Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ζακύνθου με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα, κάνει γνωστό ότι στηρίζει τους διωκόμενους αγρότες του Νησιού και καταγγέλλει στην τοπική κοινωνία την προσπάθεια δίωξης από την Eισαγγελία Ζακύνθου. Οι αγρότες συμμετείχαν στην κινητοποίηση και διαμαρτυρία τον Φλεβάρη του 2022 για δίκαια αιτήματα του κλάδου.
Η ανακοίνωση του Συλλόγου αναφέρει:
Οι ενέργειες αυτές δεν είναι τυχαίες, εντάσσονται σε μια προσπάθεια εκφοβισμού του αγροτικού κινήματος, με στόχο τη δημιουργία κλίματος τρομοκρατίας και τη φίμωση της φωνής μας.
Είναι φανερό ότι σκοπός τους είναι να κάνουν ευκολότερο το έργο της κυβέρνησης της ΝΔ ώστε, με τις ευλογίες της ΕΕ και μέσω της νέας ΚΑΠ, να αποτελειώσουν τους εναπομείναντες αγρότες χωρίς καμία φωνή αντίδρασης. Όλα αυτά, μάλιστα, γίνονται σε μια περίοδο που η οικονομία μετατρέπεται σε πολεμική, που δισ. ευρώ θα περικοπούν από τις ανάγκες μας ώστε να δοθούν για εξοπλισμούς, ενώ όλη η ΕΕ και η χώρα μας κάνουν πολεμικές προετοιμασίες.
Δεν ξεχνάμε ότι και την προηγούμενη φορά που ξεκίνησαν τέτοιες διαδικασίες ακολούθησε ένας πολύ δύσκολος χειμώνας, με μεγάλες περικοπές στις επιδοτήσεις και δραματική μείωση του εισοδήματός μας.
Αυτή η εμπειρία αποδεικνύει πως οι επιθέσεις σε βάρος των αγροτών πάνε χέρι–χέρι με την περαιτέρω επιβάρυνση και εξαθλίωση της ζωής μας.
Εκφράζουμε επίσης βαθιά ανησυχία επειδή, ενώ για τις διεκδικήσεις των αγροτών κινητοποιούνται δικαστικές διαδικασίες, για την ταχύτητα των αποζημιώσεων από τις φωτιές που κατέστρεψαν φυτική και ζωική παραγωγή, για την δακοκτονία που δεν θα πραγματοποιηθεί θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο την παραγωγή και το εισόδημά μας, για την επιστροφή των κλεμμένων στους αγρότες μέσω του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ και την αποπληρωμή του μέτρου 23 που έχει καθυστερήσει όπως και για σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν το νησί μας
-σκουπίδια, ρύπανση, λύματα, εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας δίπλα σε σχολείο, εγκατάλειψη υποδομών και σχολικών κτηρίων- η Δικαιοσύνη δεν φαίνεται να παρεμβαίνει με την ίδια αποφασιστικότητα.
Διώκονται οι αγώνες και οι άνθρωποι επειδή απαιτούν μέσω των κινητοποιήσεων τους ουσιώδη, αυτονόητα και βασικά δικαιώματα, όπως το να μπορούμε να ζούμε εμείς και οι οικογένειες μας από τα χωράφια μας και να μην χαντακωθούν τα παιδιά μας που θέλουν να ακολουθήσουν το επάγγελμα του αγρότη.
Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι καταδικάζουμε αυτές τις πρακτικές! Δεν θα επιτρέψουμε να ποινικοποιηθεί ο αγώνας μας.
Αντί να μας φοβίσουν, μας δυναμώνουν. Οι διώξεις αυτές πετυχαίνουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα: μας κάνουν πιο ενωμένους, πιο αποφασισμένους.
Καλούμε όλους τους αγρότες και τον λαό της Ζακύνθου να σταθούν στο πλευρό μας!