Σύσκεψη υπό τον καθηγητή Γιάννη Τσελέντη, διευθυντή του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας (ΠΕΔΥ) του ΚΕΕΛΠΝΟ πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Λευτέρη Νιοτόπουλου και στο επίκεντρο της συζήτησης, στην οποία συμμετείχαν ακόμη ο Δήμαρχος Π. Κολοκοτσάς, ο Αντιδήμαρχος Α. Αντίοχος, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Π. Κολοκοτσάς αλλά και υπηρεσιακοί παράγοντες, βρέθηκαν τα κρούσματα λεπτοσπείρωσης που διαπιστώθηκαν στη Ζάκυνθο αλλά και τα μέτρα πρόληψης που θα πρέπει να ληφθούν σε επίπεδο Νομού.
Αξίζει να αναφέρουμε πως το ζήτημα που αναδείχθηκε από το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι η ανάγκη μιας ολοκληρωμένης μελέτης μέσω της οποίας θα διαπιστώνονται τα ακριβή αίτια για την εμφάνιση της νόσου καθώς και η έκταση του προβλήματος στη Ζάκυνθο, ενώ από όλους τους εκπροσώπους του Δήμου καταγγέλθηκε για ακόμη μια φορά η τεράστια καθυστέρηση στην εφαρμογή προγραμμάτων μυοκτονίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τα στοιχεία του Τμήματος Υγιεινής που παρέθεσε ο Δήμαρχος, το 2014 η μυοκτονία εφαρμόστηκε τον Αύγουστο, το 2013 τον Οκτώβρη και το 2012 δεν εφαρμόστηκε καθόλου μυοκτονία στο νησί!
Μια ακόμη σοβαρή παράμετρος που έθιξαν οι παρευρισκόμενοι είναι οι επιπτώσεις που μπορεί να φέρει η εξάπλωση της νόσου στον τουρισμό.
«Η νόσος δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και το κατά πόσο θα επεκτείνεται ή θα μειώνεται μπορεί να προκύψει μόνο από την έρευνα των πληθυσμών μέσω των οποίων κυκλοφορεί το παράσιτο. Αυτό πρέπει να μελετήσουμε και θα πρέπει να συμβάλουν οι ιατρικές υπηρεσίες, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες, το Νοσοκομείο αλλά και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε σαν Κέντρο είναι μια μελέτη για την συμπεριφορά της νόσου στη Ζάκυνθο, τα καίρια σημεία για να την ελέγξουμε και οι προτάσεις συγκεκριμένων μέτρων» τόνισε ο κ. Τσελέντης και εξήγησε πως η μετάδοση της νόσου δεν αφορά μόνο τα ποντίκια αλλά και άλλα ζώα. Για το λόγο αυτό η αντιμετώπιση δεν περιορίζεται μόνο στα προγράμματα μυοκτονίας.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΡΜΗΣ
Της Μαριλένας Παπαδάτου