Η Ζάκυνθος αναμένει με ανυπομονησία την υλοποίηση ενός έργου-κλειδί για την περαιτέρω ανάπτυξή της όπου έχει να κάνει με την τοποθέτηση του νέου ραντάρ στην Ανδραβίδα. Το συγκεκριμένο έργο, το οποίο έχει εξαγγελθεί εδώ και καιρό, αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση στον τουρισμό, βελτιώνοντας τη λειτουργία του αεροδρομίου “Διονύσιος Σολωμός”. Παρόλο που το ραντάρ αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ενίσχυση των αφίξεων και την αύξηση της τουριστικής κίνησης, μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί καμία ουσιαστική πρόοδος ως προς την εγκατάστασή του.
Την ίδια στιγμή, τα μηνύματα από την τουριστική κίνηση για τη σεζόν του 2025 είναι άκρως ενθαρρυντικά. Με τη νέα τουριστική χρονιά να ξεκινά σε λίγους μήνες, οι ενδείξεις δείχνουν ότι η Ζάκυνθος διατηρεί τη θέση της στις πρώτες επιλογές των επισκεπτών. Οι κρατήσεις για τη θερινή περίοδο καταγράφουν ήδη αυξητικές τάσεις, ενώ οι επαγγελματίες του τουρισμού δηλώνουν αισιόδοξοι για μια ακόμη επιτυχημένη χρονιά.
Τουριστική σεζόν
Ο κ. Αντώνης Νικολουδάκης, Ξενοδόχος, δήλωσε στον –Ε- αναφορικά με τα μηνύματα που λαμβάνει για την νέα τουριστική σεζόν του 2025 και είπε τα εξής:
«Αυτή την στιγμή, τα μηνύματα που λαμβάνουμε είναι θετικά για την σεζόν. Οι προκρατήσεις είναι σε ένα πολύ καλό επίπεδο. Αυτός είναι ο βασικός δείκτης με τον οποίο υπολογίζουμε την καινούργια χρονιά αυτή την χρονική περίοδο. Συνήθως, μέχρι τον Φεβρουάριο ολοκληρώνεται ένα πολύ μεγάλο μέρος των προκρατήσεων της χρονιάς που θα ξεκινήσει. Έτσι, αυτό μπορεί να φτάσει το 50% των κρατήσεων της καλοκαιρινής σεζόν.
Τα σημάδια που έχουμε έως τώρα είναι αρκετά θετικά. Πιστεύουμε ότι θα είναι μια θετική χρονιά η φετινή. Προφανώς δεν μπορούμε να ξέρουμε τελείως για το πώς θα εξελιχτεί μέχρι να φτάσουμε στον Μάιο. Είμαστε αισιόδοξοι».
Τα προβλήματα
Ο κ. Α. Νικολουδάκης αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τουριστικός κόσμος ανά σεζόν στην Ζάκυνθο:
«Τα προβλήματα που έχουμε στην Ζάκυνθο δεν έχουν αλλάξει σε μεγάλο βαθμό. Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στο να λυθούν τα βασικά ζητήματα υποδομής, τα οποία είναι σε εξέλιξη. Για παράδειγμα, στον τομέα της καθαριότητας υπάρχει μια προσπάθεια ανάταξης από τον Δήμο. Υπάρχει ο χρόνος ώστε να προετοιμαστεί ο Δήμος μέσα στον χειμώνα για να μην έχουμε προβλήματα αυτή την χρονιά.
Το ζήτημα της ύδρευσης εξακολουθεί να είναι πολύ σημαντικό γιατί σε πάρα πολλά μέρη του νησιού υπάρχει έλλειψη νερού τόσο σε σπίτια όσο και στις επιχειρήσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να αναγκαζόμαστε να συμπληρώνουμε το νερό που μας λείπει, αγοράζοντας το από τους υδρομεταφορείς με μια μεγάλη οικονομική επιβάρυνση. Η περσινή χρονιά ήταν μια από τις πιο δύσκολες όσον αφορά την παροχή νερού.
Επίσης είναι πάρα πολύ παρήγορο ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια σοβαρή προσπάθεια συντήρησης του Ναυαγίου. Όταν ολοκληρωθεί αυτό το έργο, θα είναι μια τεράστια συμβολή στην ανάταξη του τουριστικού προϊόντος της Ζακύνθου».
Το Ραντάρ
Ο κ. Αντώνης Νικολουδάκης μίλησε στον –Ε- για το ραντάρ της Ανδραβίδας και την ‘’βοήθεια’’ του Ζάκυνθο:
«Είναι γνωστό ότι οι πτήσεις εδώ στην Ζάκυνθο ελέγχονται από το ραντάρ της Ανδραβίδας. Αυτό το ραντάρ τελεί υπό ανακατασκευή. Όταν θα τοποθετηθεί το καινούργιο ραντάρ τότε η Ζάκυνθος θα μπορεί να δέχεται πολύ περισσότερες πτήσεις από όσες δέχεται σήμερα. Αυτό είναι και αίτημα των Tour operators ολόκληρης της Ευρώπης. Με αυτό τον τρόπο θα έχουμε αύξηση των επισκεπτών στο νησί μας. Όμως, αυτή την στιγμή, πάρα τις κυβερνητικές ανακοινώσεις δεν βλέπουμε να γίνεται τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση.
Πιθανότατα και το 2025, τα πράγματα να παραμείνουν όπως είναι. Σίγουρα, θα πρέπει όσοι ασχολούνται με αυτό το θέμα να ενεργήσουν πιο δυναμικά γιατί το ανανεωμένο ραντάρ είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του νησιού. Ένα λειτουργικό αεροδρόμιο είναι η μεγάλη ‘’αρτηρία’’ μέσω της οποίας αναπτύσσεται ο Διεθνής τουρισμός.
Έχουμε την τύχη το αεροδρόμιο μας να βρίσκεται σε εξαιρετική λειτουργική κατάσταση. Η Fraport το αναβάθμισε και το έκανε να είναι ισάξιο με τα καλύτερα Ευρωπαϊκά αεροδρόμια. Τώρα, το κράτος πρέπει να φροντίσει ώστε το αεροδρόμιο να τροφοδοτείτε με περισσότερες πτήσεις.
Το προηγούμενο χρονικό διάστημα είχαμε μια συζήτηση με τον Αερολιμενάρχη της Ζακύνθου όπου εξετάζαμε το ενδεχόμενο να παραπέφτει η διαχείριση του ραντάρ στην Ζάκυνθο και στην Κεφαλονιά. Αν έπαιρνε την διαχείριση των πτήσεων ο πύργος ελέγχου της Ζακύνθου, αμέσως θα μπορούσε το νησί μας να διαχειρίζεται διπλάσιο αριθμό πτήσεων από όσο διαχειρίζεται σήμερα. Σύμφωνα με τον Αερολιμενάρχη κ. Κλάδη, αυτό είναι κάτι που είναι δυνατόν να συμβεί».