Ο Σταύρος Κοντονής δήλωσε αισιόδοξος μετά τη συνάντησή του με τον Μισέλ Πλατινί στη Νιόν της Ελβετίας και έκανε γνωστό ότι οι δύο πλευρές έδωσαν εκ νέου ραντεβού στις 30 Μαρτίου στην Αθήνα, προκειμένου να ολοκληρώσουν τη συ-νεργασία τους στην προσπάθεια της ελληνικής Κυβέρνησης να διορθώσει τα κακώς κείμενα του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Ο Υφυπουργός Αθλητισμού αποκάλυψε πως υπήρχε ταύτιση απόψεων σε πάρα πολλά ζητήματα, όμως, παρατηρήθηκε και απόκλιση με αποτέλεσμα να κανονίσουν νέο ραντεβού στην Αθήνα στις 30 Μαρτίου! Πάντως, μέχρι το τέλος του μήνα θα βρίσκονται σε συνεχή επαφή με όλες τις πλευρές και θα ανταλλάζουν σχέδια και κείμενα! Καταληκτική ημερομηνία είναι η 30η Απριλίου.
Αναλυτικά όσα είπε ο Υφυπουργός Αθλητισμού για τη συνάντηση με τον Μισέλ Πλατινί:
«Είχαμε μία αναλυτική συζήτηση επί πολλών θεμάτων τόσο θεσμικών, όσο και τεχνικών με τον Πρόεδρο της ΟΥΕΦΑ κύριο Πλατινί, τον εκπρόσωπο της ΦΙΦΑ και τους συνεργάτες τους. Ήταν μία εποικοδομητική συνάντηση στην οποία παρατηρήθηκε ταύτιση απόψεων σε πάρα πολλά ζητήματα. Σε αυτά που παρα-τηρήθηκε απόκλιση συμφωνήσαμε στο εξής: να σχηματιστεί μία ομάδα εργασίας, η οποία μέχρι τις 30 Μαρτίου θα βρίσκεται σε συνεχή επαφή με όλες τις πλευρές και θα ανταλλάζει σχέδια και κείμενα και στις 30 Μαρτίου θα υπάρξει μία συνάντηση στην Αθήνα ανάμεσα στην κυβέρνηση, την ΕΠΟ, την ΟΥΕΦΑ και την ΦΙΦΑ για να συζητήσουμε ξανά αναλυτικά τα ζητήματα.
Σε κάθε περίπτωση πάντως καταληκτική ημερομηνία είναι η 30η Απριλίου έτσι ώστε η ελληνική κυβέρνηση να πράξει αυτά που έχει κατά νου. Ελπίζουμε να γεφυρωθούν οι όποιες διαφορές υπάρχουν και να καταλήξουμε σε μία ομόφωνη απόφαση. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να έχουμε μία καλή συνεργασία με την ΟΥΕΦΑ, είναι πρόθεση μας να μας βοηθήσουν -το ζητήσαμε άλλωστε- στα πολύ σημαντικά ζητήματα που ανακύπτουν, όπως είναι το θέμα της βίας, είναι το θέμα των στημένων αγώνων και στα οποία η ΟΥΕΦΑ έχει μία σημαντική τεχνογνωσία, είναι ζητήματα θεσμικά, πως δηλαδή θα μπορέσουμε να εκδημοκρατίσουμε το θεσμικό πλαίσιο λειτουργία της ΕΠΟ, όπως και όλων των ομοσπονδιών, ας μην εστιάζουμε μόνο εκεί. Είχαμε μία πολύ καλή συνεννόηση και πλέον έχουμε μπροστά μας ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ως τις 30 Απριλίου για να καταλήξουμε και ελπίζουμε να καταλήξουμε θετικά».
