Με αργούς ρυθμούς αυξάνεται η τιμή του ελαιολάδου στο νησί μας, καθώς, τους μήνες που πέρασαν είχαμε κλυδωνισμούς από ανίχνευση αναγορευμένων φυτοφάρμακων, που εντοπίστηκαν σε ποσότητες που εξάγαμε εκτός Ελλάδος.
Το αποτέλεσμα ήταν να επιστραφεί το ελαιόλαδο στη Ζάκυνθο με το χαρακτηρισμό “ακατάλληλο” και φυσικά να μειωθεί η τιμή του μαζί με ότι αυτό συνεπάγεται για τη δυσφήμιση που υπέστη.
Ο κ. Νίκος Σούλης, ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου στην Ζάκυνθο δήλωσε στον -Ε- σχετικά με την τιμή του ελαιολάδου:

«Είναι μια περίοδος που η τιμή ανεβαίνει γιατί το προηγούμενο διάστημα η τιμή ήταν στα 6,20 € το κιλό και τώρα είναι στα 7,20 ευρώ. Το πιο σημαντικό είναι η ποιότητα του λαδιού. Η τιμή θα εξαρτηθεί από την γενική παραγωγή της Ισπανίας αλλά και των άλλων χωρών διότι μιλάμε για μια παγκόσμια παραγωγή. Αυτό που πρέπει να κοιτάξουμε εμείς οι Ζακυνθινοί είναι η ποιότητα του λαδιού».
ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΑ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ
Ο κ. Σούλης, ο οποίος διετέλεσε για πολλά χρόνια Πρόεδρος στο Σύλλογο των ελαιοτριβέων, αναφέρθηκε στην χρήση των απαγορευμένων φυτοφαρμάκων στην Ζάκυνθο και είπε τα εξής: «Η χρήση των απαγορευμένων φυτοφαρμάκων από τους αγρότες πρέπει να σταματήσει. Τον προηγούμενο χρονικό διάστημα η κατάσταση ήταν δραματική. Δημιούργησαν μεγάλο πρόβλημα στην ποιότητα του λαδιού. Ολόκληρα βυτία με ελαιόλαδο χαρακτηρίστηκαν ΄΄άχρηστα΄΄. Οι έμποροι θα διαφοροποιήσουν τον τρόπο που αγοράζουν».
Η ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ
Αναφορικά με την δολωματική δακοκτονία ο κ. Νίκος Σούλης είπε:
«Εγώ προσωπικά θεωρώ ότι πρέπει να γίνει ολική δολωματική δακοκτονία. Το κράτος μαζί με την διοίκηση να αναλάβουν αυτόν τον τομέα. Εγώ προτείνω να γίνει δολωματική δακοκτονία σε όλη την Ζάκυνθο διότι είμαστε ένα νησί που δεν επηρεαζόμαστε από τους ΄΄γείτονες΄΄. Ο δάκος δεν μπορεί να πετάξει από τη Πελοπόννησο μέχρι την Ζάκυνθο».
Ο ΚΑΡΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΚΑΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Ο Ν. Σούλης απάντησε σχετικά με την καρποδεσία στα ελαιόδεντρα αλλά και για την αναμενόμενη συγκομιδή της ελιάς φέτος: «Ο καρπός είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Έχουμε μια παραγωγική ποσότητα για φέτος. Πιστεύω ότι θα τα πάμε πολύ καλά. Πρέπει όμως να προσέξουμε την ποιότητα του λαδιού μας».
ΟΛΓΑ ΓΚΟΥΣΚΟΥ