Η ακρίβεια έχει πια γίνει μέρος της καθημερινότητας των πολιτών και επηρεάζει κάθε προϊόν που υπάρχει στην αγορά. Οι τιμές ανεβαίνουν συνεχώς, και οι καταναλωτές δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους.
Ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση έχει σημειωθεί και στα ψάρια. Κάθε είδος παρουσιάζει πλέον διαφορετική τιμή, με ξεχωριστές αυξήσεις που κάνουν την αγορά πιο δύσκολη για όλες τις οικογένειες.
Πρέπει να σημειωθεί, ότι στη Ζάκυνθο υπάρχουν και ελλείψεις αλιευτικών προϊόντων. Η μειωμένη παραγωγή, οι δύσκολες καιρικές συνθήκες και το αυξημένο κόστος καυσίμων για τους ψαράδες έχουν οδηγήσει σε λιγότερη ποσότητα ψαριών στα ιχθυοπωλεία του νησιού. Έτσι, οι τιμές ανεβαίνουν ακόμα περισσότερο, κάνοντας την κατάσταση πιο δύσκολη.
Η ακρίβεια
Ο κ. Διονύσης Βρυώνης, ιδιοκτήτης Ιχθυοπωλείου στην Ζάκυνθο, δήλωσε στον –Ε- αναφορικά με την ακρίβεια που υπάρχει σε όλα τα προϊόντα:

«Είναι δύσκολο τα νοικοκυριά να τα βγάλουν πέρα και ιδιαίτερα οι μισθωτοί αυτή την εποχή. Έχουν αυξηθεί όλα στην καθημερινότητά μας. Επίσης και οι μισθοί έχουν αυξηθεί λίγο. Εξαιτίας όλων αυτών αντιμετωπίζουν μια δυσκολία και οι επιχειρήσεις και έτσι έχουν μικρότερα κέρδη. Άρα, είναι δύσκολα τα πράγματα και για τους μισθωτούς αλλά και για τους επιχειρηματίες».
Τα ψάρια
Ο κ. Δ. Βρυώνης αναφέρθηκε στην αύξηση στις τιμές των ψαριών στη Ζάκυνθο το τελευταίο χρονικό διάστημα:
«Υπάρχει αύξηση περίπου 20% στις τιμές των ψαριών. Μπορεί η αύξηση να φτάσει έως και τα 40%, ανάλογα με τα αλιεύματα. Αυτές οι τιμές οφείλονται κυρίως στην έλλειψη αλιευμάτων στην Ζάκυνθο. Αυτές οι αυξήσεις που υπάρχουν σήμερα είναι σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια στο νησί μας.
Οι ψαράδες με ενημερώνουν ότι τα αλιεύματα είναι κάθε φορά και λιγότερα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ‘’ανεβαίνει’’ η τιμή τους. Η τιμή δεν αυξάνεται από την ζήτηση διότι την συγκεκριμένη περίοδο είναι μειωμένη».
Η κινητικότητα
Ο κ. Δ. Βρυώνης απάντησε στον –Ε- σχετικά με την κίνηση του κόσμου και την αγοραστική δύναμη:
«Όλα τα καλοκαίρια πηγαίνουν όλο και καλύτερα στον κλάδο μας λόγω του τουρισμού. Όμως, οι χειμώνες δεν πάνε και τόσο καλά. Βέβαια, είναι και θέμα κουλτούρας όλο αυτό. Για παράδειγμα, οι παλιότερες γενιές είχαν πιο πολύ στην διατροφή τους το ψάρι. Τώρα, οι νέες γενιές τρώνε μόνο τσιπούρες, σαρδέλες και Σολωμό.
Οι ελλείψεις είναι σε όλα τα αλιεύματα. Το μεγάλο πρόβλημα εμφανίζεται περισσότερο στα πιο ‘’κοινά’’ ψάρια. Έτσι, μπορεί να φτάσει και 50% με 100% πάνω οι τιμές τους.
Οι πολίτες μας κάνουν παράπονα για τις τιμές. Επίσης βλέπουμε να μειώνουν οι πελάτες τις ποσότητες αλλά και τις αγορές τους. Δυστυχώς, αυτό δεν μειώνει την τιμή γιατί υπάρχει τεράστια έλλειψη στα ψάρια».
ΟΛΓΑ ΓΚΟΥΣΚΟΥ