Το περιεχόμενο της μελέτης προληπτικής συντήρησης και εξοπλισμού της Δημόσιας Βιβλιοθήκης παρουσίασαν το απόγευμα της Παρασκευής στο Αναγνωστήριο της Δ.Ι.Β.Ζ. , o αν. καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου Χρ. Καρύδης και ο συντηρητής της Εθνικής Βιβλιοθήκης δρ Νίκος Σαρρής.
Η μελέτη προβλέπει την απεντόμωση των σπάνιων εκδόσεων και βιβλίων της Βιβλιοθήκης που έρχονται από τους περασμένους αιώνες και την προληπτική συντήρηση όλου του βιβλιακού πλούτου μέσα από κατάλληλες τεχνικές και διαδικασίες που περιλαμβάνουν την πλήρη αναμόρφωση των υποδομών των βιβλιοστασίων και των συναφών χώρων, έτσι ώστε το σύνολο των βιβλίων να βρίσκονται σε κατάλληλο περιβάλλον, από πλευράς θερμοκρασίας, υγρασίας και αποφυγής καλλιέργειας βλαπτικών μικροοργανισμών που προκαλούν προβλήματα.
Τόσο ο κ. Καρύδης όσο και ο κ. Σαρρής ανέπτυξαν τις λεπτομέρειες που περιλαμβάνει η μελέτη ξεκινώντας από την περιγραφή της κατάστασης που επικρατεί στα βιβλιοστάσια της Βιβλιοθήκης.
‘Οπως χαρακτηριστικά ανέφεραν το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Βιβλιοθήκη είναι η αυξημένη υγρασία που οφείλεται κυρίως στα ξύλινα, μη ενεργειακά κουφώματα, φαινόμενο που μερικώς αντιμετωπίζουν οι αφυγραντήρες, και η αυξομείωση της θερμοκρασίας. Επιβάλλεται, όπως είπαν, τόσο η θερμοκρασία όσο και η υγρασία να βρίσκονται σε σταθερές τιμές, χειμώνα καλοκαίρι.
Επιπλέον πρότειναν την αντικατάσταση των φθαρμένων μεταλλικών ραφιών που τοποθετήθηκαν κατά την δεκαετία του 1960 και την ανάπτυξη τμήματος έκθεσης των παλαιών και σπάνιων εκδόσεων της βιβλιοθήκης μερικές από τις οποίες χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα.
Απαντώντας σε ερωτήσεις του κοινού οι ομιλητές προσδιόρισαν το κόστος εφαρμογής της μελέτης σε ένα ποσό περίπου 800.000 ευρώ.
3 ΧΡΟΝΙΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ
Την εκδήλωση άνοιξε η προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης Μαρία Άγριου η οποία καλωσόρισε τους προσκεκλημένου και αναφέρθηκε επί μακρόν στην ιστορία της Βιβλιοθήκης και τις προσπάθειες των τελευταίων ετών για την αναδιοργάνωση της.
Ο πρόεδρος της Βιβλιοθήκης Φίλιππος Συνετός έκανε ένα σύντομο απολογισμό των έργων και των δράσεων του Εφορευτικού Συμβούλιου από το 2019 έως τις μέρες μας και αποκάλυψε κρίσιμες λεπτομέρειες από την προσπάθεια ανασυγκρότησης της Βιβλιοθήκης.
Αφήστε τα να καταστρέφονται από τα έντομα και την υγρασία….Σε όλη την Ελλάδα καταστρέφομαι τον πολιτισμό μας αντί να τον σώζουμε.. Τα μουσεία υπάρχουν για να προστατεύουν την κληρονομιά και την ιστορία και όχι να χρονοτριβούμε με συζητήσεις , μελέτες, παρουσιάσεις και οι μισθοί να συνεχίζουν αλλά για τα εκθέματα να μην υπάρχει κονδυλιο. Για να το πιάσουμε λίγο πιο σωστά το θέμα… έγινε κάτι από το 2023 που συζητήθηκαν όλα αυτά?