Η θεματική έκθεση «Αρωματικά Ταξίδια: εξερευνώντας τον Κόσμο των Βοτάνων» πραγματοποιείται με αφορμή τα ιστορικά κείμενα των Διοσκουρίδη, Θεόφραστου και Ιπποκράτη οι οποίοι αξιοποίησαν τα θεραπευτικά φυτά για πολλούς λόγους. Μας μίλησαν για τα βότανα που χρησιμοποιούνταν από τους αρχαίους χρόνους για ίαση, βρώση και πόση με θαυματουργά αποτελέσματα θεραπείας στον άνθρωπο. Επίσης, τα βότανα αποτέλεσαν αντικείμενο μελέτης για πολλούς ερευνητές, βιολόγους, γιατρούς και περιηγητές κάνοντας ένα μαγικό ταξίδι στον χρόνο. Πολλά από αυτά τα φυτά, μας είναι γνωστά από την μαγειρική, την κηπουρική, τη λαϊκή ιατρική ή τη λαογραφία καθώς αποτελούν μέρος της κουλτούρας μας!
Έτσι, η ομάδα εργασίας του Μουσείου Χέλμη μαζί με την Κυκκεών Έλευσις αποφάσισαν να παρουσιάσουν τον Οκτώβρη του 2024 τα πιο σημαντικά, αντιπροσωπευτικά είδη αυτοφυών βοτάνων της Δυτικής Ελλάδας και με τη βοήθεια παιδαγωγών, να ενθαρρύνουν νέους τρόπους ερμηνείας τους. Απώτατος στόχος των εκπαιδευτικών δράσεων που υλοποιούνται για μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, σπουδαστές κέντρων δημιουργικής απασχόλησης ΑΜΕΑ και ενήλικες είναι όλοι να οικειοποιηθούν την ιστορική διαδρομή των φυτών, να αναπτύξουν κάθε καλλιτεχνική δεξιότητα και να γνωρίσουν άγνωστες πτυχές ενός άυλου πολιτισμού: ειδικότερα, η μουσειοπαιδαγωγός Ζωή Νικητάκη μέσα από την αφήγηση μύθων και τη δραματοποίηση θα αξιοποιήσει τα οφέλη της δυναμικής χρωματοθεραπείας με διδασκαλία ζωγραφικής σε κεραμικά γλαστράκια στο (πρόγραμμα «Κάθε φυτό κρύβει μέσα του έναν θεό και ένα δώρο μοναδικό». Αντίστοιχα, ο Στάθης Ανδρουτσάκης μέσα από το εκπαιδευτικό εργαστήριο χαρακτικής θα εστιάσει στην επίδειξη των τεχνικών εκτύπωσης και εικονογράφησης με θέμα τα ελληνικά βότανα.
Καθώς οι εκπαιδευτικές δράσεις γίνονται υπό την αιγίδα και την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, ευελπιστούμε ότι οι γνώσεις και οι τεχνικές που θα διδαχθούν οι συμμετέχοντες (μέσα από την μουσειακή αυτή εμπειρία και την διά δράση με τα φυτά) θα αποτελέσουν εφόδια τόσο για την επαγγελματική τους αποκατάσταση στον χώρο των εφαρμοσμένων τεχνών όσο και για την επαφή τους με την ελληνική φύση.
Η διάρκεια της έκθεσης είναι από 11-30/10/24 με δωρεάν είσοδο και προγραμματισμένες επισκέψεις μαθητών και ενηλίκων.
Συντελεστές δράσεων: Τμήμα Επικοινωνίας: Μ. Θεοδωρακοπούλου, Π. Χέλμης, Τ. Χέλμης.
Μουσειολογική επιμέλεια κειμένων: Κ. Στουπάθης
Ιστορική έρευνα-βότανα: Κυκκεών Έλευσις Γ. Παπαδημητρίου, Δ. Κατσαλά
Εκπαιδευτικά προγράμματα: Ζ. Νικητάκη, Σ. Ανδρουτσάκης, Ε. Γκαρστέα