Το Μουσικό Σχολείο, το οποίο περιλαμβάνει Γυμνάσιο και Λύκειο, αντιμετωπίζει σοβαρά και επικίνδυνα προβλήματα υποδομών, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια των μαθητών και του διδακτικού προσωπικού. Σε ένα σχολείο που θα έπρεπε να προσφέρει ένα ασφαλές περιβάλλον για δημιουργία και μάθηση, οι εικόνες παρακμής και εγκατάλειψης είναι καθημερινές.
Οι ελλείψεις στις εγκαταστάσεις είναι τραγικές. Οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις παρουσιάζουν εκτεθειμένα καλώδια, ενώ οι ηλεκτρολογικοί πίνακες παραμένουν χωρίς προστατευτικά κουτιά, δημιουργώντας σοβαρούς κινδύνους ηλεκτροπληξίας. Πόρτες που δεν κλείνουν ή έχουν αποκολληθεί ολοκληρωτικά συνθέτουν ένα σκηνικό ανασφάλειας, ενώ η έλλειψη συντήρησης έχει κάνει τα περισσότερα μέρη του κτιρίου μη ασφαλή.
Παρά τις συνεχείς προσπάθειες του Διευθυντή του σχολείου να επιστήσει την προσοχή του Δήμου και του Δημάρχου μέσω επίσημων εγγράφων, οι εκκλήσεις για άμεση παρέμβαση δεν έχουν λάβει καμία ανταπόκριση. Η απουσία ενδιαφέροντος και η συνεχής αδιαφορία των αρμόδιων φορέων εντείνουν την αγανάκτηση των γονέων και των καθηγητών που βλέπουν τα παιδιά τους να φοιτούν σε ακατάλληλες συνθήκες.
Μεγάλη επικινδυνότητα
Ο κ. Σπύρος Φιορεντίνος, Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Ζακύνθου, μίλησε στον -Ε- για τα σοβαρά θέματα που υπάρχουν στο σχολείο του:
«Τα προβλήματα δεν σταματούν είναι συνεχόμενα. Τα σχολεία του νησιού θέλουν συνεχή συντήρηση σε ότι συμβαίνει. Το Μουσικό είναι ένα σχολείο, το οποίο έχει αφεθεί εδώ και πολλά χρόνια. Τα τελευταία χρόνια έχουμε καταφέρει να φέρουμε πολλά χρήματα ώστε να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις. Έχουν γίνει συντηρήσεις και έχουν προστεθεί καινούργια πράγματα για την καλύτερη λειτουργία του σχολείου.
Όμως, από το καλοκαίρι έχουμε τεράστια προβλήματα και σε συνδυασμό με την κατάργηση των σχολικών επιτροπών μας έχουν ‘’δέσει τα χέρια’’. Υπάρχουν αρκετά πράγματα που θα έπρεπε να έχουν γίνει αλλά δεν έχει γίνει τίποτα. Μας προβληματίζει όλο αυτό γιατί σε κάποια ζητήματα υπάρχει μεγάλη επικινδυνότητα.
Υπάρχουν πρίζες, στις οποίες έχουν βγει τα καλώδια τους και δεν είναι σωστά τοποθετημένες. Υπάρχουν πόρτες αιθουσών όπου παραμένουν ανοιχτές διότι είναι σπασμένες. Είχαμε ζητήσει να φτιαχτούν κάποια κουτιά στους ηλεκτρολογικούς πίνακες που χρήζουν άμεσης ανάγκης όσον αφορά την ασφάλεια των μαθητών».
Τα έγγραφα
Ο κ. Σ. Φιορεντίνος αναφέρθηκε στα έγγραφα που έχει στείλει στον Δήμο ώστε να τον ενημερώσει για την υπάρχουσα κατάσταση:
«Από τις 27/06 έχουμε στείλει χαρτιά στον Δήμο. Το επόμενο ήταν στις 17/09. Επίσης μέσω προφορικών επικοινωνιών καταφέραμε να έρθει ένας ηλεκτρολόγος και ένας εργολάβος.
Κατανοώ ότι ο Δήμος έχει να κάνει συντήρηση σε όλα τα σχολεία της Ζακύνθου. Όμως, αυτά τα έγγραφα τα έχουμε στείλει από το καλοκαίρι και ακόμα αναμένουμε. Όταν υπάρχει επικινδυνότητα θα πρέπει να δίνουν προτεραιότητα σε όλα αυτά που εμείς ανησυχούμε μήπως γίνει κάτι. Θεωρώ ότι αυτά που προανέφερα θα έπρεπε να έχουν φτιαχτεί από το καλοκαίρι».
