Χθες το πρωί εκδικάστηκαν τα αφαλιστικά μέτρα για τα ρύπανση στο ποτάμι και τώρα αναμένεται η έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου για τα γεγονότα τα οποία προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις κατά τη φετινή τουριστική περίοδο. Το δικαστήριο εμμένει στην αρχική θέση που διατύπωσε κατά τη λήψη των προσωρινών μέτρων και ζητά από τη ΔΕΥΑΖ να σταματήσει να ρίχνει ανεπεξέργαστα λύματα στο ποτάμι και να συμμορφωθεί με τη νομοθεσία.
Ο δικηγόρος των κατοίκων που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, Γιώργος Καλόφωνος, δήλωσε στον -Ε- ότι είναι πολύ τιμητικό το γεγονός ότι παρενέβη υπέρ των κατοίκων ο Δικηγορικός Σύλλογος Ζακύνθου, υποστηρίζοντας το δικόγραφο της αίτησης που κατατέθηκε προκειμένου να χορηγηθούν ασφαλιστικά μέτρα διακοπής της εκρροής μη επεξεργασμένων λυμάτων στο ποτάμι του Αγίου Χαραλάμπη.
«Ξεκινάω από αυτό με την πρόσθετη παρέμβαση του Δικηγορικού Συλλόγου, γιατί τα υπόλοιπα είναι λίγο-πολύ γνωστά και λέω ότι αυτή η παρέμβαση δεν ήταν απλά τυπική αλλά απολύτως ουσιαστική γιατί ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Γιάννης Γιατράς που παρενέβη, με την εμπειρία και τη γνώση του προσέφερε κρίσιμα στοιχεία που διαφώτισαν το δικαστήριο για την αλήθεια και την πραγματικότητα γύρω από αυτή την πολύ σοβαρή υπόθεση. Αν και ο Δικηγορικός Σύλλογος Ζακύνθου δεν είχε υποχρέωση να παρέμβει σε μία υπόθεση μεταξύ ιδιωτών και ΔΕΥΑΖ, είναι απαινετό αυτό που έκανε γιατί δείχνει την ευαισθησία του και του συγκεκριμένου Δ.Σ. και του Προέδρου πάνω σε ζητήματα κοινωνικού ενδιαφέροντος και δημόσιας υγείας που αφορούν όλη τη Ζάκυνθο» είπε ο κ. Καλόφωνος.
Ο δικηγόρος των κατοίκων κ. Καλόφωνος είπε αναλυτικά: «Αυτό που εισέφερε ο Δικηγορικός Σύλλογος είναι ότι δυστυχώς η μονάδα εξεπεξεργασίας λυμάτων λειτουργεί κατά τρόπο μη επιτρεπτό και παρότι εμείς και ο ΔΣΖ θα μπορούσαμε να αιτηθούμε την διακοπή της λειτουργίας της εν συνόλω, επειδή αναγνωρίζουμε πως δεν μπορεί να παύσει να λειτουργεί ο βιολογικός γιατί θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα σε όλη τη Ζάκυνθο, ζητάμε το έλασσον που είναι η μη εκρροή των ανεπεξέργαστων λυμάτων. Αυτό που παρατηρείται από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα είναι η εκρροή λυμάτων που δεν έχουν επεξεργαστεί και πέφτουν αυτούσια στο ποτάμι του Αγίου Χαραλάμπη».
Μεταξύ των επιχειρημάτων που προτάσσουν οι συμπολίτες μας είναι ότι το μικροβιακό φορτίο από τα λύματα κινδυνεύει να εισρεύσει στον υδροφόρο ορίζοντα και να μολυνθούν οι πηγές του νερού. Επίσης σημειώνουν πως τα νερά της θάλασσας μολύνονται, ειδικά στο Αργάσι, πολλαπλασιάζονται τα τρωκτικά κλπ.
Ως μάρτυρας κατέθεσε στο δικαστήριο ο γιατρός Τάσος Σιδηροκαστρίτης, είπε ότι υπάρχει κίνδυνος για μετάδοση φοβερών λοιμώξεων όπως η λεπτοσπείρωση και όχι μόνο των απλών λοιμώξεων.
Ο δικηγόρος των κατοίκων κ. Γιώργος Καλόφωνος συμπλήρωσε ότι δεν αποκαταστάθηκε το ζήτημα με τη λυματολάσπη που έπεσε από το βιολογικό το καλοκαίρι καθώς δεν φρόντισε γι’ αυτό η ΔΕΥΑΖ.
Μία σημαντική πληροφορία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Καλόφωνος είναι ότι εκδόθηκε το καλοκαίρι προσωρινή διαταγή από το δικαστήριο που παραβιάστηκε κατάφωρα και με σκανδαλώδη τρόπο από τη ΔΕΥΑΖ γιατί από τις δειγματοληψίες που έγιναν φαίνεται ότι δεν συμμορφώθηκε με την δικαστική απόφαση.
Τέλος ο δικηγόρος των κατοίκων ζήτησε την παραίτηση του Προέδρου της ΔΕΥΑΖ Διονύση Τουρκάκη για τον οποίο είπε ότι δεν βγήκε δημόσια ούτε να ζητήσει συγγνώμη γι’ αυτή την άθλια κατάσταση.