Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τον Αύγουστο, οι τιμές των φαρμάκων σημείωσαν αύξηση της τάξεως του 3%.
Η αύξηση αυτή αποτελεί μέρος μιας γενικότερης τάσης ανατίμησης σε βασικά αγαθά, καθώς η ακρίβεια συνεχίζει να επηρεάζει την αγορά λόγω πληθωριστικών πιέσεων και αυξημένου κόστους πρώτων υλών.
Με τις αυξήσεις να είναι πλέον αισθητές στην καθημερινότητα των πολιτών, αναμένονται περαιτέρω εξελίξεις και μέτρα από την πλευρά της κυβέρνησης για την ανάσχεση του κύματος ακρίβειας.
ΤΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΜΕΝΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
Ο κ. Ανδρέας Βίτσος, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ζακύνθου μίλησε στον -Ε- αναφορικά με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την αύξηση των τιμών στα φάρμακα:
“Τα συνταγογραφούμενα φάρμακα δεν είναι όπως τα υπόλοιπα προϊόντα και δεν υπόκεινται σε ελεύθερο καθορισμό. Τα φάρμακα υπόκεινται σε αυστηρό καθορισμό από το Υπουργείο Υγείας. Αυτό γίνεται με βάση τα κοστολογικά στοιχεία που καταθέτουν οι εταιρίες των φαρμάκων σε μια επιτροπή που λέγεται επιτροπή τιμών φαρμάκων.
Πρέπει να γίνει γνωστό ότι τα φάρμακα στην Ελλάδα υποχρεωτικά βγαίνουν με βάση το μέσο όρο των 2 φθηνότερων τιμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά συνέπεια, στην Ελλάδα έχουμε τα φθηνότερα φάρμακα από όλη την Ευρώπη. Αυτό γίνεται εδώ και πολλά χρόνια. Τα τελευταία 15 χρόνια, τα δελτία τιμών έβγαιναν με κάθετες μειώσεις στα φάρμακα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, πολλά φάρμακα να έχουν καταλήξει να έχουν τιμές κάτω του κόστους. Πρόκειται για φθηνά φάρμακα με χρεώσεις 1 με 3 ευρώ, στην πλειοψηφία τους.
Τα φάρμακα όπου γίνεται ο ντόρος για τις αυξήσεις είναι κατά κύριο λόγο φάρμακα έως 3 ευρώ. Το 80% είναι τέτοιου είδους φάρμακα. Επίσης αυτά τα φάρμακα είχαν τιμές στο δελτίο τιμών φαρμάκων αλλά στην πραγματικότητα είχαν αποσυρθεί λόγω χαμηλής τιμής. Κατά συνέπεια, η αύξηση είναι τεχνικού τύπου και όχι πραγματικού.
Το δελτίο τιμών Αυγούστου περιλαμβάνει αυξήσεις σε 800 περίπου κωδικούς. Για παράδειγμα, ένα φάρμακο που έχει διαφορές περιεκτικότητες το μετράει σε όλες τις περιεκτικότητες. Αφορά ένα μεγάλο πλήθος κωδικών, οι οποίοι έμειναν σταθεροί στην τιμή. Αυτοί οι κωδικοί είναι περίπου 6.000. Επιπλέον, αυτό αφορά και ένα μικρό μέρος κωδικών περίπου 50 που πήραν μείωση. Οπότε το να λέμε ότι τα φάρμακα αυξήθηκαν δεν είναι αυτό το οποίο έγινε τον Αύγουστο».
ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Ο κ. Α. Βίτσος αναφέρθηκε στον καθορισμό των τιμών των φαρμάκων στα φαρμακεία της Ζακύνθου:
“Εμείς οι φαρμακοποιοί δεν συμμετέχουμε στον καθορισμό των τιμών στα φάρμακα. Οι τιμές έρχονται έτοιμες από το Υπουργείο και εμείς δεν έχουμε το δικαίωμα αλλά και απαγορεύεται να πουλάμε είτε φθηνότερα είτε ακριβότερα τα φάρμακα. Το δελτίο τιμών φαρμάκων είναι υποχρεωτικό. Επίσης ούτε μπορούμε και να τα αγοράσουμε φτηνότερα ή ακριβότερα. Αναγνωρίζουμε την ανάγκη ανορθολογισμού των φαρμάκων, η οποία προφανώς θα συμβάλει στην βελτίωση της επάρκειας των φαρμάκων αλλά δεν σχολιάζουμε ούτε θετικά αλλά ούτε αρνητικά αυτή την κίνηση”.
ΟΛΓΑ ΓΚΟΥΣΚΟΥ