Κανένα νέο κρούσμα δεν καταγράφηκε στη Ζάκυνθο τις τελευταίες ημέρες, ενώ για τα 5 θετικά των τελευταίων 10 ημερών ο γιατρός Αθανάσιος Μάρκου και Πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων του Νοσοκομείου δήλωσε ότι δεν προκαλούν ανησυχία.
«Στη Ζάκυνθο η κατάσταση είναι καλή και από τα 4 περιστατικά των τελευταίων ημερών μόνο δύο μας απασχολούν από ιατρικής απόψεως και τα οποία νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο. Τα άλλα δύο είναι στο σπίτι τους καθώς τα άτομα ήταν ασυμπτωματικά, αλλά έπεσαν θύματα της υψηλής μεταδοτικότητας του ιού. Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.
Έχουμε πέντε περιστατικά το τελευταίο δεκαήμερο. Αν το δείτε μεμονωμένα για τη Ζάκυνθο, αλλά και συγκριτικά με άλλες περιοχές, δεν είναι ανησυχητικό.
Αν θα ανέβει ο αριθμός δεν το γνωρίζουμε γι’ αυτό λέμε να προσέξουμε» είπε ο κ. Μάρκου.
Ερωτηθείς για τη στάση των αρνητών του ιού ο κ. Μάρκου σημείωσε: «Δεν νομίζω πως υπάρχουν πλέον άτομα που ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει ο ιός. Εμείς οι γιατροί συνεχίζουμε μονότονα να δίνουμε τις ίδιες οδηγίες και συμβουλές για όσο διαρκεί αυτή η περίοδος ότι θα πρέπει να τηρούμε αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα, όπως αυτά προβλέπονται για τα μέτρα προστασίας, έναντι της πιθανότητας λοίμωξης και διασποράς του κορονοϊού. Αυτά που λέμε ισχύουν μέχρι κεραίας, ανεξάρτητα από τον αριθμό των κρουσμάτων.
Ο γιατρός είναι ο πρώτος που έρχεται σε επαφή, λόγω της δουλειάς του, από το πιθανό, μέχρι το ύποπτο και το επιβεβαιωμένο κρούσμα. Με λυπεί που ακούω επικριτικά σχόλια για τους γιατρούς αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Να γνωρίζετε πως ο πρώτος που στεναχωριέται για την πορεία της υγείας του ασθενούς, όταν δεν πηγαίνει καλά ο άρρωστος, είναι ο ίδιος ο γιατρός. Το λέω γιατί δεν είναι όλα εμπόριο. Η σχέση του γιατρού με τον ασθενή είναι ιερή και δεν επιδέχεται καμίας αμφισβήτησης».
Για τις οδηγίες από το Υπουργείο Υγείας και το ενδεχόμενο να δεχτούμε περιστατικά από άλλους νομούς ο κ. Μάρκου είπε: «Εγώ δεν γνωρίζω να υπάρχει έγγραφο από το Υπουργείο για να είμαστε σε ετοιμότητα για μεταφορά ασθενών στο νησί μας. Γνωρίζω ότι μας ζητήθηκε να εκπονήσουμε ένα πλάνο Β, σε περίπτωση που απαιτηθεί από τις ανάγκες της υγειονομικής κάλυψης των ασθενών να προβούμε σε επεκτάσεις της υφιστάμενης κορονοκλινικής ή άλλων χώρων για να προσφέρουμε βοήθεια σε επιπλέον άτομα από αυτά που έχουμε προβλέψει έως τώρα. Δηλαδή εμείς εδώ έχουμε δημιουργήσει μια συγκεκριμένη κλινική που μπορεί να εξυπηρετήσει συγκεκριμένο αριθμό ατόμων και μας ζητήθηκε (αν έχουμε περισσότερα άτομα) να δώσουμε το σχεδιασμό για το πού θα πάνε αυτά τα άτομα».
Για τη νησιωτικότητα ο κ. Μάρκου είπε ότι έχει βοηθήσει στον περιορισμό των περιστατικών καθώς στα νησιά είναι πιο δύσκολη η πρόσβαση απ’ ότι σε δύο όμορους στεριανούς νομούς.
Κάνοντας αναφορά στην υφιστάμενη κατάσταση στο Νοσοκομείο ο κ. Μάρκου είπε ότι «έχει δημιουργηθεί η κορονοκλινική που έχει 11 + 2 κρεβάτια που είναι αποκλειστικά για χρήση ασθενών επιβεβαιωμένων με κορονοϊό και εκεί δεν νοσηλεύεται κανένας άλλος. Βρίσκεται στο ισόγειο και έχει είσοδο από την εξωτερική πλευρά για να μην έρχονται σε αυτήν άλλα άτομα μέσα από το νοσοκομείο. Υπάρχει και η αρνητική πίεση που βρίσκεται στον πρώτο όροφο, στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Ανάλογα με την κατάσταση του ασθενή με κορονοϊό γίνεται μεταφορά εκεί για να είναι πλήρως απομονωμένος.
Η ΜΕΘ έχει 4 κρεβάτια.
Δεν έχουμε άλλες οδηγίες από το Υπουργείο, πέραν των γνωστών με τους περιορισμούς που υπάρχουν και αφορούν τη διενέργεια των τακτικών χειρουργείων, των επισκεπτηρίων, των συνοδών κλπ.»
Για την υπόλοιπη Ελλάδα ο κ. Μάρκου είπε ότι η εικόνα που υπάρχει είναι ανησυχητική.
«Θεωρώ σίγουρο ότι θα χρειαστεί μία εβδομάδα επιπλέον lockdown γιατί χρειάζονται 2 δεκατετραήμερα για να εξετάσουμε τα στατιστικά και να πάρουμε αποφάσεις αναφορικά με το τι θα κάνουμε στη συνέχεια. Θα περάσουν οι 2 πρώτες εβδομάδες του lockdown, μετά θα περάσει μία ακόμα εβδομάδα και ένα ακόμα 14ήμερο για να δούμε πού θα πάει. Ξεκινήσαμε με 3000 δείγματα πανελληνίως, θα δούμε αν μειώθηκαν και μετά θα κριθεί αν θα πρέπει να συνεχιστεί το lockdown.
Τέλος να αναφερθεί ότι την άνοιξη ξεκινήσαμε με ηλικιωμένους που έχαναν τη ζωή τους, αλλά τώρα κατέβηκε πολύ ο μέσος όρος ηλικίας και των νοσούντων και των εισαγομένων στη ΜΕΘ και των νεκρών» ανέφερε ο κ. Αθανάσιος Μάρκου.