Την εικόνα της πανδημίας που υπάρχει σήμερα στη Ζάκυνθο, αποτύπωσε μιλώντας στο ραδιόφωνο του -Ε- ο Αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου και Πρόεδρος της Επιτροπής
Λοιμώξεων Α. Μάρκου, υποστηρίζοντας πως τα δεδομένα για το πρώτο πενθήμερο του Σεπτεμβρίου είναι ελαφρώς βελτιωμένα.
«Το προηγούμενο διάστημα είχαμε μια αύξηση του αριθμού των θετικών κρουσμάτων και αναφέρομαι κυρίως στο μήνα Αύγουστο, αρχής γενομένης από το τελευταίο 10ήμερο του
Ιουλίου. Αν και βρισκόμαστε στις αρχές Σεπτεμβρίου έχουμε μια αισθητή μείωση» σημείωσε, τονίζοντας πως στην αύξηση που προηγήθηκε έπαιξε ρόλο η άφιξη των τουριστών. Σήμερα, σύμφωνα με τον ίδιο δεν υπάρχει κανένας νοσηλευόμενος στο Νοσοκομείο, τα κρούσματα παραμένουν σε καραντίνα, ενώ η 83χρονη έχει διακομιστεί στο Ρίο από την περασμένη Κυριακή.
Για το περιστατικό στο Δήμο, σημείωσε πως το αποτέλεσμα για το θετικό κρούσμα βγήκε από το Νοσοκομείο και ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη ενημέρωση προς τον ΕΟΔΥ.
«Οι συμβουλές και οι οδηγίες ισχύουν για όλους. Κρατάμε αποστάσεις, χρησιμοποιούμε τη μάσκα, πλένουμε τα χέρια και απολυμαίνουμε τις επιφάνειες. Τα μέτρα είναι αναγκαία και πρέπει να τηρούνται από όλους» υπογράμμισε.
Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην προοπτική επαναλειτουργίας των σχολείων , επικρίνοντας
την στάση γονιών που αρνούνται την μάσκα για τα παιδιά τους : «Η απόφαση επαναλειτουργίας των σχολείων στις 14 Σεπτεμβρίου ήταν σωστή και οι οδηγίες που έχουν δοθεί είναι σαφείς. Γονείς και εκπαιδευτικοί μπορούν να συμβάλουν για να πάνε όλα καλά» δήλωσε στον -Ε-
Ο κ. Μάρκου απάντησε και για τις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ σε σχέση με την ανάγκη ελέγχου των δειγμάτων που λαμβάνει ο ΕΟΔΥ στο Νοσοκομείο για να υπάρχουν πιο άμεσα αποτελέσματα. Ο κ. Μάρκου εξήγησε πως οι μοριακές αναλυτές καλύπτουν τις ανάγκες του Νοσοκομείου και είναι πρακτικά αδύνατο να εξετάζονται όλα τα δείγματα που λαμβάνει ο ΕΟΔΥ αλλά και η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας σε όλο το νησί.
«Το Νοσοκομείο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα εκατοντάδες δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά σε όλο το νησί. Λειτουργούμε με δύο μηχανήματα και 4 θέσεις για τα δείγματα αυτά. Δεν υπάρχει η υλικοτεχνική υποδομή και το προσωπικό για να καλυφθούν όλα τα δείγματα που μπορεί να ληφθούν από τον ΕΟΔΥ παράλληλα με τις ανάγκες που μπορεί να προκύψουν για το Νοσοκομείο. Δουλεύουμε 24 ώρες το 24ωρο και το μάξιμουμ των δυνατοτήτων είναι 40 δείγματα την ημέρα» δήλωσε, υπογραμμίζοντας πως η διαδικασία της δειγματοληψίας γίνεται με πολύ αυξημένα μέτρα προφύλαξης.
Κληθείς δε να σχολιάσει το περιστατικό των δύο α- συμπτωματικών τουριστών που εξετάστηκαν για κορονοϊό στο αεροδρόμιο και το θετικό τεστ τους ανακοινώθηκε μέρες
μετά και αφού είχαν …αλωνίσει σε όλο το νησί, επισήμανε πως σε αυτούς που εξετάζονται θα πρέπει να δίνεται οδηγία για την τήρηση καραντίνας, μέχρι να βγει το τεστ.
Αξίζει να σημειωθεί πως το παραπάνω συμβάν δημοσιεύτηκε από γιατρούς του Νοσοκομείου και αναδεικνύει το πρόβλημα της καθυστέρησης που σημειώνεται το τελευταίο διάστημα στην έκδοση των αποτελεσμάτων, λόγω κορεσμού των εργαστηρίων στην Αθήνα.
«Ο μόνος τρόπος που θα μπορούσε να διορθώσει κάπως το πράγμα είναι αυτοί που εξετάζονται και ,μέχρι να μάθουν τα αποτελέσματα να μένουν σε καραντίνα» τόνισε ο κ.
Μάρκου.
Τέλος, σημείωσε πως είναι κατανοητή η αγωνία των συμπολιτών μας που θέλουν να κάνουν τεστ στο Νοσοκομείο , ωστόσο ζήτησε να υπάρχει σύνεση και υπευθυνότητα,