Η 1η Σεπτεμβρίου ήταν ημερομηνία ανάληψης καθηκόντων από το νέο Πρυτανικό Σχήμα του Ιονίου Πανεπιστημίου που αναδείχθηκε από τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου και άμεση προτεραιότητα αποτελεί αφενός η υλοποίηση του σχεδιασμού για την εξωστρέφεια, την ανάπτυξη και την εξέλιξη του Ιδρύματος, αφετέρου η έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς σε συνθήκες κορονοϊού που έχει προκαλέσει προβληματισμό σε καθηγητές και φοιτητές.
Ο νέος Πρύτανης του Πανεπιστημίου Α. Φλώρος, αναφέρθηκε στην νέα περίοδο που ξεκινά για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, κάνοντας ειδική αναφορά στο Τμήμα Περιβάλλοντος Ζακύνθου: Αναγνωρίζοντας πως η πολύ χαμηλή βάση εισαγωγής είναι ένα στοιχείο που προκαλεί προβληματισμό, ανέδειξε παράγοντες που έπαιξαν ρόλο στη μείωση αυτή και είχαν να κάνουν γενικότερα με το βαθμό που τα πολυνησιωτικά πανεπιστήμια προσέλκυσαν νέους φοιτητές, αλλά και το σοβαρό ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων του Τμήματος, στο οποίο η νέα πρυτανική αρχή θα δώσει ειδική βαρύτητα.
«Βρισκόμαστε στην απαρχή μιας νέας ακαδημαϊκής χρονιάς με ιδιαίτερες απαιτήσεις, αλλά και προοπτικές. Αξιοποιώντας τις δυνατότητες του συνόλου των μελών της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε ένα σχέδιο δράσης με αναπτυξιακό και καινοτόμο χαρακτήρα, προσανατολισμένο στην εξωστρέφεια, στην ενίσχυση της ποιότητας των σπουδών και της έρευνας και στη βελτίωση της ακαδημαϊκής καθημερινότητας. Ένα σχέδιο, το οποίο διαμορφώθηκε μέσα από εκτενή διαλογική διαδικασία με την Ακαδημαϊκή Κοινότητα του Πανεπιστημίου μας, θέτοντας στο επίκεντρο της δράσης τη θέσπιση διαδικασιών σε εκπαιδευτικό, ερευνητικό και διοικητικό επίπεδο. Παράλληλα, εστιάζουμε στην καλλιέργεια μιας νέας κουλτούρας, με βασικά στοιχεία της, τη διαφάνεια, την αξιοκρατία, τη συνεργατικότητα και τη χωρίς αποκλεισμούς συμμετοχή» αναφέρει στο μήνυμα του ο νέος Πρύτανης και μιλώντας στον -Ε- στάθηκε ιδιαίτερα στις προκλήσεις της λειτουργίας του ιδρύματος εν μέσω μιας πανδημίας, που δυσχεραίνει την ακαδημαϊκή λειτουργία.
Οι φοιτητές αναμένεται να ξεκινήσουν τα μαθήματα τους αρχές Οκτωβρίου, οι εγγραφές τους εφέτος θα γίνουν ηλεκτρονικά, ενώ οι διαλέξεις των μαθημάτων θα πρέπει να γίνονται σε κοινό με μέγιστο αριθμό 50 ατόμων, εγγεγραμμένων ανά μάθημα. Σε περίπτωση που ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος, τα μαθήματα θα γίνονται εξ αποστάσεως. Στα εργαστηριακά μαθήματα, που δεν μπορούν να γίνουν εξ αποστάσεως, ο αριθμός αυτός μειώνεται σε 30. Τόσο από τους καθηγητές όσο και από τους φοιτητές είναι υποχρεωτική.
«Αυτό που το Πανεπιστήμιο θα πρέπει να εξετάσει είναι η προσαρμογή των μέτρων που έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Παιδείας, στη δική του πραγματικότητα. Πρέπει να εξετάσουμε τις δυνατότητες των δικών μας χώρων, καθώς η δια ζώσης παρακολούθηση απαιτεί και την τήρηση συγκεκριμένων αποστάσεων μεταξύ των φοιτητών» ανέφερε ο κ. Φλώρος σημειώνοντας πως αναμένεται και ο καταμερισμός των 2.000 θέσεων καθηγητών που εξήγγειλε το Υπουργείο Παιδείας ως προσλήψεις για τα εργαστηριακά μαθήματα.
«Στη Ζάκυνθο είχαμε την μεγαλύτερη πτώση βάσεων που καταγράφεται στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το μήνυμα αυτό είναι ανησυχητικό. Πρέπει να δούμε θέματα που σχετίζονται όχι τόσο με την ποιότητα των σπουδών που είναι υψηλή, αλλά με την ανάγκη αυτή η ποιότητα να προβληθεί σε εθνικό επίπεδο και αυτός είναι ένας από τους στόχους μας» ανέφερε, συμπληρώνοντας πως η βάση εισαγωγής δεν είναι το μοναδικό στοιχείο ποιοτικής αξιολόγησης ενός ιδρύματος.
Ο κ. Φλώρος ανέφερε ακόμη πως φέτος όλα τα πολυνησιωτικά πανεπιστήμια κατέγραψαν πτώση των μορίων εισαγωγής, καθώς λόγω πανδημίας πολλοί υποψήφιοι απέφυγαν τα ιδρύματα των νησιών υπό το φόβο να «αποκλειστούν» εκεί σε περίπτωση νέου lock down και έξαρσης της πανδημίας.
«Δεν παραγνωρίζω πως πρέπει να πάρουμε διαρθρωτικά μέτρα, αλλά πρέπει να λάβουμε όλες τις παραμέτρους υπόψη» ανέφερε ο Πρύτανης, συμπληρώνοντας πως δυσμενώς για το Τμήμα λειτούργησε και το γεγονός ότι μετά την συγχώνευση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο , «καταργήθηκε» η ισοδυναμία με το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου και προκάλεσε ανησυχία σε σχέση με τα επαγγελματικά δικαιώματα.
Τα παραπάνω ζητήματα απασχολούν την νέα πρυτανική αρχή που θα εργαστεί για την αντιμετώπιση τους, παράλληλα με ζητήματα που αφορούν και τη δημιουργία φοιτητικής εστίας.