Τα οξυμένα προβλήματα των σταφιδοπαραγωγών φέρνει στην επιφάνεια ο Διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πέτρος Βισβάρδης σε συνέχεια της σύσκεψης που έγινε πρόσφατα στον Πύργο της Ηλείας. Οι ασθένειες, η χαμηλή τιμή του προϊόντος και η αύξηση στα φυτοφάρμακα είναι μερικοί από τους λόγους που αναγκάζουν τους παραγωγούς να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια που πλέον είναι ασύμφορη.
Ο κ. Βισβάρδης δήλωσε για τη σύσκεψη που έγινε στον Πύργο: «Την πρωτοβουλία πήρε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Πελοποννήσου κ. Βασιλόπουλος που κάλεσε και υπηρεσιακούς παράγοντες, εκπροσώπους από τους παραγωγούς και τους μεταποιητές αλλά και πολιτικά πρόσωπα.
Έγινε μία συζήτηση η οποία μπορεί να αποβεί χρήσιμη.
Πιστεύω πως το μεγάλο ζήτημα σήμερα είναι πως δεν υπάρχει κίνημα στον αγροτικό τομέα, ούτε συνεταιριστικό ούτε συνδικαλιστικό κι έτσι παίζουν μόνοι τους το παιοχνίδι στον αγροτικό χώρο.Δεν υπάρχει ο ενιαίος φορέας που θα τα πάει μέχρι το τέλος όλα αυτά που συζητάμε. Γιατί αν συζητάμε και μόνο αυτό κάνουμε, τότε γίνεται μία φιλολογική συζήτηση. Αν δεν υπάρχει συνέχεια και κατάληξη στη συζήτηση για το τι πρέπει να διεκδικήσουμε, δεν γίνεται τίποτα».
Οι ασθένειες
Για το αποτέλεσμα της σύσκεψης και τα επιμέρους θέματα, ο Διευθυντής είπε: «Σε αυτή τη συζήτηση έγιναν πολλές προτάσεις. Συζητήσαμε κυρίως για τη σταφίδα αλλά μιλήσαμε και για την ακαρπία της ελιάς.
Ο περονόσπορος έκανε μεγάλη ζημιά στα αμπέλια κυρίως αλλά και στις σταφίδες. Τώρα ψάχνουμε πως θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί καθώς ο ΕΛΓΑ δεν δίνει αποζημίωση για την ασθένεια.
Διαπιστώθηκε πως η ζημιά δεν οφείλεται στους παραγωγούς και το πρόβλημα είναι αλλού, όχι στο ότι δεν ράντισαν. Είναι πιθανό να οφείλεται στην κλιματική αλλαγή αλλά και στα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν. Όμως η καταστροφή έγινε και οι παραγωγοί υποβλήθηκαν σε έξοδα για να πάρουν τα φυτοφάρμακα του ραντίσματος. Πρέπει να βρεθεί λοιπόν ο τρόπος για την αποζημίωση. Υπάρχουν περιπτώσεις που η καταστροφή είναι ολοκληρωτική κι αυτό θα φανεί τον Αύγουστο με τη συγκέντρωση του προϊόντος».
Η τιμή της σταφίδας
Οι παραγωγοί τα τελευταία χρόνια διαμαρτύρονται γιατί η τιμή πώλησης στη σταφίδα είναι πολύ χαμηλά και ο κ. Βισβάρδης δήλωσε:. «Το άλλο θέμα που συζητήσαμε αφορά το μέλλον του προϊόντος γιατι οι αγρότες κάνουν συνέχεια εκρίζωση. Με 70 ευρώ το κιλό που έχει η σταφίδα, δεν βγαίνει ο παραγωγός και φέτος τα έξοδα αυξήθηκαν κατά 40%.Η αύξηση αφορά λιπάσματα, φυτοφάρμακα και ενέργεια. Θα εγκαταλείψουν την παραγωγοί και θα ψάξουν για άλλη δουλειά. Όμως αυτό είναι άδικο γιατί παράγουμε εξαιρετικό προϊόν και μπορούμε να βρούμε αγορές για να το προωθήσουμε αλλά χρειάζεται συντονισμένη προσπάθεια».
Η προώθηση του προϊόντος
Είναι γεγονός ότι τα ροβλήματα που έχουν προκύψει οδήγησαν σταδιακά τους παραγωγούς να εγκαταλείπουν την καλλιέργεια σταφίδας και αυτό συνεχίζεται τώρα με πιο εντατικούς ρυθμούς.
Ο Διευθυντής του Συνεταιρισμού είπε: «Η σταφίδα που παράγει η Ζάκυνθος τώρα είναι περί του 1200 τόνους και μπορεί να απορροφηθεί στην αγορά των Ιονίων νήσων με τον τουρισμό που δεχόμαστε. Δηλαδή δεν χρειάζεται να προσπαθήσουμε να την πουλήσουμε στην Αγγλία ή στην Αυστραλία. Μόνο έτσι οι αγρότες θα συνεχίσουν να παράγουν με αξιοπρέπεια».