Για τις προσλήψεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια ώστε να καλυφθούν κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία μίλησε ο Διευθυντής της Β/βάθμιας Διονύσιος Πόθος ο οποίος έδωσε αναλυτικά στοιχεία και για τη φετινή χρόνια.
«Θέλω να απαντήσω σε κάποια δημοσιεύματα που είδαν το φως και να κάνω γνωστά τα εξής για την αποκατάσταση της αλήθειας» είπε αρχικά ο κ. Πόθος και ανέφερε πως «το διάστημα 2020 -2024 έγιναν στη Ζάκυνθο 117 διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών. Συγκεκριμένα το 2020-2021 έγιναν 9 διορισμοί στην ειδική αγωγή, το 2021-2022 έγιναν 51 διορισμοί στην γενική, το 2022-2023 έγιναν 17 στη γενική, 9 στην ειδική και 7 στο μουσικό, το 2023-2024 έγιναν 24 διορισμοί στη γενική παιδεία. Αυτό σημαίνει πως στη Ζάκυνθο υπηρετούν 307 εκπαιδευτικοί πριν τις μεταθέσεις και καλύπτουν το 103% των οργανικών θέσεων.
Όμως μετά τις μεταθέσεις η κάλυψη των οργανικών θέσεων είναι 97,6% γιατί είχαν πάρει μετάθεση περίπου 28 εκπαιδευτικοί συνάδελφοι. Για τα κενά πρέπει να αναφέρουμε πως δημιουργούνται από άδειες, αποσπάσεις κλπ., τα οποία είναι θεμιτά και είναι 91 εκπαιδευτικοί. Αυτός είναι και ο λόγος που παίρνουμε αναπληρωτές. Αυτή τη χρονιά εκτιμάμε πως δεν θα χρειαστούμε πάνω από 46 προσλήψεις αναπληρωτών».

Αναφορικά με τη διαδικασία της αξιολόγησης ο κ.Πόθος είπε: «Η αξιολόγηση έχει γίνει κανονικά στη Ζάκυνθο.
Από τους εκπαιδευτικούς που διορίστηκαν όλοι δέχτηκαν, εκτός από μία περίπτωση που δεν δέχτηκε τη θέση. Νομίζω ότι το παλιό σύστημα ήταν ξεπερασμένο γιατί οι εκπαιδευτικοί αξιολογούνταν από τον διευθυντή του σχολείου και αφορούσε μόνο το διδακτικό έργο. Δεν αφορούσε το γνωστικό ούτε το παιδαγωγικό. Άρα αναφερόμαστε σε ένα μοντέλο που έπρεπε να αλλάξει. Το μοντέλο αυτό έχει γίνει αποδεκτό από τον κλάδο και προχωράει κανονικά».
Για τα κτιριακά προβλήματα ο κ. Πόθος είπε ότι μέχρι τώρα έχει πάει δύο φορές στο Δήμαρχο και έχει παραδώσει στον Αντιδήμαρχο κ. Ακτύπη όλα τα έγγραφα για τις εργασίες που χρειάζεται να γίνουν σε κάθε σχολείο στη διάρκεια του καλοκαιριού.
«Στις 12 Ιουλίου έγινε συνάντηση με Δήμαρχο, Αντιδήμαρχο, μηχανικούς του Δήμου με το Σύλλογο γονέων του σχολείου Κατασταρίου για εργασίες που πρέπει να γίνουν σε αυτό το συγκρότημα για την καθ’ ύψος επέκταση. Πρέπει να δούμε που έχει κολλήσει η άδεια και να το ξεμπλοκάρουμε για να συνεχιστεί το έργο. Παρακολουθούμε το θέμα από κοντά» ανέφερε ο κ. Πόθος.
Για το 1ο σχολικό συγκρότημα για το οποίο έγινε αναφορά, ο Διευθυντής εκπαίδευσης είπε ότι «είναι ένα σχολείο του 1950-1970 και πριν από 4 χρόνια έγινε μία αντισεισμική θωράκισή του.
Κανείς δεν θέλει το κακό των παιδιών, ούτε των εκπαιδευτικών και το λέω γιατί κανείς δεν θέλει να κινδυνεύσουν ζωές και πάντα μετά από κάθε μεγάλο σεισμό ελέγχονται τα κτίρια. Τα χρόνια που ήμουν διευθυντής σε σχολείο, πάντα είχαμε επίσκεψη των Τεχνικών υπηρεσιών που έκαναν έλεγχο στα κτίρια και δεν μπαίναμε έτσι μέσα στις αίθουσες.
Τώρα ξέρουμε από αναφορές πως μόνο 2 σχολεία έχουν πρόβλημα με σοβάδες και είναι το λύκειο του Κατασταρίου και το 2ο γυμνάσιο που ζητά να γίνει μία σκεπή».
Για τα προκάτ ο κ. Πόθος είπε ότι «το ΕΝΕΓΥΛ παλιά στεγάζονταν στα προκάτ του Αγγερικού χωρίς προαύλιο και τουαλέτα. Σε χρόνο ρεκόρ και με τη συνεργασία Δήμου και Βουλευτή, το σχολείο πήγε στο Βουγιάτο και είμαστε υπόχρεοι στους κατοίκους. Το παλιό κτίριο ανακαινίστηκε, μπήκαν 2 προκάτ και έγινε ένα ωραίο σχολείο. Τώρα λειτουργεί χωρίς τα προβλήματα που είχε στο παρελθόν».
Για το Μουσικό ο κ. Πόθος είπε ότι «έχει ζητήσει 2 αίθουσες προκάτ γιατί έγινε το στούντιο ηχογράφησης και το σχολείο έχει ανάγκες, ενώ τώρα έχουμε παραπάνω τμήματα από αυτά που είχαμε στο παρελθόν».
Υπάρχει μία αρνητική κριτική και αυτά δεν αναφέρονται, σημείωσε ο Διευθυντής.
Τέλος ο κ. Πόθος αναφέρθηκε στην ΕΛΜΕΖ και είπε ότι «παλιά οι συνδικαλιστές ήταν αποτελεσματικοί γιατί είχαν θέσεις και επιχειρήματα. Τώρα δεν είναι καθόλου αποτελεσματικοί και οι αποφάσεις της ΕΛΜΕΖ δεν είναι σύννομες. Δεν έχουν σφραγίδα και υπογραφή, ούτε από το Γραμματέα και η λογική είναι ότι χρειάζεται να υπογράφουν Πρόεδρος και Γραμματέας γιατί ο ένας ελέγχει τον άλλον».