Aνοίγει από σήμερα για το κοινό, το σπίτι του ποιητή Νικολάου Ούγου Φώσκολου με επισκεπτήριο που καθορίζεται από τακτικό ωράριο από Δευτέρα έως και το Σάββατο.
Για έξι ημέρες την εβδομάδα το κοινό από τις 9 έως τις 2 το μεσημέρι και από τις επτά έως τις 9 το βράδυ θα μπορεί να επισκέπτεται την ιστορική οικία του ποιητή και να ξεναγείται στην έκθεση που έχει διαμορφωθεί.
Το σωματείο “Ούγος Φώσκολος” που έχει την ευθύνη της διαχείρισης του νέου μουσειακού χώρου της πόλης μας, έχει φροντίσει για την υποδοχή του κοινού και τις τελευταίες εβδομάδες αξιοποίησε μελέτη για την ανάδειξη του περίφημου γλυπτού “Θρηνούν πνεύμα”, αφαιρώντας το κιγκλίδωμα και επενδύοντας το παρτέρι με ειδική μαρμαρόπετρα, την δαπάνη της οποίας ανέλαβε ο Δήμος Ζακύνθου.
Η συλλογή του νέου Μουσείου περιλαμβάνει μια σειρά από πρωτότυπα έργα τέχνης, αφιερωμένα στον ποιητή, σπάνιες εκδόσεις με έργα του ποιητή από τον 18ο και τον 19ο αιώνα, φωτογραφίες γκραβούρες και σπάνια ντοκουμέντα της εποχής που έζησε ο ποιητής καθώς και ένα ιστορικό αφήγημα για τη ζωή και το έργο του ποιητή που είναι εκτεθειμένο σε ειδικούς πίνακες στη ελληνική και την ιταλική γλώσσα. ΄Ολα αυτά σε ένα χώρο με ιδιαίτερη επιμέλεια που τον χαρακτηρίζει το χρώμα και η αισθητική του 18ου αιώνα.
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Το έργο της ανέγερσης της Οικίας του ποιητή ολοκληρώθηκε προς το τέλος του 2016. Στις 16 Δεκεμβρίου 2016, το βράδυ, το Σωματείο άνοιξε για πρώτη φορά το σπίτι του ποιητή στο κοινό. Οργάνωσε μια βραδιά μνήμης στον αείμνηστο ιδρυτή του Σωματείου Νίκο Λαλώτη.
Στις 9 Μαρτίου του 2017 υπογράφεται Σύμβαση παραχώρησης της Οικίας στον Πολιτιστικό Σύλλογο “Ούγος Φώσκολος”. Η σύμβαση προβλέπει την παραχώρηση της χρήσης της Οικίας στον Π.Σ.Ζ. “Ούγος Φώσκολος”, άνευ ανταλλάγματος, σύμφωνα με την αρχική σύμβαση, με την οποία ο Δήμος παραχώρησε στην Περιφέρεια το οικόπεδο για την ανέγερση της κατοικίας. Προβλέπει επίσης την εγκατάσταση του Σωματείου στο χώρο του ισογείου, την δημιουργία μουσειακής έκθεσης στον α ́ όροφο και την λειτουργία της, ως επισκέψιμου ιστορικού χώρου (Μουσείο). Προβλέπει ακόμα την συντήρηση του κτιρίου από την Περιφέρεια Ιόνιων νησιών και την παροχή προσωπικού από το Δήμο Ζακύνθου.
Αμέσως άρχισε η συγκέντρωση των πρώτων έργων τέχνης και παλαιών βιβλίων με σκοπό να δημιουργηθεί μια πρώτη έκθεση για τη ζωή και το έργο του ποιητή.
Στην διάρκεια της περιόδου αυτής το Σωματείο διεξήγαγε 4 διεθνείς επιστημονικές συναντήσεις με συμμετοχή πανεπιστημιακών από την Ελλάδα και το εξωτερικό και μια ημερίδα, τον περασμένο Ιανουάριο στην Αθήνα, με την παρουσία εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου της χώρας, μέσω της οποίας το αθηναϊκό κοινό ενημερώθηκε για το νέο Μουσείο.