Σε ζητήματα που αφορούν την οικονομία και την αγορά εργασίας στάθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Δευτέρας 23-1-2023.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα, ενώ τόνισε ότι τα δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν αποκλιμάκωση και προχώρησε σε μια εκτίμηση ότι τα χειρότερα έχουν παρέλθει. «Θα δούμε περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στα τρόφιμα, εφόσον δεν έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις στην ενέργεια. Τα χειρότερα τα έχουμε δει ως προς την αύξηση των τιμών στο ράφι» ανέφερε.
Σε ό,τι αφορά την επενδυτική βαθμίδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως η χώρα μας είχε 11 αναβαθμίσεις και έχει φτάσει ένα σκαλοπάτι πριν από την επίτευξή της, σημειώνοντας ότι θεωρεί πως είναι απολύτως εφικτό να γίνει εντός του 2023. «Βεβαίως και περιμένουν οι επενδυτικοί οίκοι και οι αγορές να δουν τι θα γίνει στις εκλογές. Εμείς μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι λίγους μήνες μετά την επανεκλογή της κυβέρνησής μας θα επιτευχθεί η επενδυτική βαθμίδα. Αναρωτιέμαι αν μπορούν και οι πολιτικοί μας αντίπαλοι να πούνε το ίδιο. Αν όμως υπάρξει παρατεταμένη αστάθεια μετά τις εκλογές -που δεν το θεωρώ πιθανό-, ή κυβέρνηση που ακολουθήσει άλλο πρόγραμμα, τότε επενδυτική βαθμίδα δεν θα δούμε ούτε με το κιάλι» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η μείωση των εργοδοτικών εισφορών, ενώ είπε ότι θα έχουμε νέο ενιαίο μισθολόγιο δημόσιων υπαλλήλων το 2024. Σε ερώτηση για τον κατώτατο μισθό, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η αύξησή του θα γίνει από την 1η Απριλίου, δεν συνδέεται με την ημερομηνία των εκλογών, αλλά θα γίνει γιατί τότε ξεκινάει η τουριστική περίοδος και πολλοί πολίτες εργάζονται στον τουριστικό τομέα.
Ερωτηθείς για τα ταμειακά αποθέματα, ανέφερε ότι σήμερα ανέρχονται σε 39 δισ. ευρώ, ενώ τόνισε πως «δεν θα έπρεπε να είναι ιδιαίτερα περήφανος ο κ. Τσίπρας γι’ αυτό το “μαξιλάρι”, που προήλθε από λυσσαλέα φορολόγηση και καταναγκαστικά από τους δανειστές». «Σήμερα εμείς έχουμε σημαντικά ταμειακά αποθέματα τα οποία μας επιτρέπουν να βγαίνουμε στις αγορές όποτε το επιλέγουμε και ουσιαστικά κανείς να μη θεωρεί ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι πρόβλημα» τόνισε και σημείωσε ότι αυτά τα σχεδόν 40 δισ. δεν είναι αποτέλεσμα υπερφορολόγησης της παραγωγικής οικονομίας.