Με το αίσθημα του φόβου ζουν οι κάτοικοι σε πολλά χωριά του νησιού. Το ξέσπασμα μιας πυρκαγιάς είναι πλέον ένα σύνηθες φαινόμενο. Αυτές οι μέρες έχουν αρκετά υψηλό δείκτη επικινδυνότητα για φωτιά στην Ζάκυνθο. Έτσι, η υπηρεσία της Πολιτικής Προστασίας έπραξε ανάλογα και απαγόρευσε την είσοδο στα πιο επικίνδυνα σημεία του νησιού που είναι τα δάση.
Σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο βρίσκεται για άλλη μια φορά η Πυροσβεστική υπηρεσία, με κλιμάκια που κινούνται σε διάφορα χωριά. Επίσης και το Δασαρχείο συνεχίζει τους ελέγχους αλλά και η Πολιτική Προστασία.
Πηγαδάκια
Ο κ. Διονύσης Βερτζάγιας, πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Πηγαδακίων δήλωσε στον -Ε- τα επικίνδυνα σημεία του χωριού του αλλά και την έκανε αναφορά και στους δασικούς δρόμους:
“Οι απαγορεύσεις της Πολιτικής Προστασίας ισχύουν και για το χωριό μου. Κλιμάκιο δεν έρχεται για έλεγχο αλλά κάνει κάποιες βόλτες η Πυροσβεστική. Στον κεντρικό δρόμο περνάνε αλλά στον επάνω δρόμο της Ρίζας δεν έρχονται που εκεί είναι επικίνδυνα. Όλο το βουνό είναι επικίνδυνο. Το 90% των αγροτεμαχίων είναι καθαρισμένα.
Υπάρχει, όμως, μεγάλο πρόβλημα με το νερό στην περιοχή μου. Σε περίπτωση μιας πυρκαγιάς δεν έχουμε νερό ώστε να παρέμβουμε. Η κατάσταση του δικτύου είναι χάλια.
Υπάρχει θέμα και με τους ακαθάριστους δρόμους του βουνού. Δεν έχουμε βρει ανταπόκριση πουθενά. Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι αν δεν επέμβουν οι αρμόδιοι. Φυσικά, έχω επικοινωνήσει με την Πυροσβεστική αλλά και τον Δήμο και τους έχω πει ότι θέλουν καθάρισμα οι δρόμοι και κόψιμο τα κλαδιά αλλά δεν έλαβα απάντηση΄΄.
Βασιλικός
Ο κ. Πέτρος Γιαννούλης, πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Βασιλικού αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στο χωριό μετά τις απαγορεύσεις και είπε τα εξής:
“Στην περιοχή της Δάφνης βρέθηκε ένα τρόπος και ανοίχτηκε δρόμος διαφυγής. Ο Σκοπός είναι σε μια υψηλή επικινδυνότητα αυτές τις μέρες. Στον Βασιλικό υπάρχουν τα βασικά σημεία που είναι επικίνδυνα αλλά και τα δασικά όπου είναι καθαρισμένα.
Το μεγάλο κομμάτι του Βασιλικού που είναι ιδιόκτητο είναι καθαρισμένη η περιμετρική του ζώνη. Επιπλέον, ελέγχεται από τους φύλακες που τους έχει βάλει ο ιδιοκτήτης του κτήματος.
Γενικότερα, υπάρχει κλιμάκιο που είναι όλη μέρα εδώ. Το έχει αποστείλει η Πυροσβεστική. Εγώ θεωρώ ότι ότι έχει τύχει μέχρι στιγμής στον Βασιλικό σε θέμα φωτιάς είναι από λάθος”.
Αναφωνήτρια
Ο κ. Σταμάτης Τσουκαλάς, πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας της Αναφωνήτριας μιλησε στον -Ε- για την ένσταση του σχετικά με την κήρυξη ως απαγορευμένη περιοχή το Porto vromi:
“Η Αναφωνήτρια βρίσκεται μέσα στις περιοχές με τις απαγορεύσεις. Επίσης είναι και το Πόρτο Βρώμη της Αναφωνήτριας. Θεωρούμε απαράδεκτο ότι κλείνει αυτό το σημείο διότι υπάρχει έξοδος διαφυγής μέσω θαλάσσης. Ο δρόμος προς το Στόμιο είναι επικίνδυνος γιατί είναι αδιέξοδος και καλώς κάνει που κλείνει.
Έχουμε επικοινωνήσει με την Πολιτική Προστασία αλλά και τους αρμοδίους. Έχουμε ζητήσει να γίνει ένας δρόμος διαφυγής όπου θα ένωση το Πόρτο Βρώμη των Μαριών με το Πόρτο Βρώμη της Αναφωνήτριας, ώστε να λυθεί το πρόβλημα και από τα 2 λιμάνια που κλείσανε σήμερα εξαιτίας της επικινδυνότητας.
Οι δρόμοι που υπάρχουν είναι οι δασικοί αλλά και οι αγροτικοί που θέλουν καθάρισμα. Έχω επικοινωνήσει και με την Πυροσβεστική αλλά και με το αρμόδιο τμήμα του Δήμου ώστε να καθαριστούν αυτοί οι δρόμοι. Ο Δήμος δεν τους έχει καθαρίσει ακόμα αλλά γίνονται προσπάθειες. Βέβαια, δεν είναι αυτό το αποτέλεσμα που θα θέλαμε. Η προσπάθεια γίνεται αλλά χωρίς το επιθυμητό αποτέλεσμα΄΄.