Την έκθεση των Ζακυνθινών προϊόντων στην εμποροπανήγυρη του Αγίου Δονυσίου, επιδιώκουν έμποροι του νησιού και το θέμα έρχεται στην επικαιρότητα από τον Εμπορικό Σύλλογο Ζακύνθου του οποίου οι αντιρρήσεις για το ισχύων καθεστώς είναι γνωστές εδώ και χρόνια.
Ο κ. Διονύσης Γεωργάνος, Γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου μίλησε στον -Ε- σχετικά με την διεξαγωγή της υπαίθριας αγοράς από μικροπωλητές που έρχονται όλα αυτά τα χρόνια στο πανηγύρι του Αγίου και εξήγησε:
“Καταρχήν ο Εμπορικός Σύλλογος δεν είναι κατά της εμποροπανήγυρης αλλά είναι ο τρόπος που γίνεται όλο αυτό. Εμείς έχουμε αντιδράσει πάνω στην οριοθέτηση του χώρου μέσω σύμβασης δηλαδή λέμε ότι πρέπει να διέπεται από κανονισμούς. Από εκεί και πέρα, πριν πάρει απόφαση το Λιμενικό ταμείο για την διεξαγωγή της εμποροπανήγυρης, να καλέσει τους φορείς όπως το Επιμελητήριο και τον Εμπορικό Σύλλογο, ώστε να δούμε με ποιο πλαίσιο θα λειτουργήσει. Αυτό δεν έχει γίνει τα τελευταία χρόνια ποτέ. Παρόλο που έχουμε ειδοποιήσει πολλές φορές το Λιμενικό ταμείο. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι κάποιοι δεν θέλουν να ασχοληθούν οι Ζακυνθινοί έμποροι. Γιατί το Επιμελητήριο όταν έκανε έκθεση προϊόντων πριν 3 χρόνια στον 3ο Δημοτικό σχολείο ήταν μια επιτυχημένη εκδήλωση με Ζακυνθινά προϊόντα; Δεν είναι μόνο το εμπόριο αλλά να προβάλουμε και τα Ζακυνθινά προϊόντα, όπως είναι το μέλι, το μαντολάτο, το λάδι και άλλα πολλά. Δεν είναι μόνο η εμποροπανήγυρη” σημείωσε ο κ. Γεωργάνος.
Ο κ. Δ. Γεωργάνος αναφέρθηκε στο παραεμπόριο που γίνεται και είπε τα εξής:
“Έρχονται κάθε λογής είδη προς πώληση. Όλα αυτά είναι ΄΄μαϊμού΄΄ δηλαδή γίνεται παραεμπόριο. Νομιμοποιούμε στην ουσία το παραεμπόριο. Ο κόσμος θα πάει, θα δει και θα συγκρίνει. Κανείς δεν δέχεται τετελεσμένο γεγονός ότι θα πάω και θα ψωνίσω. Πολλές φορές πάνε οι πολίτες ελέγχουν τιμές και μετά αγοράζουν. Εμείς δεν θα καθορίσουμε αν θα είναι ακριβό ή φθηνό. Εμείς δεν πάμε σε αυτό τον τομέα αλλά εμείς βλέπουμε το στήσιμο που έχει γίνει“’.
Ο κ. Δ. Γεωργάνος αναφορικά με την οργάνωση της εμποροπανήγυρης, είπε: «
“Πέρυσι είχαν κλείσει μέχρι και τα πεζοδρόμια. Δεν υπήρχε σωστή οργάνωση. Υπάρχει μια ανομία όσον αφορά την τοποθέτηση και την κατάληψη χώρων. Δεν μπορείς να αποκλείσεις τον Ζακυνθινό».
Ο κ. Δ. Γεωργάνος απάντησε για το πώς ξεκίνησε το πανηγύρι στη Ζάκυνθο και είπε:
“Η εμποροπανήγυρη είναι ένα νέο ΄΄φρούτο΄΄ που στήθηκε τα τελευταία χρόνια. Παλιότερα έστηναν πάγκους Ζακυνθινοί στην παραλιακή και πουλούσαν διάφορα Ζακυνθινά προϊόντα. Με τα χρόνια ήρθαν κάποιοι έμποροι που πουλούσαν παιχνίδια για τα παιδιά. Μετέπειτα ήρθαν και κάποιοι με ρούχα. Τώρα, καταλήξαμε σε αυτό που γίνεται στην Μαρίνα. Αυτό εξελίχτηκε μέσω κάποιων που πηγαίνουν στα πανηγύρια για να πουλούν την πραμάτια τους. Κάπου πρέπει να το οριοθετήσουν και να δουλέψουμε πάνω σε ένα οργανωμένο πλαίσιο της εμποροπανήγυρης. Πρέπει να δοθεί η ευκαιρία στους εμπόρους της Ζακύνθου να συμμετέχουν“.
ΟΛΓΑ ΓΚΟΥΣΚΟΥ