Γνώση κι εμπειρία που μπορεί να μας φανεί πολύτιμη βγήκε μέσα από τη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα ΕΡΜΗΣ ο απερχόμενος Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος, ο οποίος αναφέρθηκε στην καλή τουριστική πορεία του 2023, στα προβλήματα των επιχειρηματιών και στο στόχο επιμήκυνσης της σεζόν.
«Η χρονιά κλείνει με πολύ καλά νούμερα πανελλαδικά στο μοντέλο «ήλιος και θάλασσα» κι αυτό αφορά το βόρειο Αιγαίο, το νότιο Αιγαίο την ηπειρωτική χώρα και πόλεις όπως η Αθήνα.
Η χρονιά φαίνεται ότι είναι καλύτερη από το 2019, τόσο από την κινητικότητα στα αεροδρόμια όσο και από τα στοιχεία της τράπεζας της Ελλάδος» ανέφερε ο κ. Τάσιος και ακολούθως μίλησε για το μέγιστο πρόβλημα των τουριστικών επιχειρηματιών που είναι η αύξηση του κόστους λειτουργίας σε ξενοδοχεία και λοιπές επιχειρήσεις.
Οι αυξήσεις
«Η χρονιά έχει υψηλό λειτουργικό κόστος κι αυτό είναι το στοίχημα για τις επιχειρήσεις που μπαίνει και την επόμενη χρονιά, ίσως και για τα επόμενα χρόνια. Το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων έχει εκτοξευτεί και στο μισθολογικό τομέα και η πλειοδοσία για εργαζόμενους ανεβάζει σε υπέρογκα ποσά το εργασιακό. Επίσης στα διαρθρωτικά είδη έχουμε μία αύξηση που ξεπερνάει το 20% σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Μία επιχείρηση δεν μπορεί να βγει έτσι και το ζήτημα είναι το λειτουργικό κέρδος των επιχειρήσεων και κάπου στο Δεκέμβριο μήνα θα δούμε τι μένει όταν κάνουμε τη σούμα» σημείωσε ο κ. Τάσιος
Οι απώλειες
Σε ερώτημα για τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από τις πολεμικές καταστάσεις που έχουν διαμορφωθεί σε Ουκρανία και Ισραήλ, ο κ. Τάσιος δήλωσε: «Αυτή τη χρονιά σχεδόν όλες οι εθνικότητες επανήλθαν στην Ελλάδα αν και τα δύο τελευταία χρόνια έχουμε την απώλεια Ρωσίας και Ουκρανίας. Τις τελευταίες ημέρες έχουμε την απώλεια της ισραηλινής αγοράς που είναι σημαντική για τη χώρα μας. Τώρα δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε την απώλεια γιατί όλα είναι εν εξελίξει. Αυτοί οι τουρίστες είχαν διάχυση σε 12 μήνες και από την άλλη σαν εθνικότητα ήταν ένα κομμάτι των επενδυτών των τελευταίων ετών στη χώρα μας».
Το 2023
Αναφορικά με τη χρονιά που φεύγει ο κ. Τάσιος είπε: «Βλέπουμε λοιπόν να έχουμε μία χρονιά που μας αφήνει μία γλυκιά γεύση και ο προβληματισμός του 2024 είναι για τα κόστη και για την γεωπολιτική κατάσταση στη Μεσόγειο, καθώς και για την ύφεση στην οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα επηρεάσει τα τουριστικά πακέτα.
Μπροστά μας έχουμε την έκθεση τουρισμού της Αγγλίας στις 6 Νοεμβρίου και εκεί θα δούμε πως θα κινηθεί η βρετανική αγορά το 2024 παρόλο που τα συμβόλαια δείχνουν κάτι καλό και όλοι οι τουρ οπερέιτορς ήταν θετικοί για την επόμενη χρονιά.
Είναι ξεκάθαρο ότι το μοντέλο «ήλιος και θάλασσα» θα υπάρχει σταθερά στην Ελλάδα κι εγώ είμαι αισιόδοξος για το 2024, εκτός αν υπάρξουν εξελίξεις σαν αυτές που αναφέραμε με τα γεωπολιτικά».
Το 2024
Για το ερχόμενο έτος αλλά και για το μεγάλο πονοκέφαλο των ξενοδόχων που είναι οι αυξήσεις σε όλα τα είδη, ο κ. Τάσιος ανέφερε: «Καθοριστικό ρόλο για το 2024 θα παίξει σε τι επίπεδο θα φθάσουν οι τιμές. Σας διαβεβαιώ ως τα κόστη έχουν εκτοξευτεί. Μπορεί να μην είναι λογικό ο επιχειρηματίας να έχει υπερβολικό κέρδος για το δίκλινο δωμάτιο τον Αύγουστο αλλά αν θέλεις να κάνεις μία μέση τιμή σε μία σεζόν 6 μηνών, πρέπει να μπορείς να ισορροπήσεις. Αν η μισθοδοσία φθάνει στο 40% του τζίρου και αυτό που λένε τα οικονομικά βιβλία είναι ότι πρέπει να είναι το 30%,τότε υπάρχει ζήτημα. Ο μεγάλος προβληματισμός είναι τα διατροφικά είδη γιατί είναι το βασικότερο στοιχείο της λειτουργίας μίας ξενοδοχειακής επιχείρησης.
Τα κόστη για τη θέρμανση θα είναι υπερδιπλάσια για τις χειμερινές επιχειρήσεις, να μην ξεχνάμε και τη ζημιά που έπαθε με τον καιρό η Μαγνησία».
Η επιμήκυνση
Σε ερώτημα για την επιμήκυνση της σεζόν ο κ. Τάσιος είπε ότι «για να γίνει πρέπει να κοιτάξουμε στα μάτια τον ανταγωνισμό και τι συμβαίνει στα άκρα της σεζόν. Αν δεν κατεβεί το αεροπλάνο, τι να συζητήσουμε; Πρέπει να δούμε τι κάνουν οι άλλες περιοχές της Μεσογείου, όπως η Μαγιόρκα που το έχει πετύχει για επιμήκυνση εδώ και 30 χρόνια. Πηγαίνουν εκεί για διακοπές τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο με λιγότερα χρήματα αλλά αισθάνονται πολύ άνετα σε ευρωπαϊκό επίπεδο κινητικότητας σε σχέση με την καθημερινότητα και το πού θα πάει.
Πρέπει να βάλουμε το χέρι στην τσέπη για να γίνει επιμήκυνση στα άκρα της σεζόν κι αυτό πρέπει να γίνει από την αυτοδιοίκηση, από τον εστιάτορα, από τον επιχειρηματία λαϊκής τέχνης κλπ.
Όμως όταν αρχίζουν να ασπρίζουν τα μαλλιά μας και συνεχίζουμε να λέμε τα ίδια, τότε δεν είμαστε σε καλό δρόμο».
Τέλος για τα αιτήματα του κλάδου ο κ. Τάσιος είπε ότι το επόμενο διάστημα το νέο ΔΣ θα επανέλεθει στο διάλογο και τα θέματα είναι το χωροταξικό, το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού με επιπλέον κριτήρια, η ρύθμιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης, η μείωση του ΦΠΑ και το θέμα του τέλους φόρου διαμονής.