Χρήσιμες οδηγίες στους κατοίκους του νησιού έδωσε μιλώντας στον –Ε- η γιατρός Έφη Δαμουλάκη που είναι υπεύθυνη στο Κέντρο Υγείας Ζακύνθου για τη διενέργεια των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού. Οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν από τις 20 Ιανουαρίου για τον πληθυσμό και πρώτοι θα προέλθουν οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες.
Η γιατρός Έφη Δαμουλάκη που είναι δερματολόγος-αφροδισιολόγος και επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου υγείας Ζακύνθου και τοπική επόπτρια στην ΚΟΜΥ, έδωσε στοιχεία για τα εμβόλια και είπε: «Τα εμβόλια και οι εμβολιασμοί σώζουν εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο και αποτελούν ένα πολύτιμο σύμμαχο στην πρόληψη και στον έλεγχο των επιδημιών από μεταδοτικά λοιμώδη νοσήματα και συμβάλλουν στην διασφάλιση της παγκόσμιας υγείας. Σήμερα με την εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστημονικής γνώσης έχουμε οδηγηθεί σε παραγωγή ασφαλών εμβολίων.
Τα εμβόλια διεγείρουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και με αυτό τον τρόπο βοηθούν στην παραγωγή αντισωμάτων τα οποία στα αντιγόνα που είναι τα όπλα των ιών που εισέρχονται στον οργανισμό μας. Τα αντισώματα παράγονται από τον οργανισμό μας για να πολεμήσει αυτά τα ξένα σώματα».
Αναφορικά με το τωρινό εμβόλιο η κ. Δαμουλάκη ανέφερε: «Το εμβόλιο για τη νόσο Covid είναι μία νέα τεχνολογία η οποία χρησιμοποιεί μία από τις ακίδες του ιού για να εισέλθει στο κυτταρόπλασμα. Βοηθάει για να παραχθούν κάποιες πρωτεΐνες που είναι αντιγόνα του ιού, τα οποία παράγουν αντισώματα και έτσι προχωράμε σε ανοσία.
Το εμβόλιο θα πρέπει να γίνεται σε 2 δόσεις με χρονική απόσταση μεταξύ τους 22 ημέρες. Αν υπάρξει καθυστέρηση, θα χρειαστεί και τρίτη επαναληπτική δόση 21 ημέρες μετά από την 2η δόση. Αυτό χρειάζεται για να αποκτήσουμε επαρκή ανοσία».
Για τις κατηγορίες που πρέπει ή δεν πρέπει να κάνουν εμβόλιο η γιατρός είπε: «Δεν εμβολιάζονται άτομα κάτω των 16 ετών και οι έγκυες γυναίκες γιατί δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες γι’ αυτές τις ομάδες. Γι’ αυτό χρειάζεται τεστ κυήσεως πριν από το εμβόλιο για τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Αν μία γυναίκα κάνει το εμβόλιο και μετά ανακαλύψει ότι είναι έγκυος θα πρέπει να την παρακολουθήσουν οι γιατροί και την 2η δόση θα την κάνει μετά τι πέρας της κυήσεως».
Ενδείξεις-αντενδείξεις
Μεγάλη σημασία δόθηκε στο θέμα των αντενδείξεων για το εμβόλιο και η κ. Δαμουλάκη είπε τα εξής: «Για τις ενδείξεις και αντενδείξεις θα πρέπει ο κάθε εμβολιαζόμενος να μιλάει με το θεράποντα ιατρό του. Εγώ δίνω γενικές οδηγίες. Ο γιατρός του εμβολιαστικού κέντρου θα παίρνει γενικό ιστορικό κάθε ατόμου.
Απόλυτη αντένδειξη είναι όταν υπάρχει σοβαρό ιστορικό αλλεργιών σε φάρμακα, τροφές και εμβόλια. Μια πολύ σοβαρή αλλεργία ή κάποιο αναφυλακτικό σοκ. Επίσης αν η πρώτη δόση προκάλεσε σοβαρή αλλεργία δεν θα προχωράμε στην δεύτερη δόση του εμβολίου.
Τα άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτική θεραπεία επίσης πρέπει να μιλήσουν με τον θεράποντα ιατρό γιατί υπάρχει σχετική αντένδειξη και θα λαμβάνεται απόφαση μαζί με το γιατρό του εμβολιαστικού κέντρου αν πρέπει να γίνει το εμβόλιο.
Τα άτομα που είναι ανοσοκατασταλμένα, ασθενείς με ηπατίτιδα Β ή C και πάντα με τη γνώμη των γιατρών θα κάνουν τον εμβολιασμό.
‘Ολες οι υπόλοιπες περιπτώσεις είναι σχετικές για αντενδείξεις και θα αποφασίζονται από τους γιατρούς αν θα πρέπει να προχωρήσουν ή όχι στον εμβολιασμό.
Μετά το εμβόλιο μπορεί να δημιουργηθεί κάποιος πόνος στο σημείο της έγχυσης, ή ένας ήπιος πυρετός, λίγη αδυναμία και καταβολή αλλά αυτά δεν πρέπει να μας ανησυχήσουν».
