Παρά τις διακηρύξεις ετοιμότητας από την Περιφερειακή Αρχή(ΝΔ-ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ) για άλλη μια φορά η Ζάκυνθος βρέθηκε στο έλεος του καιρού. Παρά τις επαναλαμβανόμενες πλημμύρες τα τελευταία χρόνια, από το 2016 με το θάνατο συμπολίτη μας, τον Ιανό & το Μπάλο, η προχθεσινή νεροποντή φανέρωσε εκ νέου τη γύμνια της αντιπλημμυρικής θωράκισης.
Τα ξημερώματα της Πέμπτης απεγκλωβίστηκαν περίπου 50 Ρομά από οικόπεδο κοντά στο αεροδρόμιο, ενώ η πυροσβεστική έκανε πάνω από 90 συνολικά απεγκλωβισμούς & 100 αντλήσεις υδάτων από κατοικίες και επιχειρήσεις. Στην εκκλησία του Ρόϊδου παραλίγο να πνιγεί ένα άτομο με το αυτοκίνητο του.
Δρόμοι σε όλο το νησί παρέμειναν κλειστοί, ενώ σε λίμνη μετατράπηκαν σημεία σε Λαγανά, Καλαμάκι, Αμπελόκηπους, Άγιο Δημήτρη, Σαρακηνάδο, Καλπάκι και σε άλλα χωριά.
Επίσης, κατολισθητικά φαινόμενα σημειώθηκαν σε Αργάσι – Βασιλικό, Ακρωτήρι, Λιθακιά, στο Κάστρο, στα Ξύγκια και στην περιοχή Ε.Ο. Ζακύνθου – Κερίου. Ζημιές σε οικία προκάλεσε κατολίσθηση στην Παλιά Βρύση. Είχαμε τεράστιες κατολισθήσεις στην Ε.Ο. Ζακύνθου – Βασιλικού. Λάσπη «κατέβασε» στην Αγία Τριάδα
Έντονα πλημμυρικά φαινόμενα σημειώθηκαν σε πολλές τοπικές κοινότητες όπως στο Γαϊτάνι, στο Μαχαιράδο, στο Σαρακηνάδο, στον Άγιο Δημήτριο, στο Βανάτο, στους Αμπελόκηπους (Λίμνη Μακρή), στο Μουζάκι και στον Παντοκράτορα.
Ταυτόχρονα δυο συνάνθρωποί μας βρήκαν τραγικό θάνατο από την πυρκαγιά που ξέσπασε στο σπίτι τους, από μια σόμπα, στην προσπάθεια τους να ζεσταθούν !!!την ίδια στιγμή που οι κυβερνήσεις έχουν μετατρέψει την ενέργεια σε ένα πανάκριβο εμπόρευμα, χρυσοφόρο για τους ενεργειακούς μονοπωλιακούς ομίλους.
Και σε αυτήν την κακοκαιρία, όπως και στις προηγούμενες, οι αιτίες των καταστροφών είναι οι ίδιες: έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων, υποδομών και απαραίτητων έργων συντήρησης, με τη διαχρονική ευθύνη ΕΕ, όλων των κυβερνήσεων και περιφερειακών αρχών. Η αντιπλημμυρική θωράκιση δεν χωράει στο ζύγι του «κόστους – οφέλους», που θεωρεί «επιλέξιμα» και «αναγκαία» μόνο τα έργα που φέρνουν κέρδη στο κεφάλαιο.
Η σημερινή περιφερειακή αρχή που με τόσο μεγάλη αποτελεσματικότητα μαζί με την κεντρική κυβέρνηση έδωσαν στους μεγαλοξενοδόχους στα Ιόνια Νησιά 140 εκατομμύρια ευρώ, μέσα 2 χρόνια, εκ των οποίων 23 εκατομμύρια ευρώ στη Ζάκυνθο μόνο τον Δεκέμβρη του 2022,δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις στα εργατικά – λαϊκά στρώματα ενός καιρικού φαινομένου …
Το γεγονός αυτό κάθε άλλο από τυχαίο είναι, την στιγμή που μόνο 1,5 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση των καταστροφών από το φαινόμενο του «Μπάλλου», προϋπολογίστηκαν το 2022 ενώ επίσης ο προϋπολογισμός για δράσεις πολιτικής προστασίας αντιμετώπισης συνεπειών από πλημμύρες από 150 χιλιάδες ευρώ το 2022 μειώθηκε σε 135.000 ευρώ το 2023. Την ίδια ώρα εξαιτίας της ακραίας υποστελέχωσης των υπηρεσιών και στην Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου, μία και μοναδική υπάλληλος εργάζεται στην πολιτική προστασία, επωμιζόμενη τεράστια πίεση κατά την υπεράνθρωπη άσκηση του έργου της τις τελευταίες ημέρες.
Η ανυπαρξία δε, παρεμβάσεων από το Δήμο Ζακύνθου καθαρισμού ρεμάτων στις Τοπικές Κοινότητες, αρμοδιότητα που φόρτωσε η κεντρική κυβέρνηση, χωρίς ταυτόχρονα να δοθούν πόροι, δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.
Η Ζάκυνθος και τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου, έχουν ανάγκη από αντιπλημμυρικά έργα, υποδομές και απαραίτητα έργα συντήρησης και όχι μόνο καθαρισμούς οι οποίοι μάλιστα υλοποιούνται πλημμελώς. Αλήθεια, οι αποσπασματικές παρεμβάσεις της περιφερειακής αρχής στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου απέτρεψαν τα πλημμυρικά φαινόμενα και το κλείσιμό των δρόμων;
Απαιτούνται συνεπώς άμεσα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε περιοχές όπως στη θέση Πλακάκι Αγίου Δημητρίου, στη θέση Βάλτα Αγιού Κηρύκου, που πρέπει να μελετηθούν ολοκληρωμένα καθώς γειτνιάζουν. Αντίστοιχα απαιτούνται ανάλογα έργα και στην ευρύτερη περιοχή της πρώην λίμνης Μακρή των Τοπικών Κοινοτήτων Καλαμακίου – Παντοκράτορα στην θέση παλαιού ΚΤΕΟ-αεροδρόμιο-Καλαμάκι-Λαγανάς.
Τόσα χρόνια οι Ζακυνθινοί ζουν την κοροϊδία των κυβερνήσεων, των δημοτικών και περιφερειακών αρχών οι οποίοι αναλώνονται σε υποσχέσεις και αντιπαραθέσεις αλλά τα έργα για την προστασία του λαού και της περιουσίας του είναι τελευταία σε προτεραιότητα.
Η συνήθης, πλέον, τακτική των μηνυμάτων του 112 που καλούν τον κόσμο να κλειστεί στα σπίτια του, δεν απαλλάσσει κανέναν τους από τις ευθύνες για την απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου πρόληψης και αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων.
Οι εργαζόμενοι και ο λαός του νησιού μας έχει δίκιο να αγανακτεί γιατί τόσα χρόνια αντιπλημμυρικά έργα ακούει, και αντιπλημμυρικά έργα δε βλέπει.
Το ίδιο ακούει και για τα αναγκαία έργα αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης.
Την ίδια ώρα όμως, δίπλα του, δίνονται εκατομμύρια ευρώ για υπερπολυτελή ξενοδοχεία και ιδιωτικές κλινικές, για επενδύσεις σε ΑΠΕ και επιδοτήσεις στους εφοπλιστές.
ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΩΤΗΡΕΣ – ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
- Άμεση καταγραφή των ζημιών.
- Να αποζημιωθούν στο 100% οι πληγέντες.
- Έργα αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας.