Της Αγγελικής Ξενόφου
Για τις διαδικασίες ψήφισης της νέας Κανονιστικής μίλησε στον –Ε- ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Στάθης που αναφέρθηκε στις συσκέψεις, στην ανάγκη ελέγχου κι αστυνόμευσης και στις απαγορεύσεις που αφορούν κυρίως τη χρήση του νάυλον.
«Την περασμένη εβδομάδα έγινε στο Δημαρχείο του Βανάτου σύσκεψη στην οποία πήραν μέρος εκπρόσωποι από την Πολεοδομία, τις Τεχνικές υπηρεσίες, το Τμήμα ελέγχου κλπ. και συζητήθηκαν τα θέματα της Κανονιστικής που θα είναι έτοιμη σε μία εβδομάδα. Συμπληρώνονται κενά και πέφτει βάρος στο θέμα του ελέγχου και της αστυνόμευσης. Κατά το παρελθόν το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφιζε κανονιστικές αλλά μετά δεν προχωρούσαν στην υλοποίησή τους, κάτι που φιλοδοξούμε να κάνουμε εμείς» δήλωσε ο κ. Στάθης.
Για τα μέτρα που θα ισχύσουν ο Αντιδήμαρχος ανέφερε τα εξής:
«Θα απαγορεύσουμε αυστηρά τη χρήση του νάυλον. Μέχρι την άνοιξη θα έχουμε μία μεταβατική περίοδο αλλά από το Σεπτέμβριο δεν θα υπάρχει νάυλον πουθενά. Από τα μέχρι τώρα μέτρα έχουμε συμμόρφωση κατά 99% των επαγγελματιών για την απελευθέρωση των στοών. Μπήκαν κάποια πρόστιμα αλλά κατάλαβαν πως εμείς δεν κοροϊδεύουμε και ότι λέμε θέλουμε να υλοποιηθεί. Δεν είμαστε ακραίοι γιατί καταλαβαίνουμε τα οικονομικά προβλήματα που υπάρχουν στη χώρα μας αλλά θέλουμε να υπάρχει τάξη. Στην πλατεία Αγίου Μάρκου θα υπάρχει Κανονιστική αλλά θα είναι ξεχωριστό τμήμα, όπως και για την οδό 21ης Μαΐου που είναι στενή. Το ίδιο θα ισχύσει και για την πλατεία Σολωμού. Εκείνο που μπορώ να πω τώρα είναι ότι θα γίνει κάτι ωραίο και υλοποιήσιμο».
Για τις πινακίδες και τα χρώματα ο κ. Γιάννης Στάθης ανέφερε: « Σε πρώτη φάση θα πρέπει να αφαιρεθούν οι πινακίδες που είναι κάθετες στο δρόμο γιατί αυτό απαγορεύεται εκτός από τα βενζινάδικα και τα φαρμακεία. Αυτό γίνεται για λόγους ασφαλείας. Για τις πέργκολες τώρα, δεν μπορεί να υπάρχει κυκλική πινακίδα στα καταστήματα. Θα υπάρχει στο μπροστινό μέρος μία μικρή πινακίδα και όχι φωτεινή. Απορώ πως δόθηκαν άδειες για τραπεζοκαθίσματα κάτω από τις στοές, αυτό είναι απαράδεκτο και απορώ πως το ενέκριναν οι υπηρεσίες αφού είναι παράνομο! Πρέπει να φτιάξουμε τη Ζάκυνθο, όχι για τους τουρίστες αλλά για μας που μένουμε εδώ 12 μήνες το χρόνο. Τα νάυλον εμείς τα βλέπουμε όλο το χειμώνα. Βάλαμε επίσης το θέμα του χρωματισμού των κτιρίων γιατί δεν γίνεται να βλέπουμε λαχανί και φούξια, πράσινα και κόκκινα, σπίτια και μαγαζιά. Η εικόνα στο ιστορικό κέντρο και την πόλη γενικά πρέπει να είναι καλή. Έτσι θα προσελκύσουμε κόσμο».
Οι καταστηματάρχες από την πλευρά τους ζητούν καθαριότητα, φωτισμό, χώρους στάθμευσης κλπ.
«Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να διορθώσουμε τα στραβά και χρειάζεται να συναινέσουν όλοι οι ζακυνθινοί. Δεν γίνεται να απλώνουν έξω από τα μαγαζιά μπαούλα κιλίμια και άλλα είδη. Ο καθένας δεν πρέπει να βλέπει μόνο το συμφέρον του. Εγώ θα τηρήσω αυτά για τα οποία δεσμεύτηκα και θέλω να δω μία διαφορετική Ζάκυνθο» κατέληξε ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Στάθης.