Αρχίζουν σήμερα Τετάρτη στις 10 το πρωί, οι εργασίες του 12ου Πανιόνιου Συνεδρίου με εισήγηση του επίτιμου Προέδρου της Εταιρείας Ζακυνθινών Πολιτισμικών Ερευνών και δικηγόρου – ερευνητή Νίκια Λούντζη. Θα ακολουθήσουν επετειακή τιμητική αναφορά και εισήγηση του προέδρου της Ε.Ζ.Π.ΕΡ. Το συνέδριο γίνεται υπό την αιγίδα της προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και έχει συνδιοργανότρια την Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου.
Η πανηγυρική έναρξη θα γίνει στην αίθουσα τελετών της “Λέσχης ο Ζάκυνθος” και θα συνοδευτεί με την προβολή ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στη μνήμη του Ακαδημαϊκού Μανόλη Χατζηδάκη, με επεξηγηματική αναφορά της Κατερίνας Δεμέτη, Αντιπροέδρου της Ε.Ζ.Π.ΕΡ.
Θα ακολουθήσουν ομιλίες από:
Την Κατερίνα Τικτοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας Α.Π.Θ. στον Τομέα Νεοελληνικών και Συγκριτολογικών Σπουδών με θέμα “Σύγχρονες έντυπες και ψηφιακές εκδόσεις των σολωμικών έργων”.
Τον Δρ. Ευθύμιο Λέκκα, Καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, με θέμα “Το γεωδυναμικό πλαίσιο των Ιονίων Νήσων ως παράγοντας δημιουργίας και καταστροφής”.
Το μεσημέρι στις 13.00 θα παρεμβληθεί καλλιτεχνική μουσική εκδήλωση από τους “Τραγουδιστάδες τση Ζάκυνθος”.
Οι Συνεδρίες είναι αφιερωμένες στους Ζακυνθινούς χρονογράφους- λογοτέχνες- συγγραφείς που ασχολήθηκαν στο έργο τους με τους σεισμούς του 1953, καθώς φέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια από την καταστροφή της Ζακύνθου. Σύντομα κείμενα απόδοσης τιμής θα αναγιγνώσκονται στην έναρξη των Συνεδριών από τα Προεδρεία. Τα κείμενα επιμελήθηκε ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης Τώνης Λυκουρέσης.
Οι εργασίες του συνεδρίου θα συνεχιστούν στις 5 το απόγευμα με συνεδρία αφιερωμένη στον “κόντε των Ζακυνθινών γραμμάτων” Διονύση Ρώμα (1906-1981) και θεματική ενότητα τις Τέχνες και υποενότητα τη μουσικολογία, την ιστορία της μουσικής και το χορό
Τα θέματα αναπτύσσουν οι:
Σταμάτης Ασπιώτης, “Μουσικολογικές ερμηνείες και προσεγγίσεις του μουσικού ρεπερτορίου στον επτανησιακό χώρο-η περίπτωση των αστικών Φιλαρμονικών της Κέρκυρας κατά τον μεσοπόλεμο”
Ιάκωβος Κονιτόπουλος, “Η λειτουργική μουσική στη Ζάκυνθο στις αρχές του 20ου αιώνα και η συμβολή της στην κοινωνική – θρησκευτική – πολιτιστική ζωή του νησιού μέχρι το 1953-τόποι, καλλιτέχνες, γεγονότα, συμπεράσματα”.
Μαρία Ντούρου, “Τέσσερις σύγχρονοι Κερκυραίοι συνθέτες μελοποιούν Κ. Π. Καβάφη”.
Τζωρτζίνα Μερεντίτη, “Παύλος Καρρέρ, ένας κοσμοπολίτης Ζακύνθιος συνθέτης στα μουσικά κέντρα της Ευρώπης και της Ελλάδας-εθνικό στοιχείο και διεθνείς διαστάσεις στη θεματολογία των οπερών του”.
Λαμπρογιάννης Πεφάνης, “Οι πρώτες παραστάσεις του «Ελληνικού Μελοδράματος» και ο ρόλος του Διονύσιου Λαυράγκα”.
