Για τα θέματα που διαχειρίστηκε στη διάρκεια του καλοκαιριού και της τουριστικής περιόδου μίλησε στην εφημερίδα ΕΡΜΗΣ ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΖ Σπύρος Φαραός, ο οποίος στάθηκε στο πολύ σοβαρό πρόβλημα της ύδρευσης και είπε ότι χρειάζεται να αντικαταστήσουμε τους σωλήνες το εσωτερικό δίκτυο για να αντιμετωπίσουμε όσα συμβαίνουν με τις βλάβες και να μην χάνεται το νερό.
Αναφερόμενος στην ανάληψη των καθηκόντων του μετά τις εκλογές και την ανάδειξη του συνδυασμού στον οποίο συμμετέχει στην πρώτη θέση, ο κ. Φαραός περιέγραψε τις δυσκολίες και είπε: «Κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε μεγάλα προβλήματα αλλά πιστεύω ότι τα καταφέραμε σε μεγάλο βαθμό. Για μένα η εμπειρία ήταν πρωτόγνωρη αλλά είχαμε τη θέληση να προχωρήσουμε και πρώτος ο Δήμαρχος. Είχαμε πάρει απόφαση ότι θα μπούμε στα βαθιά. Ξέραμε ότι θα πολεμήσουμε για να λύσουμε τα προβλήματα».
Νερό
Ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΖ έκανε την ακόλουθη ενημέρωση για το ζήτημα της ύδρευσης: «Με το νερό δεν είχαμε τα θέματα που υπήρχαν τις προηγούμενες χρονιές και εμείς μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες τα αντιμετωπίσαμε, όπως στον Πλάνο που δεν υπήρχε καθόλου νερό και κάναμε καθαρισμό στη γεώτρηση. Το προσωπικό έτρεχε νυχθημερόν.
Στην αρχή του καλοκαιριού είχαμε θέμα με το νερό και το πρόβλημα ήταν τεράστιο. Κυρίως στα ορεινά και στον Πλάνο. Τώρα δεν υπάρχει πρόβλημα».
Απαντώντας σε ερώτημα για την ποιότητα του νερού ο κ. Φαραός είπε ότι «πρωταρχικό είναι να εξασφαλιστεί η επάρκεια του νερού. Υπάρχουν λύσεις όπως αυτές που παρουσιάστηκαν στο master plan του νερού. Βασικό είναι να γίνει η αντικατάσταση των εσωτερικών δικτύων στα χωριά και στην πόλη. Μόλις εξοικονομήσουμε το νερό και δεν γίνεται επιπλέον άντληση, τότε βελτιώνονται τα χαρακτηριστικά του.
Πιστεύουμε πως ο φετινός χειμώνας θα είναι καλός κι αυτό θα βοηθήσει. Όμως για να βελτιωθεί η κατάσταση με τον υδροφόρο ορίζοντα χρειάζεται να έχουμε 5 συνεχόμενους χειμώνες βροχοπτώσεις».
Για το θέμα του περιορισμού της χρήσης του νερού, ο κ. Φαραός είπε ότι «αυτό αφορά τις επιχειρήσεις γιατί εκεί γίνεται κάποια σπατάλη. Κάνουν ποτίσματα στους εξωτερικούς χώρους, στους κήπους κι εμείς λέμε ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα «γκρίζα νερά» που διαθέτουν τα ξενοδοχεία όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία. Να ενεργοποιήσουν τους βιολογικούς και να κάνουν αυτό που προβλέπεται, γιατί έτσι θα πηγαίνουν λιγότερες ποσότητες στη μονάδα βιολόγησης λυμάτων και παράλληλα θα γίνεται και οικονομία στο νερό. Η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πως ο ρυπαίνων πληρώνει και όποιος δεν συμμορφώνεται θα αρχίσει να πληρώνει».
Ο κ. Φαραός ανέφερε πως ήταν αρκετές οι γεωτρήσεις που ενεργοποιήθηκαν φέτος και ήταν εκτός λειτουργίας γιατί είχαν βλάβες.
Αποχέτευση
Για τη δημοπρασία του έργου στο βιολογικό ο κ. Φαραός είπε ότι «πρόκειται για αναβάθμιση και όχι επέκταση. Θα μπουν καινούργια μηχανήματα και για ένα μεγάλο διάστημα η διαχείριση του βιολογικού καθαρισμού θα γίνεται από τον ιδιώτη που θα αναλάβει το έργο. Ο βιολογικός θα εκσυγχρονιστεί και έτσι θα γίνεται πιο γρήγορα η βιολόγηση των λυμάτων και αυτό θα μας βοηθήσει πολύ. Το θεωρώ πολύ καλό βήμα».
Τέλος ο κ. Φαραός είπε ότι «δεν είναι εύκολο να λυθούν τα προβλήματα από τη μία στιγμή στην άλλη και παρότι λύσαμε αρκετά, έχουμε μπροστά μας μακρύ δρόμο και μάλιστα ανηφορικό».