Η συντήρηση
Τα εμβόλια έχουν ειδικό τρόπο συντήρησης και θέλουν βαθειά κατάψυξη μέχρι -70 βαθμούς.
Για το θέμα αυτό η κ. Δαμουλάκη σημείωσε: «Στη Ζάκυνθο θα έλθουν με οχήματα – ψυγεία και για 5 ημέρες μπορούν να διατηρηθούν στα συμβατικά ψυγεία που διαθέτει το νοσοκομείο και το Κέντρο Υγείας. Κάθε φιαλίδιο έχει 5 δόσεις και μόλις αποψυχθεί μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέσα σε 2 ώρες, μετά πρέπει να καταστραφεί, γι’ αυτό θέλει καλό προγραμματισμό των ραντεβού για να μην πάει χαμένη καμία δόση».
Η έναρξη του εμβολιασμού
Ερωτηθείς για το χρονικό διάστημα που θα αρχίσει ο εμβολιασμός του τοπικού πληθυσμού η κ. Δαμουλάκη είπε: «Στο γενικό πληθυσμό τα εμβόλια θα ξεκινήσουν από ηλικίες άνω των 85 ετών και σε ευπαθείς ομάδες και μετά θα κατεβαίνουμε ηλικιακά.
Ο υποψήφιος εμβολιαζόμενος θα πρέπει να υπογράψει μία φόρμα συναίνεσης, γιατί το εμβόλιο είναι μία φαρμακευτική ουσία που χορηγείται σε έναν υγιή οργανισμό και πρέπει να υπάρξει συγκατάθεση.
Αρχίζουμε, σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου, τώρα με τα εμβόλια που θα γίνουν στο υγειονομικό προσωπικό. Δηλαδή για τους εργαζομένους του Νοσοκομείου, του Κέντρου Υγείας, του ΤΟΜΥ.
Στις 20 Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί του γενικού πληθυσμού με ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες καθώς και εργαζομένους σε οίκους ευγηρίας.
Στον ΟΔΑΖ θα γίνει ο εμβολιασμός μαζί με τους υγειονομικούς».
Οι αιτήσεις
Η υπεύθυνη του κέντρου υγείας ενημέρωσε και για τον τρόπο που οι κάτοικοι θα εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους για να εμβολιαστούν.
«Αυτοί που θέλουν να εμβολιαστούν μπορούν να το κάνουν μέσω της άυλης συνταγογράφησης (με κωδικούς ΤΑΧΙΣ και το ΑΜΚΑ) που εκεί θα κλείνουν ραντεβού ή θα κλείνουν ραντεβού μέσω των ΚΕΠ. Επίσης και τα φαρμακεία θα μπορούν να κλείνουν τα ραντεβού. Το άτομο θα λάβει μήνυμα στο κινητό του για την ημέρα και την ώρα που θα πρέπει να πάει στο χώρο για το εμβόλιο.
Τα εμβολιαστικά κέντρα είναι 2 και όχι 5 όπως είπαμε αρχικά. Δηλαδή είναι το Κέντρο Υγείας Ζακύνθου (πρώην ΙΚΑ) και το Κέντρο Υγείας Κατασταρίου. Αν αργότερα δούμε ότι χρειαζόμαστε περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα θα ενημερώσουμε την υγειονομική Περιφέρεια και θα πάρουμε οδηγίες για να προχωρήσουμε. Αν χρειαστούμε κι άλλο προσωπικό θα αποτανθούμε στο Νοσοκομείο. Θα έχουμε δύο βάρδιες από Δευτέρα έως Σαββάτο. Είμαστε σχεδόν έτοιμοι και από εξοπλισμό».
Οι δοκιμές
Απαντώντας και σε όλους αυτούς που έχουν εκφράσει τον προβληματισμό τους για το εμβόλιο, η κ. Έφη Δαμουλάκη είπε τα εξής:
«Οι κλινικές δοκιμές έχουν γίνει σε δεκάδες χιλιάδες άτομα και έχουν περάσει από αυστηρή διαδικασία. Τα δεδομένα ελέγχθηκαν από ανεξάρτητες επιστημονικές αρχές, από διεθνείς υγειονομικούς οργανισμούς και από την παγκόσμια συμβουλευτική επιτροπή για την ασφάλεια των εμβολίων. Μετά πήραν την έγκριση από τον ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων.
Η πανδημία είναι εδώ και έχουν φύγει από τη ζωή περί το ενάμιση εκατομμύριο άτομα. Δεν θα ζήσουμε όλη μας τη ζωή με μία μάσκα και δεν υπάρχει άλλος τρόπος εκτός από το εμβόλιο για να πολεμήσουμε την αρρώστια. Σιγά- σιγά θα πειστούν όλοι αν και είναι λογικό να υπάρχουν στην αρχή κάποιες φοβίες. Η επιστημονική κοινότητα θα πείσει τον κόσμο».