Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Αλυκών Α. Ποταμίτης στον –Ε-
Τα ζητήματα που απασχολούν τους ξενοδόχους και εν γένει το χώρο του τουρισμού σχολίασε μιλώντας στον –Ε- ο Πρόεδρος του Συλλόγου ξενοδόχων Αλυκών Άκης Ποταμίτης, που έβαλε προτεραιότητες σε αυτά που χρειάζεται να αντιμετωπιστούν και ζήτησε πρωτοβουλίες και από την αυτοδιοίκηση.
Ειδικότερα ο κ. Ποταμίτης σημείωσε: «Οι ξενοδόχοι είμαστε σε συνεχή επαφή κάθε βράδυ διαδικτυακά και συζητάμε για να καταλήξουμε σε ορισμένα πράγματα που πρέπει να εστιάσουμε για να δούμε τι θα γίνει στο νησί μας. Τα θέματα είναι πολύ σοβαρά και πρώτο που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η υγειονομική ασφάλεια, που αφορά εμάς τους ίδιους, τους εργαζομένους μας και τους επισκέπτες, εάν προκύψουν. Το δεύτερο βήμα είναι να δούμε τις προϋποθέσεις για τις αερομεταφορές κάτι που δεν είναι μόνο για το νησί μας αλλά θα προκύψει από ευρωπαϊκή οδηγία και μέσα σε αυτά τα πλαίσια θα πρέπει να κινηθεί η οικονομία του τουρισμού.
Από τις εκτιμήσεις που υπάρχουν, η ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων διασυνοριακά μάλλον θα αργήσει και θα είναι προς τα τέλη Ιουλίου.
Και εκεί θα πρέπει να δούμε τους κανόνες με τους οποίους θα μετακινηθεί ο κόσμος γιατί αν ισχύσουν αυστηροί κανόνες τήρησης των αποστάσεων θα μπει το ερώτημα πως θα διαχειριστεί αυτή η περίπτωση οικονομικά. Αν ένα αεροπλάνο έχει 200 θέσεις και πρέπει να ταξιδέψουν 40 άτομα τα κόστη είναι υπερβολικά.
Το τρίτο και αν επαληθευτούν τα κακά σενάρια (σύμφωνα με επικοινωνία μου με τους ξενοδόχους των Αλυκών) δεν θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία. Υπάρχουν σοβαρές ακυρώσεις και οι μικρές εταιρείες που λειτουργούσαν συμπληρωματικά στις μεγάλες), έχουν χρεοκοπήσει. Είναι λοιπόν αδύνατο μία ξενοδοχειακή μονάδα που λειτουργεί για 3,5 μήνες να μπορέσει να κάνει τεράστια έξοδα με λίγους τουρίστες, είναι δηλαδή ασύμφορη η λειτουργία της».
Για το θέμα του τρόπου λειτουργίας τω τραπεζών που θα παίξουν καίριο ρόλο σε αυτή την κρίση που ξέσπασε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού κ. Ποταμίτης είπε:
«Πριν από τον κορονοϊό υπήρχε μεγάλος ανταγωνισμός στα κράτη της Μεσογείου και οι τιμές ήταν πολύ χαμηλές. Τότε λοιπόν τα κέρδη των επιχειρήσεων ήταν οριακά και φανταστείτε τι θα γίνει τώρα!
Τώρα σκεφτόμαστε τις οικονομικές συνέπειες και πως θα τις αντιμετωπίσουμε και αυτές αφορούν τις επιχειρήσεις μας που θα πρέπει να είναι σε θέση να επαναλειτουργήσουν όταν προκύψουν οι κατάλληλες συνθήκες και των εργαζομένων μας που θα υποστούν κι αυτοί συνέπειες.
Αναφέρομαι στο 2021 αλλά το μονοπάτι είναι δύσβατο και ανηφορικό μέχρι να φτάσουμε στην επόμενη χρονιά. Κάποιες επιχειρήσεις δεν θα προλάβουν να φτάσουν εκεί δεδομένου ότι υπάρχουν σοβαροί δανεισμοί και υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν την περίοδο της κανονικότητας.
Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι καμία επιχείρηση στο χώρο του τουρισμού (γιατί δεν είναι μόνο τα ξενοδοχεία) δεν γίνεται να έχουν υποστεί παύση λειτουργίας και το μόνο σύστημα που στην Ελλάδα θα λειτουργεί ανέγγιχτο να είναι το τραπεζικό. Δεν γίνεται να μην έχουν μηδενιστεί τα επιτόκια για τις επιχειρήσεις μας! Οι εξαγγελίες περί εγγυημένων δανείων είναι βίαιη μεταφορά της όποιας ρευστότητας ή εκποίησης παγίων στο τραπεζικό σύστημα.
Αυτό πρέπει να το δουν τα κόμματα και η κυβέρνηση γιατί θα υπάρξουν εξελίξεις. Επίσης η τοπική Αυτοδιοίκηση να αναλάβει τις ευθύνες της. Να μην μείνουμε με τα χόρτα, χωρίς μυοκτονία, απεντόμωση κλπ., επειδή κάποιες επιχειρήσεις θα είναι κλειστές. Επίσης οι επιχειρήσεις που θα μείνουν κλειστές δεν γίνεται να πληρώνουν ανταποδοτικά τέλη».
Ειδικότερα για τα θέματα των Αλυκών ο κ. Ποταμίτης είπε ότι η περιοχή είναι σε τραγική κατάσταση λόγω της εγκατάλειψης καθώς δεν υπάρχει αποχετευτικό δίκτυο. «Η περιφερειακή τάφρος δηλαδή τα Τηγάνια, το καλοκαίρι γεμίζει από λύματα και δίνουμε μεγάλο αγώνα μην φτάσουν στη θάλασσα. Υπάρχουν παράνομες συνδέσεις με το ποτάμι κλπ.
Επίσης με το συγκοινωνιακό δίκτυο δεν υπάρχει δρομολόγιο για να φτάσει κάποιος από το αεροδρόμιο μέχρι τις Αλυκές» συμπλήρωσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων της περιοχής.
Της Αγγελικής Ξενόφου