Τελευταία ελπίδα για την διάσωση του ναυαγίου είναι η επιστημονική προσέγγιση των καθηγητών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η οποία στοχεύει σε μία ολοκληρωμένη πρόταση διαχείρισης του ναυαγίου για τα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις των αρχών και τις εξελίξεις στο θέμα η πολυπόθητη αυτή μελέτη αναμένεται να παρουσιαστεί τον επόμενο μήνα και συγκεκριμένα στις 29 Ιουνίου.
Υπενθυμίζεται ότι όλο το προηγούμενο διάστημα για την εκπόνηση της μελέτης εργάστηκε μία πολυσυλλεκτική ομάδα περίπου είκοσι καθηγητών του Πολυτεχνείου με σκοπό να δώσουν λύση στη φθορά που έχει υποστεί ο «Παναγιώτης». Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις και επιτόπια έρευνα των επιστημόνων στο νησί μας προκειμένου να εξετάσουν από κοντά τα δεδομένα και προχωρήσουν στην συλλογή των απαιτούμενων στοιχείων.
Λίγο πριν την τελική παρουσίαση του έργου τους, ο Δημήτριος Καλιαμπάκος, Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και συντονιστής της ομάδας των καθηγητών που εργάζονται για την διάσωση του ναυαγίου αναφέρεται στους στόχους της μελέτης, η οποία κατά τα λεγόμενά του, θα είναι πλήρης και πλούσια περιεχομένου.
Ειδικότερα ο κ. Δ. Καλιαμπάκος δηλώνει ότι «στις 29 του μήνα έχουμε προγραμματίσει την παρουσίαση της μελέτης στη Ζάκυνθο. Η μελέτη έχει στόχο να σώσει το ναυάγιο και να βρει έναν τρόπο να είναι ασφαλής η επισκεψιμότητα στην περιοχή. Επομένως προσπαθεί να καλύψει ένα κενό σαράντα χρόνων. Αφήσαμε το ναυάγιο χωρίς καμία διαβρωτική προστασία και πρέπει να πάρουμε άμεσα μέτρα. Επίσης πρέπει να γίνουν ορισμένα μέτρα τα οποία θα μετρήσουν κάποιο χρόνο. Με αυτό τον τρόπο θα πρέπει να ειδωθεί η μελέτη. Η μελέτη πάει να λύσει ένα πρόβλημα και όχι να βάλει ένα «τσιρότο» αυτή τη στιγμή. Στις 29 του Ιουνίου θα γίνει η παρουσίασή της. Θα είναι πλήρης η πρόταση του Πολυτεχνείου στο τι ουσιαστικά πρέπει να γίνει. Θα είναι πλούσια σε περιεχόμενο. Θα υπάρχει η παρουσίαση της κεντρικής λύσης. Θα υπάρχουν επίσης πολλές παρουσιάσεις που θα την υποστηρίζουν για κάθε θέμα. Θα είναι μία πολύ πλούσια διαδικασία».
ΣΟΦΙΑ ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