Τα δεινά των αγροτών συνεχίζονται και δεν είναι μόνο η ακρίβεια, αφού σε αυτά που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια πρέπει να προσθέσουμε τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή.
Για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο νησί μας, ειδικά με την παραγωγή της σταφίδας, μίλησε στην εφημερίδα ΕΡΜΗΣ ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ενιαίου Αγροτικού Συνεταιρισμού Διονύσης Βερτζάγιας που εκτός των άλλων έθεσε σε δημόσιο διάλογο το θέμα των φυτοφαρμάκων.
Πρόκειται για φυτοφάρμακα που έχουν απαγορευτεί στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά πωλούνται σε τρίτες χώρες από τις οποίες όμως εμείς εισάγουμε τρόφιμα.
Το κλίμα
Ο κ. Βερτζάγιας περιέγραψε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί φέτος με τον καιρό και είπε: «Είναι γεγονός πως η κλιματική αλλαγή μας δημιοτυργεί προβλήματα και είμαστε ακόμα στην αρχή. Πάμε για δύο εποχές, δηλαδή χειμώνα και καλοκαίρι, επίσης είδαμε πως το Μάρτιο είχαμε άνοιξη και τώρα που είναι Μάιος έχουμε χειμώνα. Οι βροχές είναι συνεχόμενες και η χρονιά είναι δύσκολη γιατί κανένας δεν γνωρίζει πως θα συνεχίσει ο καιρός και οι ασθένειες αυξάνονται. Τα φυτοφάρμακα δεν γνωρίζουμε πόσο δραστικά είναι ή αν είναι μόνο προληπτικά».
Τα φυτοφάρμακα
Για τους κινδύνους που διατρέχουμε καταναλώνοντας τρόφιμα που εισάγονται από τρίτες χώρες και έχουν παραχθεί χρησιμοποιώντας φυτοφάρμακα, ο κ. Διονύσιος Βερτζάγιας περιέγραψε τα ακόλουθα: «Τα τελευταία χρόνια έχουν αποσύρει πολλά φυτοφάρμακα από την αγορά επειδή είναι καρκινογόνα. Όμως το πρόβλημα που εμείς αντιμετωπίζουμε είναι ότι ενώ τα φάρμακα αποσύρονται από τις ευρωπαϊκές χώρες, κυκλοφορούν ελεύθερα στον τρίτο κόσμο και μετά εισάγονται εδώ τα προϊόντα τους που έχουν παραχθεί με τα εν λόγω φυτοφάρμακα. Την ίδια στιγμή οι δικοί μας παραγωγοί έχουν ζημιές χωρίς λαμβάνουν τις κατάλληλες αποζημιώσεις και θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειες γιατί θα αδυνατούν να ανταποκριθούν».
Η σταφίδα
Για τη βοήθεια που έλαβαν οι παραγωγοί της σταφίδας,ο κ.Βερτζάγιας είπε: «τις τελευταίες ημέρες δόθηκαν δύο ενισχύσεις για τη σταφίδα και είναι η συνδεδεμένη που είναι 56 ευρώ το στρέμμα και μία ακόμα λόγω Ουκρανίας που είναι 50 ευρώ το στρέμμα. Η σταφίδα δεν πουλιέται και γι’ αυτό δόθηκαν τα χρήματα αλλά στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Οι σταφιδοπαραγωγοί που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, έλαβαν περίπου 25 ευρώ το στρέμμα».