Στέφανος Φευγαλάς, Λαμπρογιάννης Πεφάνης, «“Έπιασε πάλι το χορό τ’ όμορφο κυπαρίσσι”- μουσικολογική ανάλυση τραγουδιών των Κυθήρων».
Κώστας Καρδάμης, “Ιωσήφ Λιμπεράλης-άγνωστες πτυχές της ζωής και της δράσης του Επτανήσιου συνθέτη, αρχιμουσικού και ιμπρεσάριου κατά την “κερκυραϊκή περίοδό” του (1819-1852)”.
Ελιζάνα Πολλάτου, “Μια φαινομενολογική προσέγγιση της αλληλεπίδρασης του σώματος με το περιβάλλον”.
Νικόλαος Γράψας, “Τα τραγούδια της ευρωπαϊκής Μεσογείου ανώνυμα ή επώνυμα ως ταυτόσημα είδη μουσικής σύνθεσης, ασματικής μορφής”.
Φρίξος-Διονύσιος Μόρτζος, “Διονύσιος Βισβάρδης: Το Συνθετικό του έργο. Φιλαρμονική Ζακύνθου – Ανασυγκρότηση μετά το σεισμό του 1953”.
Αγαλιώτου Χαρά, Αναστασία Αρβανιτάκη-Νιαστίτη, Νικόλας Τσαφταρίδης, “Αναστάσιος (Τάσης) Λευτάκης, Ευστάθιος (Στάθης) Αρβανιτάκης: Δυο πρόδρομοι της «κοινοτικής μουσικής» και δάσκαλοι της Ζακυνθινής μουσικής παιδείας». Μικρή καλλιτεχνική παρέμβαση «Μαντολινάτας Ζακύνθου Αναστάσιος Λευτάκης 1958”.
Παράλληλα άλλη συνεδρία, επίσης στις 5 το απόγευμα, θα γίνεται στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ζακύνθου με θεματική ενότητα την ιστορία την αρχαιολογία και τα αρχεία.
Τα θέματα αναπτύσσουν οι:
Αρχιμανδρίτης Ιωαννίκιος Ζαμπέλης, Σταύρος Μαμαλούκος, Δήμητρα Ζάπρη, Βασίλης Φίλιππας, “Ο ημιτελής ναός της Αγίας Μαύρας στη Χώρα της Λευκάδας. Ένα άγνωστο μνημείο του Κλασικισμού στα Επτάνησα”.
Αναστασία Καπανδρίτη, “Πρώιμες «μπαρόκ» όψεις ναών στην Κεφαλονιά & στη Ζάκυνθο (17ος αι.). Η ώσμωση με τη Δύση”.
Μαρία Λαμπρινού, “Η εφαρμογή του προμαχωνικού συστήματος στο φρούριο Αγίας Μαύρας στη Λευκάδα”.
Σταύρος Μαμαλούκος, Βασίλειος Μαμαλούκος, Δήμητρα Νικολιά, “Ο ναός του Αγίου Δημητρίου Μελινάδου Ζακύνθου. Ιστορία, αρχιτεκτονική και τέχνη”.
Ιωάννα Στουφή-Πουλημένου, «Ο ναός του Αγίου Ανδρέα στα «Πολλά Καρύδια στο Βροντόνερο Ζακύνθου”.
Ηλίας Μπεριάτος, Ομότιμος καθηγητής χωροταξικού – περιβαλλοντικού σχεδιασμού και γεωγραφίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, “Πολεοδομικά προβλήματα μικρών νησιωτικών πόλεων: Η περίπτωση του Αργοστολίου”.
Διονύσιος Μπονίκος, Πολιτικός Μηχανικός, “Η αρχιτεκτονική των αισθήσεων”.
Στην υποενότητα Λαογραφία τα θέματα αναπτύσσουν οι:
Ευρώπη Μοσχονά-Μαραγκάκη, Ειρήνη Μοσχονά-Καρκαβέλα, “Η παραδοσιακή Φορεσιά της Κεφαλονιάς. Επισκόπηση του θέματος, συμπέρασμα, προτάσεις”.
