Το πρωί του προσεχούς Σαββάτου 29-6 στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου θα γίνει η παρουσίαση της μελέτης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για το ναυάγιο, η οποία αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον γιατί είναι η μοναδική πρόταση από την οποία ελπίζουμε ότι θα διασωθεί το πλοίο από εξαφάνιση λόγω φθοράς του χρόνου και πλήρους απουσίας συντήρησης τις τέσσερις δεκαετίες ζωής και παραμονής του στο ίδιο σημείο.
Με πολύ μεγάλη ικανοποίηση ο Βουλευτής Διονύσης Ακτύπης παρουσίασε τις εξελίξεις κα ανακοίνωσε την παρουσίαση της δουλειά των Ελλήνων επιστημόνων που έγιναν σε ταχύτατο χρονικό διάστημα.
Εκείνο που πρέπει να γίνει τώρα άμεσα από τις τοπικές αρχές, είναι η δημοπράτηση του έργου για την επισκευή του πλοίου και τα άλλα μέτρα που θα προταθούν κι αυτό χρειάζεται να υλοποιηθεί χωρίς να χάσουμε ούτε λεπτό γιατί ο χρόνος είναι αντίπαλός μας σε αυτό το δύσκολο εγχείρημα.
Είναι γεγονός ότι το ΕΜΠ λειτούργησε ταχύτατα σε αυτήν την περίπτωση που η Ζάκυνθος του ζήτησε βοήθεια και αξίζει να υπενθυμίσουμε πως όλοι αυτοί οι Έλληνες επιστήμονες δούλεψαν δωρεάν.

Ο επικεφαλής της ομάδας από το Πολυτεχνείο, καθηγητής Δημήτρης Καλιαμπάκος, δήλωσε χθες στην εφημερίδα ΕΡΜΗΣ ότι υπερέβαλαν εαυτόν για να ολοκληρώσουν τη δουλειά η οποία σε άλλη περίπτωση θα χρειαζόταν ένα χρόνο για να διεκπεραιωθεί.
Ο κ. Καλιαμπάκος ήταν επικεφαλής τα όλης προσπάθειας και δούλεψε με 39 συνολικά καθηγητές και ερευνητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για να ετοιμάασουν τη μελέτη για το ναυάγιο.
«Θέλαμε να δείξουμε το επείγον της κατάστασης και αυτό έπρεπε να γίνει μέχρι τον Ιούνιο. Οι μηχανικοί δίνουν λύσεις και θα πρέπει να βρουν εναλλακτικές για να λυθεί το ζήτημα.
Στόχος μας ήταν και είναι η διάσωση του ναυαγίου και η ασφαλής προσέγγιση στην περιοχή.
Ερχόμαστε στη Ζάκυνθο με πρόταση μετά από 40 χρόνια αδράνειας. Το ΕΜΠ εκανε το χρεος του» είπε ο κ. Δημήτρης Καλιαμπάκος και συμπλήρωσε πως δεν θα υπάρξει άλλος χειμώνας ζωής για το πλοίο αν δεν γίνουν όλα άμεσα.

Σε ανακοίνωσή του ο Βουλευτής Ζακύνθου ανέφερε:
Το «Ναυάγιο» Ζακύνθου, είναι ένα από πιο εμβληματικά σύμβολα, όχι μόνο του νησιού μας αλλά της Ελλάδας, ενώ παράλληλα η περιοχή χαίρει παγκόσμιας προβολής. Οφείλουμε λοιπόν, όχι μόνο να το συντηρήσουμε αλλά και να το προστατεύσουμε. Τις τελευταίες δεκαετίες υπήρξε έλλειψη σχεδιασμού και διαχείρισης, ενώ κυριάρχησε ένας ερασιτεχνισμός ο οποίος λειτουργούσε υπέρ της φθοράς του καραβιού και της παραλίας.
Επι της δικής μας θητείας, ξεκίνησε η μόνη ουσιαστική συζήτηση για την διάσωση, την αξιοποίηση και φυσικά την ορθή διαχείριση ενός τοπόσημου, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς για το νησί μας, ενώ συμβάλει καθοριστικά κάθε χρόνο στην αύξηση του Τουρισμού και στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.
Το «Ναυάγιο» ανήκει στη ζακυνθινή κοινωνία, για αυτό και προχωρούμε σε συνεννόηση με την Κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς, σε όλα τα απαραίτητα βήματα ώστε να αναλάβει τη διαχείριση της περιοχής ο Δήμος Ζακύνθου.
Με σταθερά βήματα και συντονισμένες ενέργειες, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι το κλιμάκιο επιστημόνων του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, με συνείδηση του κατεπείγοντος της υπόθεσης, κατάφερε να ολοκληρώσει τη μελέτη της πρότασης του για την αποκατάσταση και συντήρηση του «Ναυαγίου» την οποία και επιθυμεί να παρουσιάσει στην κοινωνία της Ζακύνθου το ερχόμενο Σάββατο 29 Ιουνίου και ώρα 09:00 το πρωί στο Πνευματικό Κέντρο Ζακύνθου.