Με αφορμή πυρκαγιά που ξέσπασε αργά το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου 22-3, από υπολείμματα αγροτικών καλλιεργειών σε χωματερή, έρχεται στην επιφάνεια το πολύ σοβαρό πρόβλημα που έχει η Ζάκυνθος με τις καταγεγραμμένα αλλά και με τα άγνωστα σημεία στα οποία υπάρχουν σκουπίδια σε μεγάλη ποσότητα και που αποτελούν βόμβες για το περιβάλλον του νησιού.
Πρόκειται για χωματερές οι οποίες είναι άγνωστες σε αριθμό και έρχονται στο φως όταν προκύπτουν καταγγελίες ή όταν ξεσπούν πυρκαγιές.
Η συγκεκριμένη φωτιά μπήκε κοντά σε ελαιώνα στην περιοχή Σκουληκάδο για να καούν κλαδιά και τσίμες που είχαν μείνει από την εποχή της συγκομιδής της ελιάς. Όμως φαίνεται ότι δεν είχαν ληφθεί μέτρα και η φωτιά εγκαταλείφθηκε με αποτέλεσμα να αρχίσει να καίγεται γειτονικός χώρος που οδηγούσε σε λαγκάδι και ήταν γεμάτο σκουπίδια.
Η Πυροσβεστική υπηρεσία που πήγε στο σημείο, ειδοποιημένη από κατοίκους, προσπάθησε να σβήσει τη φωτιά η οποία όμως ήταν σε δύσβατο και επικίνδυνο σημείο.
Εκεί κλήθηκαν υδροφόρες και σκαπτικά μηχανήματα για να μπορέσουν να σβήσουν τη φωτιά στα σκουπίδια, αφού τα κλαδιά μέσα στον ελαιώνα είχαν καεί. Ο εν λόγω ελαιώνας γειτνίαζε με τη λαγκάδα που είχε μετατραπεί σε χωματερή και έκρυβε πολλά σκουπίδια.
Η Πυροσβεστική υπηρεσία πήγε με 3 οχήματα και 7 πυροσβέστες λίγο μετά τις 7 το βράδυ του περασμένου Σαββάτου 22 Μαρτίου και κατάφερε να σβήσει τη φωτιά αφού χρησιμοποίησε νερό και το σκαπτικό μηχάνημα για να αναμοχλεύσει τη φωτιά και να ρίξει νερό.
Η φωτιά στη χωματερή έκαιγε σε μήκος 30 μέτρων και χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια για να ελεγχθεί αφού ήταν δύσκολο να μπει το μηχάνημα μέσα στο λαγκάδι. Το γεγονός ότι χθες είχαμε δυνατούς ανέμους δείχνει το μέγεθος του προβλήματος και τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε αυτές τις περιπτώσεις.
Στο νησί μας υπάρχουν περίπου 40 καταγεγραμμένες παράνομες χωματερές και άγνωστος αριθμός τέτοιων χωματερών που δεν έχουν εντοπιστεί ακόμα. Αν λάβουμε υπόψη ότι αυτό το διάστημα γίνονται ανακαινίσεις σε τουριστικές επιχειρήσεις, καταλαβαίνουμε ότι οι χωματερές θα αυξηθούν μέσα στο 2025. Όμως τα καιρικά φαινόμενα λόγω κλιματικής αλλαγής είναι ισχυρά ακόμα και πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Για το λόγο αυτό οι αγρότες δεν πρέπει να αφήνουν εργάτες μόνους στα χωράφια να καίνε τα υπολείμματα των καλλιεργειών και χρειάζεται να βρίσκονται και οι ίδιοι εκεί για να δίνουν οδηγίες. Είναι γνωστό ότι για να καούν τα υπολείμματα των καλλιεργειών χρειάζεται να υπάρχει κοντά νερό και να δημιουργείται μικρή αντιπυρική ζώνη. Επίσης είναι γνωστό ότι δεν βάζουμε φωτιά όταν πνέουν δυνατοί άνεμοι.