Το σοβαρό πρόβλημα της διάβρωσης των πανέμορφων ακτών της περιοχής απασχολεί έντονα το τοπικό συμβούλιο Βασιλικού και ενώ βρισκόμαστε προς την εκπνοή μιας ακόμη τουριστικής περιόδου οι εκπρόσωποι της κοινότητας αποφάσισαν να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να απευθυνθούν σε ειδικούς επιστήμονες: Στο νησί μας βρέθηκε ο Καθηγητής Παράκτιας Μηχανικής και Τεχνικών Προστασίας των Ακτών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Θεοφάνης Καραμπάς που μαζί με τον Πρόεδρο της κοινότητας Βασιλικού Πέτρο Γιαννούλη πραγματοποίησαν αυτοψίες στις περισσότερες από τις παραλίες της περιοχής, όπου παρουσιάζεται έντονο το φαινόμενο της διάβρωσης. Ιόνιο, Γεράκας, Μπανάνα, Πόρτο Ρώμα, ήταν μεταξύ των ακτών που επισκέφτηκαν, ενώ χθες το μεσημέρι έγινε συνάντηση την Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου Κατερίνα Μοθωναίου.
Θυμίζουμε πως ανάλογες πρωτοβουλίες είχαν υπάρξει και σε άλλες ακτές του νησιού με την επίσκεψη της μηχανικού κ. Μ.Φράγκου σε διάφορα σημεία της Ζακύνθου κατά τη διάρκεια του χειμώνα και η ανησυχία που υπάρχει από κατοίκους και επιχειρηματίες τουριστικών περιοχών επιβεβαιώνει πως το πρόβλημα τελευταία έχει οξυνθεί ιδιαίτερα.
Μιλώντας στην εφημερίδα μας, ο Καθηγητής Παράκτιας Μηχανικής και Τεχνικών Προστασίας των Ακτών σχολίασε πως το πρόβλημα στις ακτές του Βασιλικού δεν προέρχεται από ανθρώπινη παρέμβαση και πως υπάρχουν τρόποι με ήπια έργα να αποκατασταθεί η ισορροπία. Οι λύσεις που μπορούν να δοθούν είναι υψηλού κόστους, αλλά ο κ. Καραμπάς σημείωσε πως υπάρχουν χρηματοδοτικά προγράμματα που μπορούν να αξιοποιηθούν .
«Η επίσκεψη αφορούσε την εκτίμηση της κατάστασης σε κάποιες ακτές στο Βασιλικό, όπου διαπιστώθηκε πολύ μεγάλη διάβρωση δηλαδή υποχώρηση της ακτής και μείωση του πλάτους της παραλίας. Προσπαθήσαμε να εντοπίσουμε με μια πρώτη αυτοψία τις συνθήκες της διάβρωσης και από ότι φαίνεται η βασική αιτία είναι η μεταφορά της άμμου προς τα ανοιχτά. Αυτό οφείλεται σε μεγάλου ύψους κυματισμούς που υπήρξαν εδώ και μια δεκαετία και μάλιστα ύψους μεγαλύτερου από αυτό που συνήθως υπάρχει» τόνισε ο καθηγητής υπογραμμίζοντας πως η άμμος μεταφέρθηκε σε τέτοιο βάθος, όπου οι ήπιοι κυματισμοί που ακολούθησαν δεν μπόρεσαν να ξαναφέρουν.
«Η ισορροπία έχει διαταραχθεί με αποτέλεσμα τη διάβρωση των ακτών» σημείωσε και συμπλήρωσε πως από την πλευρά του προχώρησε σε προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος, μέσα από χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν μια που το πρόβλημα της διάβρωσης είναι μεγάλο και σε ευρωπαϊκό Επίπεδο και υπάρχουν κονδύλια που θα διατεθούν για την αποκατάσταση των προβλημάτων που προκάλεσε η κλιματική αλλαγή. Ο κ. Καραμπάς απέδωσε το πρόβλημα που έχει δημιουργεί κυρίως στις κλιματικές μεταβολές των τελευταίων ετών.
Ο καθηγητής μίλησε για δύσκολες και απαιτητικές κατασκευές που πρέπει να γίνουν μέσα στη θάλασσα, ωστόσο διευκρίνισε πως δε θα γίνουν έργα μεγάλης κλίμακας.