Την πιστή τήρηση των μέτρων για την αποφυγή της εξάπλωσης του κορονοϊού, αν και το νησί μας βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο επεσήμανε ο γιατρός παθολόγος Αναστάσιος Προβής, ο οποίος για την Β. Ελλάδα και την υπόλοιπη χώρα είπε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα.
«Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια πότε θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα καθώς είμαστε στο δεύτερο κύμα και τα πράγματα δεν εξελίσσονται έτσι όπως τα περιμέναμε, ενώ περιμένουμε και τρίτο κύμα. Ελπίζω να διαψευστούν αλλά πάμε προς την απαισιόδοξη πλευρά παρά προς την αισιόδοξη» ανέφερε ο κ. Προβής.
Για τη Ζάκυνθο ο κ. Προβής είπε: «είμαστε σε εξαιρετικά καλό επίπεδο, αν και δεν το περιμέναμε επειδή είμαστε τουριστικό μέρος. Ευτυχώς όμως πάμε πάρα πολύ καλά. Βέβαια εγώ ήμουν απαισιόδοξος ότι έγινε το lockdown και ήλθαν εδώ φοιτητές αλλά όπως φαίνεται είχαν την ευσυνειδησία και την υπευθυνότητα να μην κυκλοφορούν για να μην μεταδώσουν τον ιό. Η κατάσταση στη Ζάκυνθο είναι πολύ καλή όσον αφορά τον κορονοϊό αλλά λόγω της χρήσης μάσκας έχουμε μείωση σε όλες τις ιώσεις και το χειμώνα αυτό θα βοηθήσει για να μειωθεί η γρίπη και άλλες απλές ιογενείς λοιμώξεις που έχουμε αυτή την εποχή. Η μάσκα έγινε συνείδηση και μειώθηκαν οι αρνητές της. Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω από πού εκπορεύονται αυτά τα συνωμοσιολογικά, αν και πιστεύω πως αυτά πια έχουν τελειώσει. Τώρα το θέμα είναι να προσέξουν όλοι γιατί βλέπετε τί γίνεται στη Β. Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη. Εκεί ήταν εύκολες και οι μετακινήσεις».
Για το αποτέλεσμα των καιρικών φαινομένων ο κ. Προβής σημείωσε: «Στη Ζάκυνθο βοηθάει και το κλίμα που είναι ακόμα ζεστό και το επισημαίνω γιατί λίγο αργότερα αυτό δεν θα ισχύει. Οι ιώσεις θέλουν ψυχρό και υγρό κλίμα, αυτό τις ευνοεί. Να μην εφησυχάζουμε και να προσέχουμε όσο μπορούμε περισσότερο.
Τα βασικά είναι η χρήση μάσκας, το πλύσιμο των χεριών και η τήρηση των αποστάσεων, ο καλός αερισμός των χώρων και επιπλέον μπορούμε να λαμβάνουμε κάποιες βιταμίνες. Υπομονή μέχρι να έλθει το εμβόλιο. Προς το παρόν έχουμε αυτά τα όπλα και λόγω των εορτών να μην έχουμε μετακινήσεις».
Για τις νεαρές ηλικίες που πλήττονται ο κ. Προβής είπε ότι δεν έχει αλλάξει κάτι. «Το ποσοστό της θνησιμότητας είναι διαφορετικό στις διάφορες ηλικίες. Για πάνω από 80 ετών πλησιάζει το 1,5% και στους 100 ασθενείς θα καταλήξουν ο 1 με 1,5. Όμως στις μικρότερες ηλικίες ακόμα και μεταξύ 20 και 30 ετών, δεν είναι μηδενικό το ποσοστό θανάτων. Είναι μεν μικρό, αλλά όχι μηδενικό. Να μην μας εκπλήσσει λοιπόν το γεγονός ότι είναι ευάλωτες και άλλες ηλικιακές ομάδες».