΄Ηταν πολλοί αυτοί που δεν κατανόησαν επαρκώς το μήνυμα και το περιεχόμενο της παρουσίας του κυβερνητικού κλιμακίου χθες στη Ζάκυνθο και απέδωσαν την άφιξή της σε πιθανή προσφυγή στις κάλπες από την κυβέρνηση.
Σε μια περίοδο που σημειώνονται τεκτονικές ανακατάξεις στην πολιτική σκηνή είναι λογικό το κάθε κόμμα και οι επικεφαλής του να προσπαθούν να περιχαρακώσουν τις αποκαλούμενες κομματικές γραμμές.
Το ότι η πρώτη επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου, μετά από εκείνη του Έβρου υπό τον Πρωθυπουργό, γίνεται στη Ζάκυνθο έχει χωρίς αμφιβολία την ιδιαίτερα σημασία του.
Στην κυβέρνηση μάθαμε ότι με ανησυχία διάβαζαν όλο το καλοκαίρι τα δημοσιεύματα για τις εκτεταμένες ρυπάνσεις από λύματα σε ποτάμια και θάλασσες και με τη συνεπικουρία του βουλευτή αποφάσισαν να παρέμβουν προκειμένου να κάνουν, όσα αποδεδειγμένα δεν μπορούσε να πράξει η αυτοδιοίκηση.
Ο σχεδιασμός και η προετοιμασία της επίσκεψης ανατέθηκε στον υφυπουργό Επικρατείας Θανάση Κοντογεώργη και είναι γεγονός ότι η παρουσία τόσων πολλών αξιωματύχων της κυβέρνησης στη Ζάκυνθο, επέδρασε θετικά στο να εδραιωθεί η αντίληψη του κυβερνητικού ενδιαφέροντος για την επίλυση των προβλημάτων.
Ελπίζουμε και ευχόμαστε όλοι μας ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για να υποστηρίξει το Δήμο στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, να πετύχει! Και παρά τις εμφανείς προεκλογικές ομιλίες ορισμένων εκ των αξιωματούχων που συμμετείχαν, αυτό που εμείς τουλάχιστον “εισπράξαμε” είναι ότι η κυβέρνηση έβαλε γερή πλάτη για να περιοριστούν τα προβλήματα της καθημερινότητας των ζακυνθινών τους τελευταίους μήνες.
Ωστόσο τώρα που “έσβησαν τα φώτα της ράμπας” και στον απόηχο των όσων διακήρυξαν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης που μας επισκέφτηκαν την περασμένη εβδομάδα, μπορούμε να κάνουμε μια ψύχραιμη αποτίμηση και να σημειώσουμε ότι:
– Η κυβέρνηση αξιολόγησε ως ιδιαίτερα δύσκολη την κατάσταση που δημιουργήθηκε το καλοκαίρι με το νερό και τα λύματα, είδε την αδυναμία της αυτοδιοίκησης να την διαχειριστεί και αποφάσισε μετά από πίεση του βουλευτή να συντονίσει υπουργεία και οργανισμούς για να βοηθήσει την κάτασταση.
Στα επίμαχα ζητήματα και παρακολουθώντας τις δηλώσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων θα πρέπει να σταθούμε όμως και στα παρακάτω:
α. Στο ζήτημα του “ναυαγίου” ευθέως ελέχθη ότι δεν πρόκειται να δημοπρατηθεί η περίφημη μελέτη του Πολυτεχνείου αλλά θα δοθεί για διαχείριση η περιοχή στο Δήμο. Να υποθέσουμε ότι θα δημοπρατήσει τη μελέτη του Πολυτεχνείου ο Δήμος και με ποια χρήματα άραγε;
β. Στο ζήτημα των λυμάτων, αφού μας εξήγησαν πόσο θα βοηθήσει η αναβάθμιση της Μονάδας Βιολογικού στο Αεροδρόμιο την διαχείριση των λυμάτων, υπογράμμισαν ότι τα λύματα του Τσιλιβή θα πρέπει να διοχετευθούν σε μια νέα μονάδα βιολόγησης στην περιοχή. Θα το κάνει πράξη άραγε αυτό η ΔΕΥΑΖ και ο Δήμος, όταν είναι γνωστό ότι δεν συμφωνούν οι ξενοδόχοι του Τσιλιβή;
γ. Απόλυτα θετική η δέσμευση του υφυπουργού Επικρατείας ότι την ΄Ανοιξη θα αρχίσουν τα έργα στο λιμάνι όμως, γιατί ούτε μια λέξη δεν διατυπώθηκε για την πολύπαθη και ξεχασμένη μαρίνα αφού ήταν παρών και ο εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ στα χέρια του οποίου άλλωστε βρίσκεται η υπόθεση;
δ. Εξαιρετικά διαφωτιστικές οι τοποθετήσει για το νέο χωροταξικό θα πρέπει σταδιακά να συνειδητοποιήσουμε ότι η εκτός σχεδίου δόμηση θα δυσκολέψει πολύ για τα μικρά οικόπεδα.
Αυτά τα ολίγα από τη σύνταξη του ΕΡΜΗ!
Υ.Γ. Η παρουσία δύο υψηλόβαθμων κομματικών αξιωματούχων (Στ. Κονταδάκης – Αθ. Νέζης) στην διάρκεια της επίσκεψης του κυβερνητικού κλιμακίου στη Ζάκυνθο ουδόλως μπορεί να παραγνωριστεί και να αξιολογηθεί σε μια εποχή που διευρύνεται το τόξο της, εκ δεξιών, αντιπολίτευσης στη Ν.Δ. Οι επόμενοι μήνες, μέχρι την εκλογή νέου προέδρου της Δημοκρατίας θα δοκιμάσουν τα αντανακλαστικά πολλών, εντός και εκτός της Ν.Δ.