Σε ποια ζητήματα έγκειται η συμφωνία και σε ποια η διαφωνία;
«Όπως ξέρετε πολύ καλά έχουμε ήδη ταυτόσημες απόψεις με την ΕΠΟ σε ότι αφορά την εναρμονισμού του καταστατικού της με αυτό της ΟΥΕΦΑ. Αυτό προέκυψε και από την σημερινή σύσκε-ψη. Έχουμε όμως και ταυτόσημες απόψεις και σε ένα άλλο θέμα, αφού η ΕΠΟ δεν έχει καμία διαφωνία στο να μετέχουν τακτικοί δικαστές στα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια πειθαρχικά όργανα. Επομένως εδώ έχουμε ταυτίσεις απόψεων, όπως επίσης ήταν πολύ θετικό ότι μας ζητήθηκε και μας δηλώθηκε ότι η ΟΥΕΦΑ θα είναι στο πλευρό μας σε όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σε ότι αφορά την πάταξη της διαφθοράς στον ελληνικό αθλητισμό και πιο συγκεκριμένα στο ελληνικό ποδό-σφαιρο. Κάναμε μία αναλυτική, μία πλούσια συζήτηση σχετικά με το θέμα τον στημένων αγώνων, όπου είχαν να μας πουν κι αυτοί αρκετά πράγματα και συμφωνήσαμε ότι θα του δούμε αυτό το θέμα πιο αναλυτικά.
Εκεί που υπήρξε απόκλιση ήταν στα θέματα για το πως διαμορφώνεται επί το δημοκρατικότερο και με την μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια το θέμα της διοίκησης της ελληνικής ομοσπονδίας. Καταθέσαμε τις προτάσεις μας, είχαμε και αντιπροτάσεις, η ΟΥ-ΕΦΑ όμως δεσμεύτηκε να στείλει γραπτώς τις δικές της προτά-σεις για το πως θα μπορούν να γίνουν εποικοδομητικές διεργασίες προς την κατεύθυνση που θέτει η κυβέρνηση, δηλαδή ακόμα μεγαλύτερος εκδημοκρατισμός, μεγαλύτερη διαφάνεια. Επομένως σε αυτό το διάστημα των 20 ημερών στο οποίο μεσολαβεί θα έχουμε μία αναλυτικότερη συζήτηση για να δούμε που θα καταλήξουμε».
Με βάση τις προσδοκίες που είχατε και με αυτό που περιμένα-τε, πιστεύετε ότι μετά την συνάντηση έγινε ένα βήμα προς τα μπροστά;
«Όπως μας δηλώθηκε ήταν μεγάλη τους η χαρά που για πρώτη φορά ήρθε η ελληνική κυβέρνηση, αυτοδυνάμως εδώ για να συζητήσει μαζί τους τα ζητήματα που μας απασχολούν. Τα ζητήμα-τα που απασχολούν την ελληνική κυβέρνηση είναι και ζητήματα που απασχολούν τις διεθνείς ομοσπονδίες, ιδίως με ότι έχει να κάνει με το θέμα της βίας και με το να υπάρχει μία κατάσταση ανθρώπινη στους αγωνιστικούς χώρους. Επομένως μία συζήτηση τέτοιας προαίρεσης μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να βγάλει. Το ζήτημα είναι πως αυτά θα μπορέσουμε να τα εντάξουμε σε μία στρατηγική που έχει η ελληνική κυβέρνηση και πως αυτά θα είναι αποδοτικά.
Νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο και θα δούμε πως θα εξελι-χθούν οι συνομιλίες και που θα καταλήξουμε. Σε κάθε περίπτωση τονίσαμε στην ΟΥΕΦΑ και στην ΦΙΦΑ ότι προέχει για την ελληνική κυβέρνηση να λυθούν οι μόνιμες παθογένειες του ελλη-νικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου και αυτό θα το κάνουμε με οποιοδήποτε κόστος. Μπορεί αυτό το κόστος να είναι για ένα χρονικό διάστημα οι ελληνικές ομάδες να μην μπορούν να παί-ζουν στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Δεν είναι κάτι το οποίο το επιδιώκουμε. Μπορώ να σας πω ότι δηλώθηκε επίσημα τόσο από την ΟΥΕΦΑ όσο και από την ΦΙΦΑ ότι θα εργαστούν στην κατεύθυνση να μην υπάρξει τέτοια προοπτική, πράγμα το οποίο μας ευχαρίστησε ιδιαίτερα, εξάλλου δεν είναι ένα μέτρο που εμείς επιθυμούμε. Αυτό θα είναι ένα μέτρο το οποίο μακάρι να μην χρειαστεί να πάρουμε, εφόσον θα έχουν λυθεί τα προβλήματα. Το ζήτημα είναι να λυθούν τα προβλήματα. Η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης έχει την σημασία της».
Πηγή: sdna.gr