“Ο αληθινός αντίδικος θα είναι η δύναμη του χρήματος και οι πρόθυμες συνειδήσεις”
Στοιχεία που προκαλούν απορίες και ερωτηματικά για το πως αντιμετώπιαν ορισμένες δημόσιες υπηρεσίες το θέμα του “χρυσού συμβολαίου” στα ορεινά για την πώληση 15.000 στρεμμάτων γης σε εταιρεία συμφερόντων του Εμίρη του Κατάρ, αποκαλύπτει σε αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στον -Ε- ο πρώην βουλευτής και δικηγόρος Διον. Γκούσκος.
Ο πρώην βουλευτής κάνει λόγο για διαρπαγή δημόσιας έκτασης και επισημαίνει ότι “δεν υπάρχουν νόμιμοι τίτλοι” για όλη την έκταση που πωλήθηκε και ότι τα δάση που έχουν κηρυχθεί από το παρελθόν αναδασωτέα, δεν εκποιούνται.
Ο κ. Γκούσκος τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκε στη Ζάκυνθο κι εκτός των άλλων πήρε μέρος σε μία σύσκεψη που έγινε για το θέμα αυτό με την συμμετοχή της εκκλησίας και των τοπικών αρχών.
Μιλώντας αποκλειστικά στον -Ε- ο κ. Γκούσκος έφερε χρήσιμες πληροφορίες στο φως και σημείωσε πως η κληρονομιά της οικογένειας Φλαμπουριάρη, σύμφωνα με δηλώσεις απογόνων της οικογένειας ήταν 2.000 στρέμματα και όχι τα 15.000 που πωλήθηκαν.
Παράλληλα ο κ. Γκούσκος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της συνάντησης εκπροσώπων της Εκκλησίας, του Δήμου και της Περιφέρειας για την οποία υπογράμμισε ότι φάνηκε να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη όλων των συμμετεχόντων για να ξεκαθαριστεί από όλες τις πλευρές το θέμα.
Η σύσκεψη
«Έγινε μια άτυπη σύσκεψη των αρμοδίων παραγόντων του νησιού, δηλαδή Εκκλησίας, Δήμου και Περιφέρειας και οι τελευταίοι φορείς εκπροσωπήθηκαν από τους νεοεκλεγέντες. Διαπίστωσα με ικανοποίηση ότι υπάρχει κατ’ αρχήν σύμπνοια και ενότητα σκέψης. Προβλέπω μία συναπόφαση μόλις νομιμοποιηθούν οι δύο φορείς και συνεδριάσουν επίσημα για τη συγκρότηση των συμβουλίων τους. Προβλέπω ότι θα προχωρήσει αυτή η υπόθεση να εκκαθαριστεί δικαστικά, όπως και πρέπει, με τη συνεργασία των φορέων που προανέφερα» δήλωσε ο κ. Γκούσκος και μπαίνοντας στην καρδιά του θέματος επεσήμανε τα εξής: «Πολύ πάνω από τα πολιτικά δρώμενα και τις πολιτικές απόψεις βρίσκεται η ουσία του ζητήματος η οποία έχει μείζονα πλευρά, νομική, ποινική και αστική και θα έλεγα χωρίς κανένα δισταγμό ότι εγώ στην καριέρα μου δεν έχω συναντήσει ξανά τόσο πρόχειρα σχεδιασμένη διαρπαγή ξένης γης, σαν αυτή που έγινε πριν από λίγους μήνες με το επίμαχο συμβόλαιο, με το οποίο επιχειρήθηκε η πώληση τεράστιας έκτασης 15 χιλιάδων στρεμμάτων, το καλύτερο κομμάτι της δυτικής πλευράς της Ζακύνθου συμπεριλαμβανομένου του Ναυαγίου, δηλαδή της χερσαίας ζώνης του Ναυαγίου, δίχως να υπάρχει νόμιμος τίτλος για όλη την έκταση, δίχως να επιτρέπει ο νόμος την εκποίηση αυτής της έκτασης γιατί είναι κατά κύριο λόγο δάση και δασικές εκτάσεις, καμένες πρόσφατα και κηρυγμένες αναδασωτέες, διότι περιλαμβάνονται εκκλησιαστικές εκτάσεις που ήταν ιδιοκτησία της εκκλησίας πριν υπάρξει τίτλος Φλαμπουριάρη το 18ο αιώνα, περιλαμβάνονται δημόσιοι δρόμοι, κοινόχρηστοι χώροι, άλλες ιδιωτικές ιδιοκτησίες. Ειλικρινά έχω μείνει άναυδος από το μέγεθος της επιπολαιότητας αυτού του σχεδιασμού».