Βαρβάρα Κοσμάτου, “Παίζαμε και φλογέρα. Καμιά φορά τραγουδάγαμε και χωρίς όργανα». Αποδόσεις χορευτικών τραγουδιών της Κεφαλονιάς του χθες”.
Διονύσιος Αρκαδιανός, Μαρίνος Γιαννούλης, Ερευνητής της Λαογραφίας, “Τα Τοκανέλια: Το έθιμο της Εξωχώρας”.
Παύλος Φουρνογεράκης, Φιλόλογος, “Προλήψεις και δεισιδαιμονίες από λαογραφική έρευνα για τη Λιθακιά Ζακύνθου”.
Μια τρίτη παράλληλη συνεδρία, επίσης στις 5 το απόγευμα, θα γίνει στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων με θεματική ενότητα τα Ιόνια Νησιά σήμερα και υποενότητα “Οι Σεισμοί στο Χρόνο και στο Σήμερα της Επιστήμης -Πολιτισμικά θέματα”. Τα θέματα θα αναπτύξουν οι:
Αγγελική Αγγελετάκη, Πέτρος Πετράτος, “Οι σεισμοί του 1953 στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη. Η δραστήρια συνδρομή του Γάλλου διανοούμενου και φιλέλληνα Roger Milliex μέσα από ανέκδοτο υλικό”.
Σπύρος Αθ. Σκλαβενίτης, “Η περίθαλψη σεισμόπληκτων παιδιών από τα Επτάνησα στο δίκτυο Παιδοπόλεων. Ιστορικό πλαίσιο και αρχειακό αποτύπωμα”.
Λευτέρης Ταταρίδης, “Η καταστροφή της Ζακύνθου εν έτει 1893, ιστορικόν διήγημα συνταχθέν υπό του λαϊκού ποιητού και εκδοθέν υπό Πέτρου Γ. Ενενήντα”.
Στέλιος Ποτηράκης, Γιώργος Αντωνόπουλος, Κωνσταντίνος Ευταξίας, Ιωάννης Κοντογιάννης, Γιάννης Κοπανάς, Νικόλαος Μελής, “Το δίκτυο θραπτο-ηλεκτρομαγνητικών εκπομπών ELSEM-Net και τα ευρήματά των καταγραφών του σε σχέση με την προετοιμασία των σημαντικών σεισμών που έπληξαν την Κεφαλονιά στις 26 Ιανουαρίου & 3 Φεβρουαρίου 2014”.
Παναγιώτα Ακτύπη, “Μνημονικά ίχνη στην περιοχή Παναγίας Πικριδιώτισσας Ζακύνθου: η συμβολή της μνήμης στην αειφόρα νοηματοδότηση του τοπίου”.
Θεοφάνης Μαλκίδης, “Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: σύγχρονες οικονομικές, κοινωνικές και δημογραφικές συνιστώσες και προοπτικές”.
Αλέξανδρος Στογιάννος, Μιλτιάδης Μπότσης, Γεώργιος Παπαϊωάννου, “Τουρισμός και πολιτισμός στα Ιόνια Νησιά την εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης: μια προκαταρκτική προσέγγιση”.
Στη θεματική ενότητα “Ιστορία, Αρχαιολογία, Αρχεία” και την υποενότητα “Ιστορία έως το 1800”, τα θέματα θα αναπτύξουν οι:
Καποδίστριας Νίκος, “Διήγησις περί της ρεμπελιός εναντίον των εβραίων (1712)”. Νομιμοποιώντας την κατασκευή του Γκέτο της Ζακύνθου.
Αντώνιος Περδικάρης, “Ο εποικισμός της οθωμανικής Λευκάδας με Εβραίους (περί το 1504 μ.Χ.)”.
Μανόλης Δρακάκης, “Dal Candia al Zante et dal Zante al Candia. Ο Εβραιο-κρητικός έμπορος Menachem del Medego στα χρόνια του Κρητικού Πολέμου (1655-1668)”.