Η υποψήφια Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αναστασία Θεοδόση Κοντού μίλησε στην εφημερίδα ΕΡΜΗΣ με αφορμή την τραγωδία των ημερών και το ναυάγιο που κόστισε τη ζωή σε εκατοντάδες μετανάστες, επισημαίνοντας ότι απαιτείται αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου ώστε να δίνεται η δυνατότητα παρέμβασης της Ελλάδας και όποιας άλλης χώρας, όταν υπάρχει κίνδυνος απώλειας ανθρωπίνων ζωών.
«Η επικαιρότητα μας ξεπερνά και όποια πρόθεση χαλάρωσης κι αν υπήρχε, κανένας συμπολίτης μας δεν μένει αδιάφορος μπροστά στα τραγικά περιστατικά των προηγούμενων ημερών.
Ακόμα κι αν λόγω τουριστικής περιόδου είναι περιορισμένος ο ελεύθερος χρόνος, δεν μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι σε όσα τραγικά συμβαίνουν. Δυστυχώς είχαμε κι άλλο τραγικό περιστατικό που έχει στοιχίσει τη ζωή εκατοντάδων συνανθρώπων μας που αναγκάστηκαν να φύγουν από τις χώρες τους λόγω σοβαρών ζητημάτων. Σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση, αλλά υπάρχουν κι άλλα σοβαρά ζητήματα» ανέφερε η κ. Θεοδόση.
Δίνοντας έμφαση στα νομικά ζητήματα που μπορούν να δώσουν διέξοδο για τη διάσωση ανθρώπων, ειδικά τώρα που βρισκόμαστε σε φάση αύξησης των προσφυγικών ροών, η κ. Αναστασία Θεοδόση είπε: «Νομικά υπάρχει διάκριση μεταξύ μεταναστών και προσφύγων. Στους πρόσφυγες αναγνωρίζεται ένα καθεστώς διεθνούς προστασίας γιατί είναι άνθρωποι που αναγκαστικά εκτοπίζονται από τα σπίτια τους, ή υπάρχει σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Οι μετανάστες δεν έχουν τη διεθνή προστασία που έχουν οι πρόσφυγες.
Πρέπει να διευρύνουμε την έννοια του πρόσφυγα για να συμπεριληφθούν περισσότερες ομάδες συνανθρώπων μας. Τα επόμενα χρόνια θα δούμε (και σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν οι παγκόσμιοι οργανισμοί) να αυξάνονται τα προσφυγικά ρεύματα και για λόγους που δεν θα πήγαινε το μυαλό μας, όπως η έλλειψη τροφής και νερού, η κλιματική αλλαγή και τα πλημμυρικά φαινόμενα».
Εμμένοντας στην άποψη για αλλαγή του νόμου, η κ. Θεοδόση δήλωσε: «Τίθεται θέμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης όσο δεν αλλάζουμε το νομοθετικό πλαίσιο που θα μας επέτρεπε να επέμβουμε ακόμα και στα διεθνή ύδατα, αν υπάρχει και μάλιστα εξόφθαλμα θέμα προστασίας της ανθρώπινης ζωής. Μία τέτοια περίπτωση ήταν και αυτή του μη αξιόπλοου αλιευτικού σκάφους που ήταν γεμάτο με πολλούς ανθρώπους, ενώ υπήρξαν μαρτυρίες ότι στα αμπάρια ήταν κλειδωμένα παιδιά και γυναίκες. Αυτές είναι τραγικές καταστάσεις. Ο νόμος πρέπει να δίνει τη δυνατότητα στις χώρες που έχουν την υποχρέωση έρευνας και διάσωσης να μπορούν να παρεμβαίνουν πριν γίνει το ατύχημα. Το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο, διεθνές και ευρωπαϊκό, δεν δίνει αυτή τη δυνατότητα. Το Λιμενικό έχει κάθε εξουσία να παρέμβει αν συμβεί κάτι στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Όμως δεν έχει τη δυνατότητα παρέμβασης στα διεθνή ύδατα γι’ αυτό λέμε ότι χρειάζεται αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου. Υπάρχει περίπτωση αυτά τα πλοία να είναι ακόμα και ακυβέρνητα, να τα έχουν εγκαταλείψει οι διακινητές αφήνοντας τους ανθρώπους μόνους τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται παρέμβαση η οποία για να γίνει απαιτεί αλλαγή του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου κι έτσι θα έχουμε τη διάσωση των ανθρώπων. Όμως το ενδιαφέρον των κρατών είναι πρόσκαιρο!»
Τέλος η υποψήφια Βουλευτής είπε: «Η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου είναι πάγιο αίτημα του ΠΑΣΟΚ κι εγώ θεωρώ πως είναι επιβεβλημένη».