Η ανάπτυξη
Ο πρώην Βουλευτής στάθηκε και στην πολιτική διάσταση ενός τέτοιου ζητήματος και είπε: «Επί του πτώματος της χώρας έχουν επιπέσει όλα τα διεθνή όρνια. Στο προκείμενο αν δεν βρουν εντός των πυλών αυτόν που θα τους διευκολύνει δεν μπορούν να κάνουν τίποτε. Όταν μέσα στις αγκάλες της Ζακύνθου εκτρέφονται οι προθέσεις και τα πρόσωπα για να ξεπουλήσουν την πατρίδα τους, τότε οι ξένοι θα το εκμεταλλευτούν. Λέγεται κατά κόρον και έχει γίνει σημαία των τελευταίων κυβερνήσεων το θέμα της ανάπτυξης, την οποία ποιος δεν την θέλει; Αυτό είναι το γενικό και το αυτονόητο! Ποια ανάπτυξη θέλουμε και ποιους θέλουμε ως φορείς της.
Ανάπτυξη δεν μπορεί να κάνει όποιος μέρα-μεσημέρι διαρπάζει ξένη γη. Ανάπτυξη δεν μπορεί να κάνει κάποιος που είναι επαγγελματίας κερδοσκόπος και σπεκουλάρει πάνω στην ξένη περιουσία. Η ανάπτυξη θέλει νομιμότητα, προγραμματισμό, σοβαρότητα, αποδοχή και συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας. Οι Ζακυνθινοί φορείς με τη νέα τους εκπροσώπηση έδωσαν την εντύπωση ότι θέλουν να συνεργαστούν με την εκκλησία που είναι ιδιοκτήτρια μεγάλης έκτασης στην περιοχή, προκειμένου η ανάπτυξη να είναι σε ικανά χέρια και να είναι ζακυνθινή και ελληνική ανάπτυξη».
Τα δάση
Μία ακόμα πτυχή είναι αυτή που αφορά τις δασικές εκτάσεις της Ζακύνθου και τον τρόπο που τις αντιμετωπίζουμε καθώς δεν υπάρχει επί της ουσίας προστασία τους. Ο κ. Διονύσης Γκούσκος ανέπτυξε το θέμα με τις ιδιαιτερότητές του και είπε: «Επειδή οργανώνεται η άμυνα του τόπου είναι μια καλή ευκαιρία να αναθεωρήσουμε τι είδους ανάπτυξη θέλουμε για την πατρίδα μας, αν θα παραμείνουν οι Ζακυνθινοί στην πατρίδα τους ή αν θα είναι πολύ σύντομα ξένοι εδώ, αν θα παραμείνουν δασικές εκτάσεις ως κοινόχρηστες, που ούτως ή άλλως είναι δημόσιες και έχουν εδώ και χρόνια καταστεί τέτοιες. Αυτές οι εκτάσεις να δούμε αν θα παραμείνουν για να τις χαίρονται οι τωρινές και οι κατοπινές γενιές ή αν θα διαρπαγούν όλες και θα οικοπεδοποιηθούν στο όνομα της πειρατίας που πολλά χρόνια γίνεται στην πατρίδα μας με τη συνεργασία των κρατικών αρχών. Όσοι συνέπραξαν, να έχουν υπόψη τους ότι θα έλθει κάποια στιγμή που θα λογοδοτήσουν. Αν οι τοπικές αρχές επιμείνουν θα βρουν το δίκιο».
Ο πρώην Βουλευτής χαρακτήρισε μείζον θέμα για τη Ζάκυνθο την συστηματική καταστροφή και καταπάτηση των δασών στα ορεινά για τα οποία είπε πως έχουν σχεδόν αποψιλωθεί με τη συνδρομή διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών και βλέποντας στο εγγύς και όχι το μακρινό μέλλον συμπλήρωσε πως για τα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές υπάρχει ορατός κίνδυνος να μην έχουν κοινόχρηστο δάσος ούτε για τις σχολικές εκδρομές.
«Τα δάση της πατρίδας μας είναι επείγον να διαχωριστούν με τον πλέον σαφή και ξεκάθαρο τρόπο σε ιδιωτικά και δημόσια, ενώ οι τίτλοι που επικαλούνται οι ιδιώτες πρέπει να τεθούν υπό τον έλεγχο αρμοδίων επιτροπών που θα κάνουν χρήση των αεροφωτογραφιών από το έτος 1945 και μετά, της υδρογραφικής υπηρεσίας στρατού. Τούτο γιατί από τους μικροϊδιοκτήτες που επιχείρησαν να μεγαλώσουν τη μικρή ιδιωτική τους περιουσία αποψιλώνοντας ένα κομμάτι δάσους (κι αυτό ως ένα σημείο είναι κατανοητό) ξεφύτρωσαν επαγγελματίες καταστροφείς και καταπατητές τεραστίων δασικών εκτάσεων με εικονικούς τίτλους και με πλήρη ανοχή των αρμοδίων» εξήγησε ο κ. Γκούσκος.