Σχολικές Επιτροπές
Ο κ. Σ. Φιορεντίνος, αναφορικά με την κατάργηση των σχολικών επιτροπών είπε τα εξής: «Με την κατάργηση των σχολικών επιτροπών έχουν δημιουργηθεί πάρα πολλά προβλήματα στα σχολεία. Ο Δήμος θα έπρεπε να έχει μια επικοινωνία με εμάς ώστε μετά την κατάργηση των σχολικών επιτροπών να δει αν μπορεί να τα αναλάβει τα σχολεία του νησιού ή όχι.
Ως Μουσικό Σχολείο δεν έχουμε λάβει καμία πάγια πίστωση ακόμα αλλά και αυτά τα χρήματα να λάβουμε πάλι τα σχολεία θα πάνε κατά διάλυση!
Όταν ένα σχολείο έπαιρνε μια επιχορήγηση 14.000 ευρώ δεν δίνει αυτά τα χρήματα στα αναλώσιμα είδη αλλά πρέπει ο Διευθυντής να έχει κάποια χρήματα στην άκρη ώστε να φτιάξει ότι επικίνδυνο υπάρχει μέσα από αυτά.
Εμείς συντηρούσαμε τα σχολεία σε ότι μικροζημιές υπήρχαν. Έτσι, είχαμε κάποια χρήματα για να φτιάχνουμε κάποια πράγματα μέσα στο σχολείο. Από εδώ και πέρα θα δυσκολευτούμε πάρα πολύ.
Από την στιγμή, που έχουμε έναν Δήμο όπου του λείπει το εξειδικευμένο προσωπικό, δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε αυτές τις απαιτήσεις. Από την μια μεριά υπάρχει μια σχετική κατανόηση αλλά από την άλλη μεριά θα έπρεπε να γίνει σαφέστατο στην κεντρική εξουσία ότι αδυνατεί ο Δήμος για αυτούς τους λόγους…
Σήμερα είναι 5 Νοέμβριου και έχουμε σοβαρά προβλήματα. Δεν μπορούμε να ασχολούμαστε ούτε με το χαρτί αλλά ούτε και να παίρνουμε τηλέφωνα για να τοποθετηθεί μια πόρτα σε μια αίθουσα γιατί τα παιδιά κρυώνουν!
Ακόμα δεν έχει γίνει συντήρηση των κλιματιστικών και εμείς θα πρέπει να τα ανάψουμε τις επόμενες μέρες. Υπάρχουν και κλιματιστικά που θέλουν επισκευή αλλά δεν έχει γίνει τίποτα και σε αυτά».
Υγειονομικός έλεγχος
Ο κ. Σπύρος Φιορεντίνος ανέφερε τι ακριβώς προβλήματα αναφέρουν τα έγγραφα που στέλνει στον Δήμο το τελευταίο χρονικό διάστημα: «Το πιο πρόσφατο χαρτί που έχουμε στείλει στον Δήμο είναι στις 17/09/2024, το οποίο αναφέρει ότι πρέπει να γίνει προσθήκη κουτιών στους ηλεκτρολογικούς πίνακες. Πριν ένα μήνα είχε έρθει ένας εργολάβος στο σχολείο μας όπου θα έφτιαχνε και τα κουτιά αλλά και μια πόρτα στην Β ‘ Λυκείου όπου είναι ξηλωμένη γιατί έχουν χαλάσει οι πύροι και η κλειδαριά. Μέσα στην αίθουσα υπάρχουν διαδραστικοί πίνακες, τηλεοράσεις και αλλά πράγματα αξίας και είναι από τις 27/06 ανοιχτή!
Ζητήσαμε αντικατάσταση των ντεπόζιτων νερού γιατί το σχολείο κάθε τόσο ξεμένει από νερό. Πέρα από αυτό είχαμε ζητήσει να γίνει καθαρισμός των ντεπόζιτων όπου δεν έχει γίνει. Ήρθε το υγειονομικό και μας έκανε έλεγχο όπου το πόρισμα του ήταν ότι πρέπει να καθαριστούν τα ντεπόζιτα και τα νερά. Στείλαμε έγγραφο μετά τον έλεγχο του υγειονομικού στον Δήμο αλλά δεν ήρθε κανείς να τα καθαρίσει».
Η κατάσταση αυτή καθιστά επιτακτική την άμεση παρέμβαση της πολιτείας για την ασφάλεια των μαθητών και την αποκατάσταση των προβλημάτων. Το Μουσικό Σχολείο δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί υπό τέτοιες επικίνδυνες συνθήκες, καθώς ο κίνδυνος για ατύχημα είναι υπαρκτός και οι ευθύνες θα βαρύνουν όσους αδιαφορούν.
ΦΩΤΟ: FACEBOOK Μουσικό Σχολείο Ζακύνθου
ΟΛΓΑ ΓΚΟΥΣΚΟΥ