Την άμεση συνεργασία των πληγέντων από την τελευταία μεγάλη κακοκαιρία και τις πλημμύρες ζητά η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου η οποία θα διενεργήσει τις αυτοψίες για να δοθεί η οικονομική βοήθεια. Πρόκειται για το Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας που έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας όλη τη διαδικασία για να δοθούν οι αποζημιώσεις πριν τη διενέργεια των εθνικών εκλογών.
Μέχρι χθες είχαν κατατεθεί περίπου 90 αιτήσεις στο Δήμο για ζημιές σε κύριες κατοικίες.
Σύμφωνα με όσα μας δήλωσε ο Προϊστάμενος της υπηρεσίας Στέλιος Πέττας, που είναι και ο Συντονιστής της επιτροπής ελέγχων για τα πλημμυρισμένα οικήματα, στο Δήμο πρέπει να απευθύνονται όσοι έχουν πάθει ζημιά στα σπίτια τους και μάλιστα ζημιά εμφανή.
Τα σπίτια
Ειδικότερα ο κ. Πέττας ανέφερε τα ακόλουθα: «Για τις ζημιές που υπέστησαν οι πρώτες και κύριες κατοικίες από το καιρικό φαινόμενο αρμόδιος είναι ο Δήμος. Για όλα τα άλλα δεν είναι ο Δήμος.Γνωρίζω ότι η Περιφέρεια είναι υπεύθυνη για τις επιχειρήσεις. Για τα αγροτικά επίσης είναι υπεύθυνη η Περιφέρεια αν έχουν προκύψει ζημιές σε μηχανήματα, εξοπλισμό κλπ.»
Για τη διαδιακσία που ακολουθείται ο κ. Πέττας είπε: «Η δική μας υπηρεσία έχει την ευθύνη για τις πρώτες και κύριες κατοικίες που χωρίζονται σε 2 κατηγορίες.Η μία αφορά τα άτομα που ξεσπιτώθηκαν γιατί μπήκαν μέσα νερά και λάσπες και πρέπει να έλθουν το συντομότερο δυνατό στην υπηρεσία μας που είναι στο Μ. Διοικητήριο για να υπογράψουν ένα έγγραφο που θα το στείλουμε στο υπουργείο ώστε να λάβουν την εφάπαξ οικονομική βοήθεια για τις πρώτες τους ανάγκες. Είχαμε και κάποιους που εγκλωβίστηκαν μέσα στα σπίτια τους από τα πολλά νερά, όπως συνέβη στη λίμνη Μακρή. Θα επιδιώξουμε και γι’ αυτές τις περιπτώσεις να μπουν στη λίστα και να λάβουν την εφάπαξ βοήθεια.
Η άλλη κατηγορία είναι όσοι υπέστησαν ζημιές μέσα στο σπίτι και αφορούν τις βασικές οικοσκευές και τον εξοπλισμό, δηλαδή καυστήρες, μπόιλερ, πιεστικά κλπ. Οι ζημιές είναι είτε επισκευάσιμες, είναι είτε μεσαίες, ή υπάρχει πλήρης καταστροφή. Το Υπουργείο έχει ένα αλγόριθμο και κατηγοριοποιεί για το ύψος της ενίσχυσης. Εμείς έχουμε μοιράσει πάνω από 80 με 90 αιτήσεις για να συμπληρωθούν, αν και αυτό δεν σημαίνει πως όλοι είναι 100% πληγέντες γιατί η ζημιά πρέπει να αφορά οικοσκευές ή πολύ μικρές επισκευές. Αν έχουν πάθει ζημιά τα ρούχα θα έλθουν στο Δήμο».
Ακριβή στοιχεία
Για τις δηλώσεις που συμπληρώνουν οι πληγέντες ο κ. Πέττας είπε ότι «πρέπει να είναι όσο πιο πολύ γίνεται ακριβείς και καλά συμπληρωμένες για να μην υπάρξουν καθυστερήσεις για να γίνουν όλα γρήγορα με τις αυτοψίες. Ο στόχος μας είναι να πάμε γρήγορα και όχι με τις προθεσμίες που μας δίνει ο νόμος γιατί δεν θέλουμε να πέσουμε σε χρονική περίοδο που μπορεί να έχουμε και υπηρεσιακές κυβερνήσεις γιατί τότε θα έχουμε μεγάλη καθυστέρηση αν υπάρχουν υπηρεσιακοί υπουργοί. Πρέπει λοιπόν να ολοκληρωθεί ταχύτατα η διαδικασία των δηλώσεων, να γίνουν οι αυτοψίες και να φτιαχτούν τα χαρτιά που πρέπει να υπογράψει ο Δήμαρχος για να σταλούν στο υπουργείο Εσωτερικών. Αυτά πρέπει να γίνουν πριν την προκήρυξη των εκλογών».
Αναφορικά με τα χρονικά όρια ο κ. Στέλιος Πέττας ανέφερε: «Βάλαμε μία προθεσμία μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου για τη συντόμευση της διαδικασίας, αν και ο νόμος δίνει πειθώριο ενός μήνα αλλά αν εξαντλήσουμε τα περιθώρια δεν θα προλάβουμε».
Φωτογραφικό υλικό
Οι πληγέντεςπρέπει να προσκομίσουν οπωσδήποτε φωτογραφικό υλικό με τις ζημιές. Για το θέμα αυτό ο κ. Πέττας σημείωσε: «Για τις φωτογραφίες, από την πρώτη στιγμή ζητήσαμε συγκεκριμένο, διακριτό και επαληθεύσιμο φωτογραφικό υλικό και όχι αόριστες και θολές φωτογραφίες. Εμείς για να τελειώσουμε γρήγορα με τις αυτοψίες θέλουμε να μπορούμε να επαληθεύσουμε. Εμείς θα κάνουμε τις αυτοψίες και είναι το κλιμάκιο του άρθρου 4 που θα ξεκινήσει μόλις έχουμε συγκεκριμένο αριθμό αιτήσεων, για να κάνουμε τις διαδρομές. Είμαστε υποχρεωμένοι να ελέγξουμε γιατί βάζουμε τις υπογραφές μας. Στην επιτροπή εγώ είμαι συντονιστής.
Θέλει συνεργασία και όχι να γίνονται δηλώσεις γιατί μπήκαν σε κάποια σπίτια λίγες σταγόνες νερό! Θέλουμε να βοηθήσουμε αλλα θα αποζημιωθούν όσοι έπαθαν ζημιές.
Εμείς έχουμε πολύ δουλειά όταν γίνονται φυσικές καταστροφές».
Ευκαιρία
Τέλος ο κ. Στέλιος Πέττας είπε ότι η Ζάκυνθος λόγω του “ΙΑΝΟΥ” παραμένει ακόμα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τα νέα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στις δημόσιες υποδομές μπορούμε να τα αποκαταστήσουμε με συνοπτικές διαδικασίες.