Το σήμα κατατεθέν του ελληνικού τουρισμού
Ειδική μνεία έγινε από τον πρώην Βουλευτή στην τοποθεσία του Ναυαγίου για την οποία εξήγησε: «Σε οποιοδήποτε σχήμα προκύψει για να γίνει εκμετάλλευση πρέπει να συμμετάσχουν οι κάτοικοι των ορεινών. Οι πυλώνες αυτού του φορέα πρέπει να είναι Εκκλησία, Δήμος, Περιφέρεια, γιατί εκφράζουν τον τοπικό πληθυσμό. Οι ιδιώτες μπορούν να διεκδικήσουν συμμετοχή γιατί υπάρχουν τα νομικά σχήματα. Όμως πρέπει να κατανοήσουν πως η διαρπαγή των δασικών δημοσίων εκτάσεων της χώρας δεν θα τους προσφέρει κανένα όφελος και κανείς δεν νομιμοποιείται να λέει πως, αφού τόσα χρόνια εμποδίστηκε η ανάπτυξη των ορεινών, τώρα ας την πάρει ο οποιοσδήποτε τυχαίος διεθνής κερδοσκόπος, μήπως και ωφεληθούν. Το ρεσάλτο που έγινε με το συμβόλαιο για την αρπαγή της έκτασης που περιλαμβάνει το σήμα κατατεθέν του ελληνικού τουρισμού, το Ναυάγιο, δείχνει θρασύτητα που ήταν πρωτοφανής. Ας καταλάβουν λοιπόν τι είδους ανάπτυξη τους περιμένει αφού δουν πως ξεκίνησε και πως εξελίχθηκε αυτή η υπόθεση με εκείνους που δεν σεβάστηκαν το ελληνικό κράτος, τις τοπικές αρχές, τις ξένες ιδιοκτησίες … Αν προσδοκούν πως θα πάρουν το κάτι-τις κάνουν λάθος. Με τη συμμετοχή σε μία γνήσια νόμιμη ανάπτυξη θα ωφεληθούν και οι κάτοικοι των ορεινών. Αυτό να το έχουν κατά νου».
Τίτλοι ιδιοκτησίας
Ο κ. Γκούσκος είπε πως δεν πρέπει να συγχωρήσουμε την κλοπή του εθνικού πλούτου με αυτές τις μεθοδεύσεις και έδωσε πληροφορίες για τους τίτλους ιδιοκτησίας στην περιοχή. «Αν η οικογένεια Φλαμπουριάρη είχε ένα νόμιμο τίτλο σας λέω ότι δεν περιελάμβανε ουδέν στρέμμα πέραν των 2000. Αυτό το δηλώνουν εγγράφως η πλειονότητα των γνησίων κληρονόμων Φλαμπουριάρη. Και ερωτώ:
Γιατί το Δασαρχείο διευκόλυνε με τον τρόπο του την αγοραπωλησία;
Γιατί το έκανε η κρατική Περιφέρεια;
Πως το αποδέχτηκε ο έφορος Ζακύνθου; Πως έκανε εκτίμηση σε δημόσια γη;
Πού βρίσκεται η Κτηματική υπηρεσία της Ζακύνθου;»
Ο πρώην Βουλευτής εκτίμησε πως όλες οι πόρτες ήταν ανοιχτές!
« Όταν έλθει η ώρα όλοι θα λογοδοτήσουν και αυτά τα τετελεσμένα θα ανατραπούν» συμπλήρωσε ο κ. Γκούσκος και δήλωσε τα ακόλουθα: «Ελπίζω οι τοπικοί φορείς να εργαστούν για να αποτρέψουν τη λεηλασία της πατρίδας μας. Εγώ εργάζομαι σε αυτή την κατεύθυνση. Η Ζάκυνθος πρέπει να παραμείνει και να αναπτυχθεί στα χέρια των Ζακυνθινών με γνώμονα τον πολιτισμό. Αλλιώς εμπιστεύομαι και αναμένω την έκφραση των ευαίσθητων συμπολιτών μου που θεωρώ πως θα καλύψουν οποιοδήποτε θεσμικό κενό. Σε αυτή την υπόθεση ο αληθινός αντίδικος θα είναι η δύναμη του χρήματος και οι πρόθυμες συνειδήσεις».
Τέλος ο κ. Γκούσκος δεν παρέλειψε να σημειώσει πως όλα αυτά είναι η προσωπική νομική του άποψη.
Αγγελική Ξενόφου