Ένα χρόνο μετά το σφοδρότατο πέρασμα του ΙΑΝΟΥ και από το νησί μας, οι επιστήμονες συνεχίζουν να μελετούν το φαινόμενο καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για τον πιο ισχυρό τυφώνα που έχει καταγραφεί στην περιοχή της Μεσογείου μέχρι τώρα.
Πρόσφατα η επιστημονική ομάδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr δημοσίευσε στο περιοδικό της Αμερικανικής Μετεωρολογικής Εταιρείας “Bulletin of the American Meteorological Society (BAMS)” επίγειες και δορυφορικές παρατηρήσεις του Μεσογειακού Κυκλώνα (Medicane) “Ιανός” που έπληξε τη χώρα μας τον Σεπτέμβριο του 2020 και αυτό που αξίζει να τονιστεί είναι πως η ομάδα του Αστεροσκοπείου Αθηνών συνεργάστηκε με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και τον καθηγητή Α. Καλημέρη, που συμμετείχε στην συγγραφή του επιστημονικού άρθρου, μαζί με τους επικεφαλής της ομάδας Κ. Λαγουβάρδο και Κ. Κοτρώνη και τους Α. Καραγιαννίδη, Σ. Ντάφη,
«Η μελέτη έγινε εντατικά τον προηγούμενο χρόνο. Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο έχει κατασκευάσει εγκαταστήσει από το 2014 ένα σημαντικό δίκτυο επίγειων μετεωρολογικών σταθμών υψηλής τεχνολογίας και ανάλυσης, το οποίο είχε την κορυφαία στιγμή του όταν κατέγραψε τα φαινόμενα που έφερε ο Ιανός περνώντας από την Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο. Ήταν μια μοναδική ευκαιρία να έχουμε μοναδικά επίγεια δεδομένα για τον τρόπο που ο Ιανός πέρασε πάνω από τα Ιόνια» σημείωσε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Ερμή ο καθηγητής κ. Καλημέρης.
Το άρθρο καταγράφει τον τρόπο που ο Ιανός ξεκίνησε να αναπτύσσεται στις 15 Σεπτεμβρίου 2020 στον Κόλπο της Σύρτης και αφού διένυσε περίπου 1900 km περνώντας πάνω από τα Επτάνησα στις 17-18/09/2020, έφτασε εξασθενημένος στις ακτές της Αιγύπτου στις 21/09/2020 Σε συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο που λειτουργεί τοπικό δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών σε περιοχές που έπληξε ο Ιανός στα Επτάνησα, αναλύθηκαν δεδομένα ταχύτητας ανέμου με μέγιστες τιμές στα 159 km/h και ριπές στα 195 km/h στην Κεφαλονιά τα ξημερώματα της Παρασκευής 18 Σεπτεμβρίου 2020. Εντυπωσιακά ήταν και τα ημερήσια ύψη βροχής στην Κεφαλονιά που έφτασαν τα 644.7 mm σε διάστημα μικρότερο των 24 ωρών (769 mm σε 48 ώρες) και είχαν ως αποτέλεσμα σοβαρές κατολισθήσεις και υπερχείλιση χειμάρρων στο νησί. Καταστροφικές όμως ήταν επίσης οι πλημμύρες στη Θεσσαλία που καταγράφηκαν από το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr με 317 mm μέγιστο ύψος βροχής στο Περτούλι.