Η διαχείριση των λυμάτων και η κατάσταση του βιολογικού καθαρισμού στη Ζάκυνθο αποτελούν ένα ζήτημα που εδώ και δεκαετίες παραμένει ανοιχτό και άλυτο. Παρά τις αυξημένες ανάγκες λόγω της τουριστικής ανάπτυξης και της διαρκούς αύξησης του πληθυσμού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οι υφιστάμενες υποδομές έχουν παραμείνει ανεπαρκείς, προκαλώντας σοβαρά περιβαλλοντικά και υγειονομικά προβλήματα.
Η πρόσφατη πρόταση του Προέδρου της Νομαρχιακής Επιτροπής Ζακύνθου του ΤΕΕ Ιάκωβου Κονταράτου για την δημιουργία τουλάχιστον δύο νέων βιολογικών μονάδων ώστε να διαχειριστούν αποτελεσματικά τα λύματα και να αποφευχθούν φαινόμενα ρύπανσης, έχει ήδη ξεκινήσει να προκαλεί αντιδράσεις. Η πρόταση αυτή φέρνει ξανά στην επιφάνεια το ζήτημα της αδράνειας που έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν και δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί από τις τοπικές αρχές και τους αρμόδιους φορείς.
Στην καρδιά αυτής της συζήτησης βρίσκεται η ανάγκη για ένα βιώσιμο και σύγχρονο σύστημα διαχείρισης λυμάτων, που όχι μόνο θα ανταποκρίνεται στις παρούσες απαιτήσεις αλλά και θα διασφαλίζει την περιβαλλοντική προστασία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών της Ζακύνθου.
Συζητήσεις κ’ εξελίξεις
Ο κ. Διονύσης Γιακουμέλος, πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Πλάνου, δήλωσε στον -Ε- σχετικά με την πρόταση του κ. Ι. Κονταράτου για την δημιουργία άλλων 2 βιολογικών μονάδων:
«Δυστυχώς, δεν έχω ακούσει τι ακριβώς είπε ο κ. Ι. Κονταράτος στο Περιφερειακό Συμβούλιο διότι βρίσκομαι εκτός νησιού. Είμαι σε συνεχή επαφή με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΖ κ. Δ. Τουρκάκη. Υπάρχουν εξελίξεις σχετικά με το ζήτημα της αποχέτευσης. Το Διοικητικό Συμβούλιο συζητάει διάφορα πράγματα αλλά δεν μπορούμε να πούμε κάτι προς το παρόν. Ελπίζουμε ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε κάτι ουσιαστικό να ανακοινώσουμε».
30 χρόνια πριν
Ο κ. Δ. Γιακουμέλος απάντησε για το αν θα βελτίωνε την υπάρχουσα κατάσταση η δημιουργία μιας βιολογικής μονάδας στον Πλάνο: «Εγώ δεν είμαι ο ειδικός για να μπορέσω να πάρω την απόφαση ή να πω ότι θα λυθεί το πρόβλημα με την δημιουργία ενός βιολογικού. Δεν είναι τόσο εύκολα τα πράγματα. Χρειάζονται ειδικοί να δουν και να κρίνουν την κατάσταση. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΖ συζητάει με ειδικούς για να δώσουν ένα τέλος σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα που λέγεται ‘’αποχέτευση’’.
Το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στο Τσιλιβή αλλά σε ολόκληρη την Ζάκυνθο. Πρέπει να δούμε όλο αυτό το θέμα συνολικά και προσπαθεί το Διοικητικό Συμβούλιο και ο Δήμος γενικότερα να δώσουν μια οριστική λύση.
Όμως, μαγικά δεν γίνονται μέσα σε λίγο χρόνο. Είναι πράγματα, τα οποία ήταν να γίνουν 30 χρόνια πριν. Θεωρώ ότι θα δοθούν λύσεις αλλά χρειάζεται λίγος χρόνος. Όλοι δουλεύουν γι’ αυτό το θέμα και πιστεύω ότι θα έχουμε εξελίξεις πολύ σύντομα.
Τόσα χρόνια γιατί δεν έγιναν έργα; Δεν θα έπρεπε να έχουν γίνει… Πιστεύω ότι αν δεν γίνουν τώρα κάποια πράγματα, δεν θα γίνουν και ποτέ!»
Τεράστιος όγκος λυμάτων
Ο κ. Δ. Γιακουμέλος αναφέρθηκε στο αποχετευτικό δίκτυο του Πλάνου και στην κατάσταση που βρίσκεται και είπε: «Το αποχετευτικό δίκτυο του Τσιλιβή βρίσκεται σε πάρα πολύ καλή κατάσταση. Όμως, όταν ένα δίκτυο έχει δημιουργηθεί για 2.000 κλίνες και σήμερα είναι για 30.000 κλίνες, καταλαβαίνουμε ότι είναι αδύνατο να απορροφήσει όλο αυτό το μεγάλο όγκο.
Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή με τον κ. Ν. Αρετάκη ήταν κοντά μου όσο μπορούσε αλλά πολύ περισσότερο σήμερα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΖ και η νέα Δημοτική Αρχή είναι από πάνω από το πρόβλημα».
ΟΛΓΑ ΓΚΟΥΣΚΟΥ