Μετά την παρουσίαση του master plan πλέον πολίτες αλλά και πολιτικά πρόσωπα έχουν μια γεύση για το πως σκέφτεται να κινηθεί ο νέος Δήμαρχος και η νέα Διοίκηση της ΔΕΥΑΖ γύρω από το θέμα του νερού στην Ζάκυνθο.
Οι περισσότεροι θορυβήθηκαν μετά την ανακοίνωση του ύψους της δαπάνης όλης της κατασκευής. Το κεντρικό δίκτυο ύδρευσης από το Κερί έως την δεξαμενή της Μπόχαλης αντικαταστάθηκε με δίδυμο αγωγό και και σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις υπηρεσιακών παραγόντων της ΔΕΥΑΖ δεν έχει καμία απώλεια.Οι διαρροές είναι πιθανό να βρίσκονται στο εσωτερικά δίκτυα της Πόλης και στις διακλαδώσεις του κεντρικού δικτύου στα Χωριά αλλά εκεί πολύ εύκολα εντοπίζεται όταν και όποτε προκύπτει. Η μεγάλη απώλεια χιλιάδων κυβικών μέτρων νερού περισσότερο αποδίδεται σε παράνομες και “τσιμεντωμένες” συνδέσεις παρά σε διαρροές του δικτύου.
Ολοκληρωμένη μελέτη
Ο Δημοτικός σύμβουλος Παύλος Μαλούχος, υπεύθυνος διαχείρισης των μηχανημάτων του Δήμου δήλωσε στην -Ε- σχετικά με την παρουσίαση του συγκεκριμένου έργου στην ΔΕΥΑΖ:”Σε γενικές γραμμές το master plan ήταν καλό. Δεν μπαίνω στην διαδικασία να δω το οικονομικό κόστος. Το οικονομικό εξαρτάται με το αν θα γίνει η αφαλάτωση ή όχι. Εγώ πιστεύω ότι δεν θα χρειαστεί η αφαλάτωση.Σε μια μελέτη πρέπει να συμπεριλάβουμε πολλά πράγματα και στην συγκεκριμένη θεωρώ ότι τα συμπεριέλαβε όλα. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνουν όλα. Τα πράγματα θα γίνονται σταδιακά και όπου χρειάζεται θα γίνεται. Προφανώς, πρέπει να ξεκινήσουν από τις διαρροές που υπάρχουν. Αυτό είναι το πρώτο που πρέπει να λύσουν. Θα πρέπει να γίνουν νέες μετρήσεις για να δούμε τι χάνεται και τι αποθέματα υπάρχουν. Μετά θα πρέπει σταδιακά να προχωρήσουμε σιγά σιγά. Θεωρώ ότι κάπως έτσι θα το κάνουν. Αρκεί οι μελετητές να συμπεριλάβουν όλο το φάσμα του έργου”.
Δεν χρειάζεται αφαλάτωση
Ο κ. Π. Μαλούχος μίλησε για το κόστος της κατασκευής και τοποθετήθηκε πάνω σε αυτό:”Εγώ δεν μπορώ να ξέρω οικονομοτεχνικά το πως γίνονται αυτά τα πράγματα αλλά και το πόσο που θα κοστίσουν. Στα 70 εκ. ευρώ που ακούσαμε ως δαπάνη, αφορά μια ολοκληρωμένη μελέτη με το αν θα χρειαστούν όλα αυτά τα πράγματα. Αν δεν γίνει η αφαλάτωση και αν δεν γίνουν και κάποια αλλά που ενδεχομένως δεν θα χρειαστούν τότε θα υπάρχει μείωση του ποσού”.
Ο κ. Π. Μαλούχος ανέφερε τα σημαντικά προβλήματα που πρέπει να διορθωθούν πρώτα ώστε να φτιαχτεί το δίκτυο ύδρευσης του νησιού και είπε τα εξής:”Αν δεν ξεκινήσουμε από του διάτρητους αγωγούς να ξέρουμε τι γίνεται εκεί. Όταν ακούμε ότι υπάρχουν 60% με 70% απώ- λειες, αν αυτό δεν το μαζέψουμε τότε ότι και να κάνουμε το πρόβλημα δεν θα λυθεί.Όταν αρχίσουν να βιολογούν τα απόβλητά τους οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες τότε το πρόβλημα θα λυθεί από μόνο του. Το πρόβλημα είναι σε δυο σημεία κατά τη γνώμη μου.
Το θέμα της προστασίας του νερού είναι για εμένα ότι πρέπει να φτιαχτούν οι διάτρητοι αγωγοί. Μετά είναι η βιολόγιση στις τουριστικές επιχειρήσεις που προβλέπεται από τον νόμο και απορώ γιατί δεν το κάνουν. Όταν μια μεγάλη τουριστική μονάδα χρειάζεται 15, 20, 25 κυβικά μέτρα νερού ημερησίως να ξοδεύει μόνο για τα ποτίσματα της, τότε αν βιολογούσαν και το έκαναν με το βιο- λογικό νερό όλα αυτά, πόσες χιλιάδες κυβικά θα είχαμε πλεόνασμα νερού καθημερινώς΄΄.
ΟΛΓΑ ΓΚΟΥΣΚΟΥ