ώστε να αποτελέσει έναν ασφαλή προσβάσιμο χώρο για πολίτες και επισκέπτες»
Μεταξύ άλλων ο Υπουργός αναφέρει: «Σας γνωρίζουμε ότι τα διαλαμβανόμενα στη σχετική Ερώτηση και συγκεκριμένα ο έλεγχος, η προστασία και προληπτική φύλαξη της περιοχής «Ναυάγιο» της Ζακύνθου για την αποτροπή ατυχήματος, εκφεύγουν των ρυθμιστικών αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Τουρισμού.
Σε κάθε περίπτωση, το Υπουργείο Τουρισμού προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα οι δυσχέρειες στη συνολική διαχείριση του συγκεκριμένου τουριστικού αξιοθέατου έχει διαμορφώσει συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση, η οποία προβλέπει τη σύσταση και λειτουργία Φορέα Διαχείρισης για τη διαχείριση και εκμετάλλευση της οριοθετημένης ζώνης αιγιαλού».
ermisnewsroom