Η Ζάκυνθος είναι ένα από τα πιο γνωστά και δημοφιλή νησιά του Ιονίου. Έχει δει ραγδαία αύξηση του τουριστικού ρεύματος τις τελευταίες δεκαετίες. Η αύξηση αυτή έχει αναμφίβολα ευεργετικά αποτελέσματα στην τοπική οικονομία αλλά έχει φέρει στο προσκήνιο σημαντικά χωροταξικά ζητήματα.
Ένα από τα κύρια ζητήματα είναι η επέκταση των τουριστικών εγκαταστάσεων σε περιοχές που είναι ευαίσθητες οικολογικά. Περιοχές όπως ο Κόλπος του Λαγανά, όπου αναπαράγεται η θαλάσσια χελώνα Καρέτα-Καρέτα, έχει υποστεί σημαντική πίεση από την ανάπτυξη.
Το υπάρχον χωροταξικό πλαίσιο της Ζακύνθου έχει δεχθεί κριτική για την έλλειψη ορθολογικής οργάνωσης. Η Ζάκυνθος βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Η αναγνώριση της ανάγκης για έναν πιο συνετό χωροταξικό σχεδιασμό είναι το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης.
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ
Ο κ. Γιώργος Μάργαρης, πρόεδρος των ξενοδόχων της Δημοτικής ενότητας Ζακυνθίων δήλωσε στον -Ε- σχετικά με την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το χωροταξικό του τουρισμού:
«Υπάρχει ένα νομοσχέδιο, το οποίο είναι νέο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό που έχει ανέβει σε διαβούλευση από τα τέλη Ιουνίου.
Επειδή έχει περάσει αρκετό διάστημα και η διαβούλευση τελειώνει στις 15 Σεπτεμβρίου, οι Σύλλογοι ξενοδόχων προκάλεσαν μια συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς της Ζακύνθου προκειμένου να ενημερωθούν για αυτό το νομοσχέδιο και να ανταλλάξουμε κάποιες απόψεις. Αυτό έγινε με σκοπό αν προκύψει να πάρουν μέρος στην διαβούλευση και να κάνουν τις προτάσεις τους.
Η πρώτη συνάντηση έγινε την Παρασκευή και ήταν αρκετά σύντομη. Μας ενημέρωσε ο Βουλευτής ότι δεν είναι ενημερωμένοι για το νομοσχέδιο όπως και οι περισσότεροι φορείς. Ζήτησαν να το επεξεργαστούν και να το διαβάσουν μέσα στο Σαββατοκύριακο. Έτσι, λοιπόν, έγινε και συναντηθήκαμε την Δευτέρα ώστε να κάνουμε τις προτάσεις».
ΣΟΒΑΡΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο κ. Γ. Μάργαρης σχολίασε τα σοβαρά ζητήματα που αναδείχτηκαν μέσα από την συνεδρίαση του:
«Πραγματικά, έγινε ένας πολύ ωραίος και ουσιαστικός διάλογος. Αναδείχτηκαν κάποια θέματα, τα οποία έχουν να κάνουν με την Ζάκυνθο και είναι άμεσης προτεραιότητας. Ένα θέμα είναι ότι είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει το τοπικό χωροταξικό και να ολοκληρωθεί.
Αφορά και τα σχέδια Πόλης που λιμνάζουν εδώ και 30 χρόνια, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί. Ενημερωθήκαμε ότι τα σχέδια Πόλης έχουν ανατεθεί σε κάποια εταιρία στην Αθήνα σε πανελλήνιο επίπεδο ώστε να ολοκληρωθούν μέχρι τέλος το 2027. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες από τους τοπικούς φορείς.
Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν για το συγκείμενο νομοσχέδιο θα γίνουν στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Τετάρτης. Από εκεί και πέρα, οι φορείς θα καταθέσουμε προτάσεις. Αναφερθήκαμε σε κάποια σημαντικά σημεία. Ένα από αυτά είναι ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο κατατάσσεται στην Ζάκυνθο σε 4 κατηγορίες.
Μια κατηγορία από αυτές είναι η ελεγχόμενη, η οποία περιλαμβάνει στην ουσία τις Δημοτικές ενότητες Ζακυνθίων, Λαγανά και Αρκαδίων στο σύνολο τους όπου βγαίνουν έκτος από οποιαδήποτε μελλοντική χρηματοδότηση.
Δεν θα μπορεί να υπάρξει καμία χρηματοδότηση για την δημιουργία καταλυμάτων και ξενοδοχείων. Οι υπόλοιπες περιοχές όπου είναι οι Δημοτικές ενότητες Αρτεμισίων και Ελατίων, οι οποίες θεωρούνται περιοχέςαναπτυσσόμενες, εκεί θα υπάρξει κάποια χρηματοδοτήσει».
ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΦΟΡΕΩΝ
Ο κ. Γ. Μάργαρης μίλησε στον -Ε- για τις ενστάσεις που έγιναν σχετικά με τις περιοχές που δεν θα λαμβάνουν χρηματοδοτήσεις: «Οι ενστάσεις μας ήταν στο θέμα ότι δεν μπορούν οι περιοχές αυτές που είναι στην ελεγχόμενη ζώνη να ισχύει το ίδιο για όλες τις περιπτώσεις. Για παράδειγμα, δεν μπορεί το Κερί ή ο Παντοκράτορας να είναι στην ίδια κατάσταση με τον Λαγανά. Άρα, πρέπει αν γίνει σε επίπεδο χωριού ο διαχωρισμός.
Ένα άλλο θέμα που επισημάναμε ήταν ότι πρέπει δίνεται ένα οικονομικό κίνητρο σε όλες τις περιπτώσεις ανεξάρτητα σε ποια ζώνη ανήκει κάποιος. Τουλάχιστον, να δίνεται στα ξενοδοχεία ή στα καταλύματα που θέλουν να βελτιωθούν και να μεγαλώσουν κατηγορία. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει αναβάθμιση».
ΟΛΓΑ ΓΚΟΥΣΚΟΥ